« Anasayfa | Künye | Arşiv 2 Mayıs 2024, Perşembe
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Stratejik Perspektif
Faruk Yazar
Medya Nasıl Gündem Oluşturuyor?

İletişim Ekseni
Emre Ş. Aslan
Güneşin Doğuşu ve AKP

Aklıma Düşenler
Ali Cem İlhan
Reklam PR ve Samimiyet

[ Haberler -> İletişim Haberleri ]

Medyada Şubat Ayı Gündemi

05.03.2008 - 17:58

Türkiye, 2008 yılına oldukça hareketli başladı. Türban serbestîsine yönelik yasa değişikliği tartışmaları ile başlayan yeni yıl, şubat ayında yasanın değiştirilmesi ve TSK'nın Irak'ın kuzeyine yaptığı kara harekâtı ile bu hareketliliğini zirveye taşıdı. Medya Takip Merkezi'nin (MTM), ulusal, bölgesel ve yerel olmak üzere 1700'ü aşkın yayın organında yer alan her haberi tek tek inceleyerek hazırladığı medya raporu, Şubat ayında Türk toplumunun gündemini de ortaya koydu.

Yılın ilk iki ayında Türkiye'nin gündemini en çok meşgul eden konu, türban ve başörtüsü oldu.

Ocak ayında yoğunlaşan tartışmalarla gündemin merkezine yerleşen türban ve başörtüsü konusuna olan ilgi, Şubat ayında % 85 oranında artış gösterdi ve konu, tüm meseleleri geride bırakarak, yine ilk sıraya yerleşti. Araştırma raporuna göre türban ve başörtü meselesi, Türkiye'nin değişmeyen gündemlerinden, Avrupa Birliği, Irak sorunu ve PKK konularını bile geride bıraktı. Siyasetçisinden akademisyenine tüm Türk Halkının gündemine yerleşen türban, ay boyunca toplam 37 bin 88 habere konu edildi ve ilgili haberler, 954 saate yakın süre ekranlarda yer aldı.

Kara harekâtı nefesleri kesti; gündem kilitlendi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Irak'ın kuzeyinde üslenmiş PKK terör örgütünü etkisiz kılmak ve bölgedeki örgütsel altyapıyı kullanılmaz hale getirmek maksadıyla, Hava Kuvvetleri ile desteklenen sınır ötesi kara harekâtını başlatması, Türk halkının ve medyanın nabzını hızlandırdı. Aylardır üzerinde konuşulan ama bir türlü eyleme dökülmeyen harekât, 200'den fazla teröristin öldürülmesi ile gündeme oturdu. Türk ve dünya medyası tarafından yakından takip edilen harekât, "Türkiye-ABD-AB ve Irak ilişkileri ne olacak" sorusuyla da ayrı bir tartışma platformu oluşturdu.

Harekâtın ardından tüm gözlerin üzerine çevrildiği Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, medyadaki haberleri de % 152 oranında artış gösterdi. Aynı araştırma sonuçlarına göre, medyanın bu konuyla ilgili yakın markaja aldığı isim ise Org. Yaşar Büyükanıt oldu.

ABD ve AB haberlerinde artış.

TSK'nın, Irak'ın kuzeyine yaptığı harekâta karşı bir tutum sergileyen ABD ve AB, Şubat ayında Türk medyasındaki haber sayılarını arttırdılar. ABD ay toplamında, 29 bin 450 haberde yer alırken; gazeteler, dergiler, TV kanalları ve haber siteleri, Avrupa Birliği'ni 18 bin 60 kez haber yaptılar.

Kosova'nın bağımsızlığı hem Türk hem dünya medyasını hareketlendirdi.

1999 NATO operasyonunun ardından Birleşmiş Milletler'in denetiminde varlığını devam ettiren Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesi, geçtiğimiz ay hem Türk hem dünya medyasının yakın takibindeydi. MTM'nin raporuna göre, Kosova ay toplamında 3 bin 989 habere konu edildi. Balkanların yeni bağımsız ülkesine, TV kanalları 97 saate yakın yer verdiler.

Sevgililer Günü'ne ilgi, geçtiğimiz yıla göre artış gösterdi.

Geçtiğimiz ayın en çok konuşulan gündem konularından biri de Sevgililer Günü oldu. Çiftlerin heyecanla beklediği 14 Şubat Sevgililer Günü, hem ekonomiye hem de medyaya, ay boyunca yaşanan bütün bu gerginliklerin yanında, tatlı bir hareketlilik getirdi. 4 bin 163 haberle medyada yer bulan Sevgililer Günü, ekranlar aracılığıyla 40 saate yakın süreyle izleyenleri ile buluştu.

Şubat Ayında Siyaset Gündemi:

Medya Takip Merkezi'nin, "Şubat ayı medya gündemi" raporunun sonuçlarına göre, ayın en çok konuşulan siyasi partisi yine AKP'ydi. Geçtiğimiz ayın, tüm olay, kişi ve kurum haberleri toplamında, üçüncü sırada yer alan AKP, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde 24 bin 719 kez konu edildi. AKP'nin ekranlarda kalma süresi ise 410 saati buldu.

