« Anasayfa | Künye | Arşiv 28 Mart 2024, Perşembe
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Stratejik Perspektif
Faruk Yazar
Medya Nasıl Gündem Oluşturuyor?

İletişim Ekseni
Emre Ş. Aslan
Güneşin Doğuşu ve AKP

Aklıma Düşenler
Ali Cem İlhan
Reklam PR ve Samimiyet

[ Haberler -> İletişim Haberleri ]

"Şirketler İçin Durgunluğun İlacı Halkla İlişkiler Olacak"

15.04.2008 - 11:18

ICCO (International Communications Consultancy Organisation: Uluslararası İletişim Danışmanları Örgütü) tarafından Türkiye'nin de içinde bulunduğu 22 ülkede yaptırılan araştırma sonuçlarına göre halkla ilişkiler sektörü 2007 yılında rekor bir büyüme kaydetti. Araştırmanın yapıldığı 22 ülke arasında bir önceki yıla göre en fazla gelir artışı kaydeden ülke ise Türkiye oldu.

Halkla ilişkiler bütçesinde kısıtlama yok

ICCO tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, sektörde liderliği elinde bulunduran ABD ve İngiltere'de araştırmaya katılan halkla ilişkiler şirketleri, müşterilerinin yüzde 80'inin 2007 yılında bütçelerinde herhangi bir kısıtlama yapmadıklarını belirterek, 2008 yılında da bu trendin devam edeceğini kaydetti. Global ekonomide yaşanan yavaşlamaya ve 2008 yılının kalan bölümüyle ilgili belirsizliklere rağmen halkla ilişkiler sektörünün yıldızının parlamasının nedenleri ise iletişimin her türlü kurum içindeki stratejik öneminin artması, kurumların haklarında çıkan haberleri içeriden kontrol edememeleri ve halkla ilişkilerin etkin bir araç olduğunun anlaşılmaya başlanması olarak sıralandı. Araştırma sonuçları iletişimin dünyada gittikçe önem kazanan bir disiplin olduğu bir kez daha ortaya koyarken, en başarılı şirketlerin stratejik planlamasının temel dayanağının iletişim olduğu görüldü. İletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelerin bazı durumlarda şirketlerin itibarlarını zedeleyecek, yapılan faaliyetlerin algısını etkileyecek mesajların içerden kontrol etmesini imkansız hale getirebildiğinin vurgulandığı araştırmada, yeni kanuni düzenlemeler ve artan şeffaflık talepleri nedeniyle kurumların halkla ilişkiler şirketlerinin uzmanlığına başvurduğu belirtildi.

Türkiye yüzde 27'lik büyümeyle birinci

Araştırmanın yapıldığı 22 ülke arasında bir önceki yıla göre en fazla gelir artışı kaydeden ülke ise Türkiye oldu. IDA üyesi halkla ilişkiler şirketlerinin gelirleri, Türkiye'de 2007 yılında bir önceki yıla göre yüzde 27 büyüme kaydetti. Türkiye'yi yüzde 25 ile Hindistan ve yüzde 22 ile Çek Cumhuriyeti izledi. Türkiye'de iletişimin en fazla talep gördüğü sektörler arasında tüketici ürünleri & hizmetleri, finans, enerji, sağlık, eğlence ve telekomünikasyon yer alırken; en fazla talep gören konular da kurumsal iletişim, konu ve kriz yönetimi, finansal iletişim ve medya ilişkileri oldu. Globalleşen dünyada itibar yönetiminin öneminin artması, olumlu vergi reformları ve yabancı yatırımlardaki artışlar da sektörde büyümeyi cesaretlendiren unsurlar olarak gösterildi. Araştırmaya katılan ülkelerin büyük bir çoğunluğu büyümenin 2008 yılında da süreceğini öngörüyor.

"Şirketler için durgunluğun ilacı halkla ilişkiler olacak"

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan İletişim Danışmanlığı Şirketleri Derneği (İDA) Başkanı Necla Zarakol, Türkiye'de halkla ilişkiler sektöründe bu yıl en az yüzde 20 büyüme beklendiğini kaydederek, şöyle konuştu: "2007 yılında sektörümüzde yaşanan yüzde 27'lik büyüme finans ve gayrimenkul piyasasındaki gelişmeler ile turizmdeki canlılık gibi nedenlerden kaynaklanıyor. 2008 yılında da sektördeki büyümenin istikrarlı biçimde süreceğini düşünüyorum. Yaşanan belirsizlik sağlıklı çalışan kurumların iletişim ihtiyacını daha fazla ortaya koyuyor. Ülkemiz ekonomisinin sıkıntılı dönemler yaşadığı 2001 yılında profesyonel iletişim hizmeti alan şirketler bunun faydasını görmüş ve bu dönemde sektörlerinde fark yaratmışlardır. Tüm dünyada yaşanan durgunluğun yanı sıra ülkemizde yaşanan belirsizlik ortamında profesyonel iletişim desteği alan firmalar bu süreci daha sağlıklı atlatacaklardır. Geçtiğimiz yıl büyümede bir sıçrama yapan dernek üyesi şirketlerimizin 2008 yılında da benzer bir performansı yakalayacağını düşünüyorum. Bütün belirsizliklere rağmen bu yılki büyümemizin yüzde 20'nin altında kalmasını beklemiyorum."



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
ICCO (International Communications Consultancy Organisation: Uluslararası İletişim Danışmanları Örgütü) tarafından Türkiye'nin de içinde bulunduğu 22 ülkede yaptırılan araştırma sonuçlarına göre halkla ilişkiler sektörü 2007 yılında rekor bir büyüme kaydetti.  
İletişim AraştırmalarıTümü »

» TV Reklam Verileri
AnalizTümü »

» Değerlerin Tüketim Aracı Olarak Reklamlar
» KOBİ'ler ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk Yaklaşımı
» Halkla İlişkilerin Yeni Yüzleri - 1: İtibar Yönetimi
» OMO: Kirlenmek Güzel mi?
» Media Markt Reklam ve Kriz İletişimi Analizi / Faruk Yazar

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!