« Anasayfa | Künye | Arşiv 29 Mart 2024, Cuma
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Yakın Plan
Ahmet Aksoy
Amerikan Kâbusu

İzlence
Mehmet Harmancı
"36": Kifayetsiz Muhterisin Resmidir

[ Haberler -> Sinema Haberleri ]

İstanbul Film Festivali Programı Açıklandı

12.03.2008 - 17:15

5 Nisan'da başlayacak olan 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nin merakla beklenen programı açıklandı. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından gerçekleşecek festivalin kitapçıkları, 14 Mart'tan itibaren Festival sinemalarından alınabilecek. Hafta içi gündüz seansları ve Türk filmleri yalnızca 3,50 YTL'ye izlenebilecek.

FESTİVALDE 200 FİLM İZLENECEK

Geçtiğimiz yıl 170.000 izleyiciyle rekor kıran Film Festivali programında bu yıl, son dönemin en çarpıcı, bol ödüllü, merakla beklenen yapıtlarının yanında, unutulmaz klasik filmler ve sinema tarihinin usta yönetmenlerinin başyapıtlarından seçmeler içeren 20'yi aşkın bölümde 200 film yer alıyor.

Festivalde her yıl olduğu gibi ünlü konuklar, usta sinemacıların katılacağı söyleşi ve atölye çalışmaları, sinema dersleri, sergiler, partiler, konserler ve birçok ilginç yan etkinlik gerçekleşecek.

Sinemaseverler, festival programına "www.iksv.org" internet adresinden ulaşabilecekler.

Festivalin açılış töreni, 4 Nisan'da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılacak. Gecede, Türk sinemasına imzasını atan sanatçılara her yıl verilen "Sinema Onur Ödülleri" Ekrem Bora, İzzet Günay ve Ediz Hun'a takdim edilecek. Festival kapsamında, Ekrem Bora'nın rol aldığı "Soğuktu ve Yağmur Çiseliyordu", İzzet Günay'ın rol aldığı "Vesikalı Yarim" ve Ediz Hun'un rol aldığı "Hıçkırık" adlı filmler gösterilecek.

BİLETLER 22 MART'TA SATIŞA SUNULACAK

Festival, 5 Nisan'da Emek Sineması'nda Lübnan-Fransız yapımı, yönetmen Nadine Labaki imzalı "Karamel" isimli filmin gösterimi ile başlayacak.

Festival biletleri 22 Mart'ta, Beyoğlu'nda Emek ve Atlas, Kadıköy'de Rexx sinemaları gişeleri ile Biletix üzerinden (www.biletix.com, Biletix çağrı merkezi 0215 556 98 00 ve Biletix satış noktaları) satışa sunulacak. Bilet fiyatları tam 10 YTL, öğrenci ile 65 yaş ve üstü için 7 YTL olurken, hafta içi seansları ve Türk filmleri 3,50 YTL'ye izlenebilecek.

Bu yıl festivalin internet üzerinden yayımlanacak bir de "Festival Gazetesi" yer alacak. Gazete, "www.festivalist.com" adresinden 1 Nisan'da yayına başlayacak.

Film gösterimleri, Beyoğlu'nda Emek, Fitaş 1, Atlas 1 ve Atlas 2, Beyoğlu ile Kadıköy'de Rexx sineması olmak üzere toplam 6 sinemada gerçekleştirilecek.

Festivalin 19 Nisan'da gerçekleşecek kapanış töreninde ise çağdaş Rus sinemasının en önemli yönetmenlerinden Alexander Sokurov'a "Sinema Onur Ödülü" verilecek. Alexander Sokurov'un Çeçen sorununa eğilen son filmi "Aleksandra" da festival programında gösterilecek. Sanatçı ayrıca 19 Nisan'da Boğaziçi Üniversitesi Mithat Film Merkezi'nde sinema dersi verecek.

EN BÜYÜK ÖDÜL "ALTIN LALE"

Festivalin büyük ödülü "Altın Lale" için bu yıl 12 film yarışacak. Sanat ve sanatçının dünyasını sinemayla buluşturan ya da edebiyat eserlerini beyazperdeye taşıyan filmleri değerlendirecek "Altın Lale" jürisinin başkanlığını, ünlü görüntü yönetmeni Michael Ballhaus yapacak.

"Altın Lale" ödülünü almak için yönetmen Nic Balthazar'ın "Ben X", Christine Carriere'nin "Darling", Dennis Gansel'in "Tehlikeli Oyun", Michel Gondry'nin "Lütfen Başa Sarın", Baltasar Kormakur'un "Bataklık", Stanislaw Mucha'nın "Umut", Petter Nass'ın "Kadın Gibi Geçti", Lucia Puenzo'nun "XXY", John Sayles'in "Honeydripper", Jacop Thuesen'in "Okul Yıllarım" isimli filmleri yarışacak.

