« Anasayfa | Künye | Arşiv 28 Mart 2024, Perşembe
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Stratejik Perspektif
Faruk Yazar
Medya Nasıl Gündem Oluşturuyor?

İletişim Ekseni
Emre Ş. Aslan
Güneşin Doğuşu ve AKP

Aklıma Düşenler
Ali Cem İlhan
Reklam PR ve Samimiyet

[ Haberler -> İletişim Haberleri ]

Google'ın Türkiye'yi Şaşırtmayan İkiyüzlülüğü

22.03.2008 - 12:50

Atatürk'e, Türk büyüklerine ve Türk ordusuna hakaret içeren videoları sahibi olduğu Youtube'dan silmeyen Google, bugün Nevruz Bayramı için logosunu değiştirerek yine şaşırtmadı.

Dünyanın en büyük arama motoru Google, 21 Mart Nevruz Bayramı nedeniyle bugünkü ön sayfasında logosunu sarı ve kırmızı renklerinden oluşan çiçeklerle tasarladı.

Google'nin bugünkü yüzünde sarı, kırmızı ve yeşil renkli çiçekler yer aldı. Fare logonun üzerine getirildiğinde ise "First Day Of Spring" yani "Baharın ilk günü" yazısına yer verildi.

Google'ın sahibi olduğu Youtube sitesi halen Atatürk'e hakaret videolarını yayından çekmediği için Türkiye'den erişime kapalı bulunuyor. Google'ın yeni internet yasası gereğince, faaliyet belgesi almak için de tüm çağrılara rağmen başvuru yapmadığı ve Türk makamlarıyla iletişim kurmaktan kaçındığı biliniyor.

Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek, Youtube'a Türkiye'den gerekli yasal yükümlülükleri yerine getirmediği için erişim durdurulduğunu açıklamıştı.

İŞTE O AÇIKLAMA:

Kamuoyuna Duyuru,

Son günlerde görsel ve yazılı basında konuşulanların tamamına baktığımda, kanunla ve Youtube'la ilgili olarak yanlış/eksik bilgilen(dir)me olduğu kanaatine vardım. Kamuoyunun bu konuda yanlış bilgilendirilmesi sonucu halkımız Başkanlığımız bünyesinde yeni kurulan İnternet Daire Başkanlığı'nın faaliyetlerini yanlış yorumlar.

Bu yüzden bazı hususların açıklanması ihtiyacı hissetmekteyim.

1. Bilindiği gibi Youtube, içerisinde bir çok Türkçe videonun bulunduğu, Türkiye'den hiç azımsanamayacak miktarda paylaşımcının katıldığı ve İnternetin yapısı gereği Türkiye'yi de kapsayan bir video paylaşım sitedir. 5651 sayılı yasa kapsamında "Yer Sağlayıcı" dır ve anılan yasaya dayalı olarak çıkartılan Yönetmelik gereği "Faaliyet Belgesi" alması gerekmektedir. Söz konusu web sitesi yetkililerinin bugüne kadar Başkanlığımıza herhangi bir başvurusu olmamıştır.

2. Bundan önce de geçtiğimiz aylarda yine bir Atatürk'e hakaret videosu ve Yargıtay kararları çerçevesinde müstehcen nitelikte olan video ile ilgili olarak bize gelen şikayet/ihbar konusunda kanunen yetkim bulunmasına rağmen şifahen yapılan görüşmelerle söz konusu videoların siteden çıkartılması sonucu erişim engellenmesi işlemi uygulanmamıştır.

Bahsekonu site yetkilileri, kullanıcılar tarafından yoğun şikayete maruz kalan veya site kurallarına uymayan videoları zaten kaldırabilmektedir.

3. Diğer taraftan, yine aynı sitede bulunan ve suç içeren bazı videolara ilişkin savcı ve mahkeme kararları Başkanlığımız aracılığıyla Youtube avukatlarına iletilmiş ve bunların bir kısmı hala yayımdan kaldırılmamıştır.

