« Anasayfa | Künye | Arşiv 2 Mayıs 2024, Perşembe
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Stratejik Perspektif
Faruk Yazar
Medya Nasıl Gündem Oluşturuyor?

İletişim Ekseni
Emre Ş. Aslan
Güneşin Doğuşu ve AKP

Aklıma Düşenler
Ali Cem İlhan
Reklam PR ve Samimiyet

[ Haberler -> İletişim Haberleri ]

Haliç Buluşmaları Platformunda Magazin Masaya Yatırıldı

29.02.2008 - 13:57

Uluslararası Teknolojik Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı'nda (UTESAV) periyodik olarak düzenlenen Haliç Buluşmalarının üçüncüsü 'haberlerin magazinleşmesi' konusunda UTESAV'ın Sütlücedeki Genel Merkezinde gerçekleşti. Toplantıya çeşitli basın yayın organlarının yöneticileri ve yazarlar katıldı. Haliç Buluşmaları Platformu magazinin toplumdaki olumsuz etkilerine karşısı ortak bir tavır alınması yönünde bir ilk adım attı. Platform katılımcıları, medyanın toplumsal değerlere karşı, sorumluluk bilinciyle hareket ederek magazin konusundaki yaklaşımını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini vurguladılar.

Haliç Buluşmaları'nın 3. toplantısının sonuç bildirisinde aşağıdaki hususlar öne çıktı:

Toplumumuzda, Türk medyasının yayın politikalarının rating ve traj baskısı altında olduğu yönünde yaygın bir kanaat mevcuttur. Rating ve traj kaygısı, haberlerdeki magazin unsurunun artmasına neden olmaktadır. Rating kaygısı ile hareket eden kuruluşlar her geçen gün güvenirliğini kaybetmekte ve habercilik etiğine zarar vermektedirler. RTÜK'ün bu konuda bazı adımlar atması önem arz etmektedir. Televizyonların ana haber bültenleri rating savaşlarının dışında tutulmalıdır.

Özellikle Tv yayınlarındaki kişilik hakları ve özel yaşama müdahale, cinsel dışavurumcu ve alkol kullanımını meşrulaştırıcı bir anlayışla yayınlanan magazin programlarının, ailenin ve gençlerin korunması ile ilgili anayasa hükümleri çerçevesinde, rol model tiplerin yanlış örneklemelerinin sonucu ortaya çıkabilecek toplumsal sorunların önlenebilmesi açısından, yayın kuruluşlarının kadrolarında, en azından program danışmanı olarak pedagog, psikolog, sosyolog ve hukukçu bulundurmaları ve bu programların geç saatlerde yayınlanmaları konusunda, ilgili kurumların ifade hürriyetlerini ve basın hürriyetini engellemeden, kamu yararını önceleyerek , sürece hukuk çerçevesinde müdahale etmeleri gerekmektedir.

Toplumun genel ahlak ve değerlerini yıkıcı ve yozlaştırıcı magazin söylemine karşı, kaliteli, seviyeli bir magazin anlayışı geliştirilmelidir.

Magazin programlarının bazı kişilerin reklamlarını yapmaya yönelik, yapmacık ve uydurma haberlerle renklendirilen yayınlar olduğu yaygın bir kanaattir. Aynı şekilde argoya kaçan konuşmalar ve dilin inceliklerini yok ederek Türkçe'nin telaffuzunu bozan bir konuşma tarzının da sağlıklı bir neslin gelişimi açısından sorun teşkil etmektedir.

Daha fazla reklama ve ratinge giden yolun magazin ve eğlence programlarında geçmesi magazini bir çığ gibi büyütmektedir.

Magazin programları, yasak ilişkileri meşrulaştıran, izleyicilerin psikolojisini bozan ve toplumsal yapıyı tehdit eden habercilik anlayışından uzaklaşmalıdır. Özellikle masum vatandaşların magazin programlarına malzeme olması engellenmelidir.

Medyanın magazin haberlerine ağırlık vermesi ile oluşan olumsuz etkilere karşılık, bunu düzeltecek girişimler yapılmıyor. Sivil toplum kuruluşları, medya ve ilgili resmi kurumlarla, medyayı daha fazla sorumluluk almaya yönelten çalışmalar yapılmalıdır.

Toplumun belirli bir ölçüde dinlendirici ve eğlendirici yayınlara ihtiyacı var. Bu ihtiyacı toplumsal değerleri gözeterek doğru bir medya dili ile sunmak gereklidir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

İletişim için:

Tel: (0 212) 222 01 73



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
Haliç Buluşmaları Platformu magazinin toplumdaki olumsuz etkilerine karşısı ortak bir tavır alınması yönünde bir ilk adım attı. Platform katılımcıları, medyanın toplumsal değerlere karşı, sorumluluk bilinciyle hareket ederek magazin konusundaki yaklaşımını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini vurguladılar.  
AnalizTümü »

» Değerlerin Tüketim Aracı Olarak Reklamlar
» KOBİ'ler ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk Yaklaşımı
» Halkla İlişkilerin Yeni Yüzleri - 1: İtibar Yönetimi
» OMO: Kirlenmek Güzel mi?
» Media Markt Reklam ve Kriz İletişimi Analizi / Faruk Yazar
İletişim AraştırmalarıTümü »

» TV Reklam Verileri

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!