« Anasayfa | Künye | Arşiv 24 Nisan 2024, Çarşamba
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Stratejik Perspektif
Faruk Yazar
Medya Nasıl Gündem Oluşturuyor?

İletişim Ekseni
Emre Ş. Aslan
Güneşin Doğuşu ve AKP

Aklıma Düşenler
Ali Cem İlhan
Reklam PR ve Samimiyet

[ Haberler -> İletişim Haberleri ]

Google Ne Kadar Masum?

20.04.2008 - 14:21

Google, internet kullanıcıları için vazgeçilmez bir arama motoru. 'Googlelamak' fiili sözlüklere bile girmiş durumda. Gerald Reischl ise kitabında 'Google göründüğü kadar masum mu?' sorusunun yanıtını arıyor.

Google, Avrupa'da Amerika'da olduğundan çok daha popüler. Avusturya'daki internet kullanıcılarının %80'i Google'da arama yaparken, bu oran Almanya'da %90. Google firması, bilişim dünyasının parlak isimleri, genç bilgisayar uzmanları ve reklam ajansları tarafından, işveren olarak da tercih ediliyor. Avusturyalı gazeteci Gerald Reischl ise, 'Google tuzağı' adını verdiği kitabında, bu renkli imajın ardında 'tehlikeli bir firma anlayışı' yattığını iddia ediyor.

Google hakkında uzun süre araştırma yapan ve firmanın üst düzey yöneticileri ile de görüşen Reischl, bütün incelemelerin sonunda Google'ın hizmet çeşitliliğini artırıp, farklı kullanım kolaylıkları sağlayarak azami sayıda kullanıcıya ulaşmayı hedeflediğini söylüyor.

Belirleyici olan ticari çıkarlar

Reischl'a göre kullanıcı verilerini kaydeden Google, buna göre reklam veriyor ve arama sonuçlarının sıralamasını değiştirebiliyor. Lycos Arama Motoru Avrupa Grubu'ndan Thomas Dominikowski, ticari çıkarların, arama motorlarının sayfa sıralamasında etkili olduğunu belirtiyor:

'Arama motorlarını etkilemek isteyen pek çok kesim var, ticari nedenlerden dolayı kendi sitelerini ön sıralarda görmek istiyorlar. Arama motorları sayesinde ayrı bir branş, bir endüstri oluştu. Firmalar da, bunu görüyor ve doğal olarak bu yönde tepki veriyor.'

Araştırmacı Reischl ise, aramada sayfa sıralamasının değişmesinde ticari kaygıların rol oynadığına işaret ediyor. Gazeteci, buna İngilizce'de hem 'Türkiye' hem de 'hindi' anlamına gelen 'Turkey' kelimesinin arama sonuçlarını örnek gösteriyor. Reischl; 'Turkey' kelimesi Google'da arandığında, yılın 10 ayı 'Türkiye' ile ilgili internet sayfalarının üst sıralarda yer aldığını belirtiyor. Ancak Amerika'da hindinin özel bir anlamı olduğu Şükran Günü döneminde arama sonuçları değişiyor ve 'hindi' ile ilgili internet siteleri üst sıralara çıkıyor. Reischl'a göre, arama sonuçlarının değişmesi bir tesadüf değil.

Kullanıcıların bilgileri saklanıyor mu?

Avusturyalı gazeteci Reischl, Google'ın gelecekte, her kullanıcının arama tarihçesini kayıt edeceğini ve daha önceki arama yapılan konulara göre kişiye özgü bir arama sonucu vereceği iddiasında da bulunuyor.

Lycos Arama Motoru Avrupa Grubu'ndan Thomas Dominikowski ise bütün arama motorlarının aynı prensiple çalıştığını ve reklamın aramada büyük önem taşıdığını vurguluyor. Dominikowski, şu görüşleri dile getiriyor:

'Büyük arama motorları aynı firma anlayışıyla yönetiliyor. Firmalar, arama sonuçlarının üzerinde ve sağ kenarında yer alan alanlarda, küçük metinler halinde yazılmış reklamlar üzerinden gelir elde ediyor. Bu reklamlar arama sonuçları ile doğrudan bağlantılı olduğu için çok başarılı. Yani reklamlarla, arama yapılan konu birbiriyle ilişkili. Kullanıcı, arama yapmak için bir kelime yazdığında, araması ile bağlantılı olan bir reklamla karşılaşıyor. Bu da kullanıcının reklama bakması ve reklamı yapılan ürünü satın alması olasılığını yükseltiyor, çünkü arama yapılan kelime ile ilginin ne yönde olduğu belirtilmiş oluyor.'

(www2.dw-world.de/turkish)



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
Google, internet kullanıcıları için vazgeçilmez bir arama motoru. 'Googlelamak' fiili sözlüklere bile girmiş durumda. Gerald Reischl ise kitabında 'Google göründüğü kadar masum mu?' sorusunun yanıtını arıyor.  
İletişim AraştırmalarıTümü »

» TV Reklam Verileri
AnalizTümü »

» Değerlerin Tüketim Aracı Olarak Reklamlar
» KOBİ'ler ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk Yaklaşımı
» Halkla İlişkilerin Yeni Yüzleri - 1: İtibar Yönetimi
» OMO: Kirlenmek Güzel mi?
» Media Markt Reklam ve Kriz İletişimi Analizi / Faruk Yazar

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!