[ Haberler -> Tasarım Haberleri ] Konformizm Öldürür! 15.05.2008 - 12:31 İşlerinin artistik yanından çok, teorik yanıyla insanları kendilerine hayran eden Madeline Gins ve Shusaku Arakawa ikilisi konformizmin insanı öldürdüğünü söylüyor.
Aslında mimarlığın doğasıyla çelişen, belki biraz da anarşizm kokan "anti-konformizm tezini" New York'un doğusunda, Hamptons kıyısındaki "Yaşamı Uzatma Evi" ile somutlayan mimarlar, doğaya atıfta bulunarak tasarladıkları bu ev ile 21. yüzyılda "ev" kavramını sorguluyor.
İşleri ile insanları düşündürme amacı taşıyan ikili "İnsanların, evlerinde konfor istemesi doğaya aykırı. İnsanlar, konfora alıştıkları için ölür. Konfor, ölüm nedenidir. Hem zaten ölüm, insan haklarına aykırıdır!" diyor.
Mimarlar "Yaşamı Uzatma Evi"ni şöyle anlatıyorlar; "Öyle bir ev tasarladık ki, zemin tıpkı doğadaki gibi eğri büğrü. Duvar renkleri aynı değil, alacalı. Bu evde yaşamak için dikkatle adım atmak gerek. Çünkü yanlış bir adımda insan ayağını burkabilir ya da alt kata uçabilir. Bu evde konfor aranmamalı. Çünkü yok. Herşey doğadaki gibi."
Ev, belki içinde yaşamak için değil ama deneyimlemek için son derece farklı bir mekan. Kentin ortasında, açık arazide yaşamayı örnekleyen, belki de açık arazide yaşamaya öykünen, şiirsel bir yapı...
Shusaku Arakawa & Madeline Gins
Japon Mimar ve Sanatçı Shusaku Arakawa, 6 Haziran 1936'da doğdu. Tokyo Üniversitesi'nde matematik ve tıp, Musashino, Üniversitesi'nde ise sanat eğitimi aldı. Başlangıçta, soyutlama ve "dada" stilinden etkilenerek baskı tekniği üzerine çalışan Arakawa, 1961 yılında Amerika'da yaşamaya başladı. 1963'te Amerikalı sanatçı, şair ve mimar Madeline Gins (1941) ile tanıştı.
Arakawa ve Gins'in ufuk açan kapsamlı çalışmaları, "Mekanizmin anlamı", dünyanın her yerinde ilgi ile karşılandı. 1987 yılında "Mimari Vucüt Araştırma Kurumu"nu kurdular. Birlikte "Tersinir Ev" ve "Yaşamı Uzatma Villası" ve "Tersinir park" gibi pek çok proje gerçekleştirdiler.
Arakawa ve Gins, pek çok büroda rastlananın aksine diğer disiplinlerden faydalanarak mimarlık yapıyor. Deneysel biyoloji, nörosayns, quantum fiziği, deneysel fenomoloji ve tıp gibi disiplinlerin etkisini işlerinde görmek mümkün.
Mimarlığın yazısı
Birlikte kaleme aldıkları Mekanizmin Anlamı (1971), Mimarlık: Kaderin Dönüştürülebilir Yanı (1994) ve Dönüştürülebilir Kader (1997) isimli kitaplar oldukça ilgi gördü. İnsanların dış dünya ile olan ilişkilerini kapsamlı bir biçimde inceledikleri; Mimari Vücutlar (2002) adlı kitaptan sonra, "Ölümü Yasadışı İlan Etmek"i (2006) çıkardılar.
Aynı zamanda şair de olan Gins'in ise "Kelime Yağmuru", "Ölmemek" " Helen Keller ya da Arakawa" gibi pek çok kitabı bulunuyor.
(mimarizm.com) |