Bu bölümde, Türkiye'yi Semih Kaplanoğlu'nun "Yumurta" ve Hüseyin Karabey'in "Gitmek" adlı filmleri temsil edecek.

Bu bölümde, yarışma dışı olarak "Gece Bekçisi", "Yaşasın Yönetmen" ve "Yılların Ötesinde" filmleri gösterilecek.

"EN İYİ TÜRK FİLMİ"

Türk sinemasının son dönem yapımlarının bir araya geldiği bölümde ise "Ulusal Yarışma", "Yarışma Dışı" ve "Belgeseller" başlıkları altında 20'yi aşkın kurmaca ve belgesel film yer alacak.

Reis Çelik'in "Mülteci", Mehmet Eryılmaz'ın "Hazan Mevsimi-Bir Panayır Hikayesi", Mehmet Güleryüz'ün "Havar", Mehmet Güreli'nin "Gölge", Çağan Irmak'ın "Ulak", Handan İpekçi'nin "Saklı Yüzler", Hüseyin Karabey'in "Gitmek", Kazım Öz'ün "Fırtına", Seyfi Teoman'ın "Tatil Kitabı", Ümit Ünal'ın "Ara", Derviş Zaim'in "Nokta" filmi, "En İyi Türk Filmi" ödülü almak için yarışacak.

"Yarışma Dışı" bölümünde Dersu Yavuz Altun'un "Münferit", Uygar Asan'ın "Kabuk", Cemal Şan'ın "Zeynep'in Sekiz Günü" ve Ömer Vargı'nın "Kabadayı" isimli filmleri seyirci ile buluşacak.

"Belgeseller" bölümünde ise "Yaşam Arsızı", "Bu Ne Güzel Demokrasi!", "Yavuz Turgul'un Dünyası", "Lilit'in Kızkardeşleri", "Dışarısı Nasıl?", "Otuz İki Kısım Tekmili Birden: Beyoğlu", "Alethea", "Şarkılarla Geçtim Aranızdan", "Aşk Filmleri Yönetmeni: Orhan Aksoy", "Küllerinden Doğmak", "Türk Sineması'nda İstanbul" ve "Anadolu'nun Kayıp Şarkıları", izleyicilerin beğenisine sunulacak.

FACE ÖDÜLÜ

Avrupa Konseyi ve Eurimages iş birliğiyle ilk kez geçen yıl verilen Avrupa Konseyi Sinema Ödülü (FACE), bu yıl da "Sinemada İnsan Hakları" bölümünden bir filme verilecek. Yarışma jürisinde, geçen yıl "Bamako" adlı filmiyle ödül kazanan Abderrahmane Sissako ve göçmenlerin sorunlarına eğilen ünlü Fransız yönetmen Tony Gatlif de yer alacak.

FACE ödülü için Ramin Bahrani'nin "Küçük Çırak", Nick Broomfield'in "Hadisa İçin Savaş", Amos Gitai'nin "Çözülme", Handan İpekçi'nin "Saklı Yüzler", Li Yang'ın "Kör Dağ", Thomas McCarthy'nin "Misafir", Marc Munden'in "Kabil'in İşareti", Kiumars Pourahmad'ın "Gece Otobüsü", Michael James Rowland'ın "Talih Yolları", Spiros Stathoulopoulos'un "PVC-1" adlı filmleri yarışacak.

Festivalin kapanış gecesinde, seçilen film FACE ödül heykelciğinin ve 10 bin avroluk para ödülünün sahibi olacak.

"AKBANK GALALARI"

Uluslararası İstanbul Film Festivali, sinemaseverleri 21.30 seanslarında Emek Sineması'ndaki "Akbank Galaları"na davet ediyor.

Bu bölümde, "Sibirya Ekspresi", "Karanlığın Gölgesinde", "Duygusal Hesaplar", "Yitirdiğimiz Şeyler", "Boleyn Kızı", "Aşkın Peşinde", "Ölümcül Oyunlar", "I'm Not There", "Savage Ailesi" ve "Into The Wild" filmleri gösterilecek.

Ayrıca 5 Nisan Cumartesi gecesi Ghetto'da "I'm Not There" filmi kapsamında gerçekleşecek konserde, Sertab Erener, Teoman, Demir Demirkan ve Emre Aydın, Bob Dylan şarkılarını yorumlayacak.