4. En son uygulanan Ankara ve Sivas mahkemelerinden verilen kararlarla ilgili olarak;

a. Ankara Basın Savcılığı'nın sözkonusu videonun (Atatürk'e hakaret içeren)siteden çıkartılmasını ve soruşturma yapabilmek için videoyu siteye koyan paylaşıcının adresini (IP bilgilerini) istemesine rağmen taleplerin yerine getirilmediği, son çare olarak hakimlikten erişimin engellenmesi kararı talep edildiği,

b. Sivas Sulh Ceza hakimliği kararı Başkanlığımıza Ankara kararı ile aynı günde geldiğinden her iki kararı da uygulamak zorunluluğu ortaya çıkmıştır. 23.01.2008 günü saat 18:00 itibariyle Sivas kararının kaldırılması ile ilgili olarak Başkanlığımıza Savcılıktan intikal eden yazı kapsamında erişim engelleme işlemine son verilmiştir.

Görüldüğü gibi Erişimin Engellenmesi işlemi hem adli mercilerce, hem de Başkanlığımızca gerekli uyarılar yapıldıktan sonra son çare olarak ve sadece kanunda yazılı 8 adet katalog suçu ile ilgili olarak uygulanmaktadır.

Fakat, yukarıda bahsedilen hükümlerin uygulanabilmesi için site sahiplerinin faaliyet belgesi almaları ve yetkili mercilerce talep edilen bilgileri onlara iletmeleri ve karşılıklı diyalog içinde olmaları gerekmektedir.

Bunun dışında kanunun 9 uncu maddesinde yazılı haklarını ihlal edildiğini iddia eden kişilerle ilgili süreçte Basın yasamızda olduğu gibi öncelik şahısların söz konusu siteye kişisel başvuru yapmaları, görüntünün kaldırılmaması halinde Sulh Ceza Hakiminden alacağı kararın site yetkililerine tebliği, hakim kararının da yerine getirilmemesi halinde Yer Sağlayıcı site sorumluları hakkında hapis ve para cezalarını da içeren davalar açılabilecektir.

Benzer çabanın (Faaliyet belgesi alınması, paylaşımcıların ve ilgili mercilerin uyarılarını dikkate alarak erişim engelleme kararı verilebilecek videoları siteden çıkartma konusunda daha seri hareket etmesi v.b.) Youtube yetkililerince de gösterilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde ülkemiz insanlarının okumaya ve seyretmeye bir an bile katlanamayacakları bu tür görüntülerle ilgili erişim engelleme kararlarının alınması ve uygulanması kaçınılmazdır.

Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi bakımından bilgilerinize sunulur.

Saygılarımla...

Fethi ŞİMŞEK
Telekomünikasyon İletişim Başkanı

5651 bilindiği gibi Mayıs 2007 tarihinde TBMM'den geçen ve online yayınların düzenlenmesine yönelik bir yasa. Bu yasada katalog suçlar olarak adlandırılan ve çocukların tacizi, intihara meylettirme, uyuşturucu kullanımını özendirme, Atatürk'e hakaret, terör gibi 8 suç için, TİB tarafından erişime kapatma kararı verilebiliyor.

(Yeni Şafak)



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
Atatürk'e, Türk büyüklerine ve Türk ordusuna hakaret içeren videoları sahibi olduğu Youtube'dan silmeyen Google, bugün Nevruz Bayramı için logosunu değiştirerek yine şaşırtmadı.  
AnalizTümü »

» Değerlerin Tüketim Aracı Olarak Reklamlar
» KOBİ'ler ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk Yaklaşımı
» Halkla İlişkilerin Yeni Yüzleri - 1: İtibar Yönetimi
» OMO: Kirlenmek Güzel mi?
» Media Markt Reklam ve Kriz İletişimi Analizi / Faruk Yazar
İletişim AraştırmalarıTümü »

» TV Reklam Verileri

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!