[ Haberler -> Sinema Haberleri ] Sinema-Tarih Buluşması Başlıyor 14.12.2007 - 15:35 14-20 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek olan Sinema-Tarih Buluşması'nda aralarında Alman sinemasının önemli isimlerinden Rainer Werner Fassbinder'in 15.5 saatlik anıtsal filmi 'Berlin Alexanderplatz'ın da olduğu 50'ye yakın film gösterilecek.
Bu sene 'Sınırları Aşmak' temasıyla yola çıkan 10. Uluslararası İstanbul Sinema-Tarih Buluşması bugün başlıyor. TÜRSAK Vakfı tarafından Metro Group sponsorluğunda düzenlenen ve Digitürk, Kültür Bakanlığı ve Beyoğlu Belediyesi'nin de destek verdiği festival 20 Aralık'a kadar sürecek.
Programında tarihi sinemayla buluşturan 50'ye yakın filmin yer aldığı festival kapsamındaki filmler Alkazar, Beyoğlu Sineması ve Fransız Kültür'de gösterilecek. Bilet fiyatlarının tam 6, öğrenci 3 YTL olduğu festivalde Fransız Kültür'deki filmler ücretsiz izlenebilecek.
Bu yıl festivalin geleneksel onur ödülü Hümeyra'ya sunulurken, uluslararası onur ödülü ise Fransa'da yaşayan felsefe profesörü Irene Melikoff'a sunulacak.
Sinemanın iki büyük ustası Roman Polanski ve Istvan Szabo'nun kısa filmlerinin de gösterileceği festivalde öne çıkan filmlere kabaca göz atalım:
Berlin Alexanderplatz: Ünlü Alman yönetmen Rainer Werner Fassbinder'in 13 bölüm ve sonsözden oluşan 15.5 saatlik anıtsal filmi, ölümünün 25. yılı vesilesiyle festivalde. Dijital olarak yenilenen dizi filmin ilk yedi bölümü, 15 Aralık Cuma saat 12.00, diğer yedi bölümü ise 16 Aralık Pazar saat 12.00'de Goethe Enstitüsü'nde ücretsiz izlenebilir.
Ofis Mahkûmları: Bir petrokimya şirketinde insan kaynakları psikoloğu olarak çalışan Simon'un modern iş dünyasıyla faşist rejimlerin yöntemleri arasındaki şaşırtıcı paralellikleri fark etmesi ve yavaş yavaş ruhsal dengesini yitirmesi etrafında gelişiyor.
Hallam Foe: David McKenzie'nin filmi, annesinin ölümünden sorumlu tuttuğu üvey annesi yüzünden babasının lüks malikânesinden ayrılıp Edinburgh'a giden 17 yaşındaki uyumsuz Hallam Foe'nun hikâyesi. Müzikleri Berlin'den ödüllü.
Vaha Düşleri: Brezilya sinemasının önemli ismi Paulo Caldas'ın son filmi, modern Brezilya'nın çelişkilerle dolu görünmeyen yüzünü perdeye taşıyor ve çok küçük yaşta fuhuşa itilen genç kızın öyküsünü anlatıyor.
Mezmurlar: Bu yıl Cannes'da Altın Palmiye için yarışan ve Tokyo'da büyük ödül kazanan Raphael Nadjari'nin filmi, çağlara meydan okuyan şehir Kudüs'te yerleşik bir Yahudi ailenin babalarının kaybolmasıyla başlayan dramını perdeye taşıyor.
Kazançlı Yalanlar: 'Yasak Aşk' adlı 'gerçek yaşamöyküsü' kitabıyla büyük servet kazanan, fakat kitabın kurmaca olduğunun ortaya çıkmasıyla edebiyat dünyasından kaçan Ürdünlü kadın yazar Norma Khouri'nin öyküsünü anlatan ödüllü belgesel.
Kadere Rüşvet (Tricks): Evi terk etmiş babasına benzettiği bir yabancıyı annesiyle tanıştıran küçük Stefek'in serüveni. 2002 tarihli 'Kıs Gözlerini'yle büyük başarı yakalayan Andrzej Jakimovski'nin filmi Venedik'te gösterilmişti.
Munyurangabo: 2007 Cannes Film Festivali'nde Altın Kamera ödülü için yarışan gönç yönetmen Isaac Lee Chung'un filmi, yaşadıkları şehri terk eden farklı kabilelerden iki genç üzerinden Ruanda'daki kabile savaşlarına yoğunlaşıyor.
Ve Sonra Turistler Geldi: Askerlik görevini yapmak için yurtdışında sivil hizmet seçeneğini seçen ve kendini tarihin en karanlık sayfalarından birinin yazıldığı Polonya kasabası Auschwitz'de bulan Alman genç Sven'in öyküsü.
Potemkin Zırhlısı'nın İzinde: Eisenstein'ın başyapıtı 'Potemkin Zırhlısı'nı merkezine alarak bir sinema-tarihsel dedektiflik öyküsü.
Endülüs: Alain Gomis'in İspanya'ya uzandığı, göçmenlerin dünyasına derinlikli bir bakış sunan filmi.
Kırık Bir Aşk Hikâyesi: Ömer Kavur'un Selim İleri senaryosundan çektiği filmde Hümeyra ve Kadir İnanır başrolde. Toplumsal baskılara yenilen bir aşkın öyküsü.
Mine: Atıf Yılmaz'ın 1982 tarihli filmi 'Mine', her ne kadar bir Türkan Şoray-Cihan Ünal aşkının filmi olarak bilinse de Hümeyra'ya Saygı bölümünde gösterilecek.
Git Başımdan Vaska: Macar sinemasının politik ismi Peter Gothar'ın filminde Doğu Bloku'nda iki hırsızın öyküsünü anlatıyor.
Pasaport: Film Macaristan'a yerleşen genç bir Ukraynalı kadının serüvenleri merkezinde gelişiyor.
Macar Güzeli (Hungarian Beauty): Dolu dolu yaşayan fakat ebeveynleri için ancak acıma duygusu hissedebilen genç kuşağı konu alan film grotesk detaylarla süslü kara komedi.
Çamur: Derviş Zaim'in Kıbrıs'ın geçmişine yolculuk yaptığı 'Çamur', festivalin 'Kıbrıs'ın Sinemasal Gündemi' bölümünde gösterilecek. Bu bölümde Zaim'in Panikos Chrissanthou'yla ortaklaşa çektiği 'Paralel Yolculuklar' ve Chrissanthou'nun Venedik'te gösterilen son filmi 'Akamas' yer alıyor.
Mevlana: İslam'ın Şairi: İran asıllı Avusturyalı yönetmen Huşeng Allahyari imzalı Mevlana belgeseli |