KIRAL'IN KAYIP FİLMİ 11 NİSANDA EMEK SİNEMASI'NDA

Festivalde, bu yıl ilk kez başlatılan bir uygulamayla Türk sinemasının unutulmaz yapıtları restore edilerek yeni kopyaları Türk sinemasına kazandırılacak.

Emek Sineması'nda 11 Nisan saat 21.30'da gerçekleştirilecek özel gösterimde sinemaseverler, Erden Kıral'ın uzun zamandır kayıp olan filmi, 1979 yılı yapımı Orhan Kemal uyarlaması "Bereketli Topraklar Üzerinde"yi beyazperdede tekrar izleme şansı bulacak.

Sinemaya yeni tarzlar, yeni akımlar, yeni yıldızlar kazandıran, 1990'lardan sonra iyice yaygınlaşan, Hollywood'a ve ana akıma meydan okuyan Amerikan bağımsız sinemasının en yeni ve çarpıcı örnekleri de festival kapsamında gösterilecek.

Dünya tarihi, kültürü ve siyasetinde çığır açan 1968 olayları "68 ve Miras" bölümünde 11 filmle anılacak.

Bahçeşehir Üniversitesi'nde 10 Nisanda, 1968 kuşağını ve bu dönemin günümüze bıraktıklarını konu alan bir de panel düzenlenecek.

"40 YILIN EN İYİLERİ"

Sinema Yazarları Derneği tarafından "40 Yılın En İyileri" seçilen Ömer Kavur'un "Anayurt Oteli" ile Francis Ford Coppola'nın "Apocalypse Now/Kıyamet" filmleri, festival kapsamında izlenebilecek.

Son 2 yıldır festival programında yer verilen çocuk filmleri, bu yıl da "Çocuk Mönüsü" başlığı altında devam edecek.

Uluslararası çocuk filmleri festivallerinde beğeni toplayan 5 film, festival boyunca hafta sonları 13.30 seanslarında Atlas 2 ve Rexx sinemalarında gösterilecek. Filmlere simültane Türkçe seslendirme yapılacak.

"YILLARA MEYDAN OKUYANLAR"

Festivalin "Yıllara Meydan Okuyanlar" bölümünde 7 saygın yönetmenin son filmleri sinemaseverlerle buluşacak. Yaşayan en büyük sinemacılardan, bu yıl 100. yaşını kutlayan Manoel de Oliveira'nın "Kristof Kolomb'un Gizemi", Claude Chabrol'un 50 yıllık kariyerindeki son filmi "İkiye Bölünen Kız", usta yönetmen Carlos Saura'nın fado müziği üzerine çektiği son filmi "Fadolar", Doğu Avrupa sinemasının kurucusu kabul edilen Andrzej Wajda'nın 2008 Oscar adayı son filmi "Katin", Ermanno Olmi'nin "Yüz Mıh", Jacques Rivette'nin "Baltaya Dokunma" ve Eric Rohmer'in "Astre ile Seladon'un Aşkları" izlenebilecek.

"Dünya Festivalleri"nden bölümünde sinemaseverlere, 2008'de Sundance, Berlin ve Rotterdam gibi büyük uluslararası film festivallerinde ilk gösterimleri yapılan filmleri de kapsayan 20 film sunulacak.

"CHIKO" GÖRÜCÜYE ÇIKACAK

"Genç Ustalar" bölümünde ise genç yönetmenlerin Cannes, Berlin, Rotterdam gibi festivallerde ödüller kazanan yapıtları yer alacak.

Bu bölümde 2008 Berlin Film Festivali'nde büyük ilgi toplayan, yapımcılığını Fatih Akın'ın üstlendiği, Özgür Yıldırım'ın filmi "Chiko", Türkiye'de ilk defa seyirciyle buluşacak.

"NTV Belgesel Kuşağı"nda 17 belgesel yer alacak. Bunlar arasında 5,5 yıldan uzun bir sürede, 12 ülkede ve 9 dilde çekilen, Hintli yönetmen Parvez Sharma'nın ilk uzun metrajlı belgeseli "Aşk için Cihad" da yer alacak. NTV Belgesel Kuşağı filmleri, 7-14 Nisan tarihleri arasında izlenebilecek.

Festivalin "Mayınlı Bölge" bölümünde, bu yıl farklı tür ve anlatım teknikleriyle sınırları zorlayan sıra dışı 11 film gösterilecek.

GECE YARISI KORKU KUŞAĞI

Festivalin büyük ilgi gören "Gece Yarısı Sineması" gösterileri bu yıl da devam edecek. Filmler, festival boyunca cuma geceleri Fitaş ve cumartesi geceleri Atlas sinemalarında saat 24.00'te izleyiciyle buluşacak.