Aynı araştırma verilerine göre, ana muhalefet partisi CHP, Şubat ayında da en çok konuşulan siyasi partiler listesinde ikinci sırada yer aldı. Türban konusuna dair muhalif açıklamalarıyla sıkça gündeme gelen CHP, toplam 16 bin 676 haberde yer aldı. CHP'yi sırasıyla, MHP, DTP ve haber sayısı % 73 gibi çarpıcı bir artış gösteren DSP izledi.

"Her kesimin başbakanıyım" diyen Erdoğan, yine medyanın vazgeçilmezi...

Geçtiğimiz ay türban serbestisi yasa tasarısıyla gündemden düşmeyen Başbakan Recep Tayip Erdoğan, "ayın en medyatik siyasetçisi" ünvanını korudu. Harekatla ilgili açıklamaları, "Her kesimin başbakanıyım" söylemi ve Deniz Baykal'a açtığı hakaret davasıyla ayrıca gündeme gelen Erdoğan, geçtiğimiz ay boyunca toplam 21 bin 57 habere konu edildi. Erdoğan'la ilgili haberler, 305 saate yakın süreyle izleyiciler ile buluştu.

Tasarıya onay veren Gül, yine basının markajındaydı.

Türban serbestîsi yasası ve kara harekâtına verdiği onayla gündeme gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Şubat ayında medyanın en çok konuştuğu ikinci siyasetçiydi. Yasaya verdiği onayla rejim tartışmalarının da ilgi odağı olan Gül, yazılı, görsel ve elektronik basında toplam 21 bin 57 habere konu oldu. Gül'ün ekranlarda kalma süresi ise 136 saate yaklaştı.

MTM'nin aynı araştırmasının verilerine göre; girdiği çeşitli polemiklerle dikkat çeken Deniz Baykal, medyanın en fazla yer verdiği üçüncü siyasetçiydi. Önceki aya oranla medyadaki görünürlük oranı % 23 oranında artan Baykal'ı, % 22'lik haber artışı yaşayan Devlet Bahçeli izledi.

Şubat Ayında Ekonomi Gündemi:

Tekel satıldı, ekonomi gündemi çalkalandı.

Aylardır satılacağına dair haberlerle basında yer alan Tekel, Şubat ayında gerçekleşen ihaleyle ekonomi dünyasının ilgi odağı oldu. Daha önce yapılan iki ihalede de istenen sonuçların alınamaması nedeniyle tekrarlanan Tekel ihalesi, en yüksek teklifle British American Tobacco (BAT) Tütün Mamulleri Sanayi ve Ticaret AŞ'ye, 1 milyar 720 milyon dolara satıldı. Ay toplamında 1.645 habere konu olan Tekel, 23 saat boyunca ekranlarda yer aldı.

Migros'un satışı, ekonomi dünyasını hareketlendirdi.

Koç Holding, Türk perakende sektörünün devi Migros'un yüzde 50.8'ini, dünyanın en önemli girişim sermayesi fonlarından İngiliz BC Partners'ın kontrolündeki Moonlight'a sattı. Ekonomi basınının ay boyunca yakın markaja aldığı Migros, MTM'nin gündem raporuna göre, toplam 1.251 habere konu oldu.

Fon Leasing'le anlaşan İTO, ekonomi basınının markajında...

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ile Fon Leasing arasında imzalanan "İTO Üyelerine Özel Leasing Programı", geçtiğimiz ayın en dikkat çeken bir diğer başlığıydı. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş'ın yaptığı çeşitli açıklamalarla da sıkça gündeme taşınan İTO, ay toplamında 659 habere konu edildi.

Arçelik ve Vestel, dünyanın en büyük markaları arasında yer aldı...

Dünyanın önde gelen danışmanlık ve denetim kuruluşlarından Deloitte'nin araştırmasına göre, dünyanın en büyük 250 üreticisi arasında; Arçelik 4.885 milyar dolarlık cirosuyla 127. sırada, Vestel ise 3.672 milyar dolar cirosuyla 162. sırada yer aldı. Geçtiğimiz ay, bu konunun haricinde, çeşitli haberlerle de gündeme gelen Arçelik, 566 habere konu olurken, Vestel 564 haberde yer aldı.



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
TSK'nın Irak'ın kuzeyine kara harekâtını başlatması, türban serbestîsi yasasının meclisten geçmesi, Kosova'nın bağımsızlığı, Migros ve Tekel'in satılması, Bülent Ersoy'un askerlikle ilgili çarpıcı açıklamaları, Aysel Gürel'in ölümü, Hasan Doğan'ın Federasyon Başkanı seçilmesi, geçtiğimiz aya damgasını vuran konu, kurum ve kişiler oldu.  
İletişim AraştırmalarıTümü »

» TV Reklam Verileri
AnalizTümü »

» Değerlerin Tüketim Aracı Olarak Reklamlar
» KOBİ'ler ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk Yaklaşımı
» Halkla İlişkilerin Yeni Yüzleri - 1: İtibar Yönetimi
» OMO: Kirlenmek Güzel mi?
» Media Markt Reklam ve Kriz İletişimi Analizi / Faruk Yazar

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!