Bu bölümde, "Yetimhane", "Gözyaşlarının Annesi" ve "Karanlık Korkusu" isimli filmler izlenebilecek.

Dünyanın dört bir yanındaki kadınların bakış açılarını, dertlerini, yaşamlarını, toplumsal konumlarını, ilişkilerini inceleyen filmler, "Kadının Adı Var" adlı bölümde bir araya gelecek.

Kafkaslar ve Akdeniz sinemalarının son dönem filmlerine yer veren "Kafkaslardan Akdeniz'e" bölümünde bu yıl 9 film yer alacak.

FESTİVALİN KONUKLARI

Festivalin "canlandırma sineması" bölümü bu yıl tekniği, öykü kurgusu, renk ve kompozisyon bileşimiyle efsane olan Rus ressam ve yönetmen Alexander Petrov'a ayrıldı. Bu bölümde, Petrov'un "Aşkım" adlı 2008'de Oscar'a aday olan son filminin de bulunduğu tüm kısa canlandırma filmleri izleyicilerle buluşacak.

Filmlerindeki karelerin her birini cam plakalar üzerine parmaklarını kullanarak boyayan Petrov, "Yaşlı Adam ve Deniz" adlı kısa canlandırma filmi ile 2000 yılında Oscar kazandı.

Fransız yönetmen, tasarımcı, illüstratör, engin bir düş dünyasına sahip Marc Caro, 2007 tarihli en son yapıtı da dahil tüm filmleriyle festivalin konuğu olacak. Marc Caro, 12 Nisan'da Akbank Sanat'ta saat 15.00'te sinema dersi verecek.

Festival, yeni Çek sinemasının en önemli yönetmenlerinden ve Çek mizahının sinemadaki en iyi temsilcilerinden Oscar ödüllü usta Milos Forman'a bu yıl özel bir bölüm ayırdı.

Festivalde, Forman'ın farklı dönemlerini simgeleyen 8 filmi ve kısa metrajları gösterilecek.

"ANILARINA"

Uluslararası İstanbul Film Festivali, son bir yılda hayatını kaybeden usta yönetmen ve oyuncuları, en akılda kalan filmleriyle "Anılarına" bölümünde anacak.

Bu bölümde yönetmen Orhan Aksoy'un "Hıçkırık", Michelangelo Antonioni'nin "Macera", Ingmar Bergman'ın "Kurdun Saati", oyuncu Deborah Kerr'in rol aldığı "Kral ve Ben", yönetmen Alain Robbe-Grillet'in "Gradiva", Michel Serrault'un rol aldığı "Çılgınlar Kulübü", yönetmen Edward Yang'ın "Bir, İki" filmleri gösterilecek.

Bu bölümde, yönetmen Artun Yeres'in kısa filmleri de izlenebilecek.

(NTV)



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
27. Uluslararası İstanbul Film Festivali, 5 Nisan'da Emek Sineması'nda Lübnan-Fransız yapımı, yönetmen Nadine Labaki imzalı "Karamel" isimli filmin gösterimiyle başlayacak. Festivalde 20 bölüm altında yaklaşık 200 filmin gösterilecek.  
YAZININ GÖRSELLERİ:
İz BırakanlarTümü »

» Biraz Sakar Biraz Çirkin Fazlasıyla Komik Bir Fenomen: Kemal Sunal / Ahmet Aksoy
» Gerilime Bir Adım Daha Yakın Çekim: Brıan De Palma / Abdullah Ömer Yavuz
» Direnişçi Bir Makinistin Portresi / Zafer Işık
» Gerilime Bir Adım Daha Yakın Çekim: Brian De Palma / Abdullah Ömer Yavuz
» Sinema Literatürüne Spaghetti Western'i Kazandıran Adam: Sergio Leone / Ahmet Aksoy
Sine-sohbetTümü »

» Sadık Battal: "Bazı Yönetmenleri Akıl Hastanesine Kapatmalı" / Röportaj: Nuriye Akman
» Meslek Olarak Sinema-Kurgu - Kemalettin Osmanlı ile Röportaj
» "Delisin Dediler, Asıl Film Çekmesem Delirirdim..."
» Özhan Eren: "Komplekslerimizden Sıyrılabildiğimizde İyi Filmler Yapabiliriz"
» Abdullah Sidran: "Hayata Umutla Bakmak Zorlaşıyor"
VizyondakilerTümü »

» Zoraki Kral
» 127 Saat
» Kaçış Planı
» Ya Sonra
» İz Peşinde

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!