« Anasayfa | Künye | Arşiv 29 Nisan 2024, Pazartesi
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Edeb Yahu
Nedret Kudret
Erdem Bayazıt Ey!

Gölgelik
Köksal Alver
Tek Söğüt

Dil Ağacı
İbrahim Demirci
Kafı Yutanlar

Kelimeler ve Şeyler
Abdullah Harmancı
Seni Ne İhtiyarlattı?

Mızrak ve İlmihal
Ahmet Murat
İmamın Hatırlanışı

Saksağan
Osman Özbahçe
Dünya Aklıma Yatmıyor

Şiir Çıkmazı
Mehmet Solak
Kimi, Nereye Götürür Şiir?

[ Haberler -> Edebiyat Haberleri ]

Cemil Meriç'i Hiç Böyle Görmediniz

09.06.2008 - 18:27

'Üsküdarlı Bir Entelektüel: Cemil Meriç' başlıklı anma toplantısı ve sergisi, birçok ilke imza atıyor. Cemil Meriç'in tutukluluk fotoğrafı ve görmeden yazdığı yazılar bunlardan birkaçı. Serginin sürprizi ise mütefekkir Meriç'in fondaki sesi.

Ya Reyhaniye kahvelerinde ömür çürüten, vaktiyle lisede okuyan ve çalışan, fakat istidadı olmadığı ve nefsinde atalete ihtimal bulunduğu için vazgeçen basit, adi bir genç veya gözlerini, hayatını hakikat uğruna feda ederek, nesl-i ati destanlarına bir zafer ve fedakarlık numunesi olacak hakiki bir insan." diyordu Cemil Meriç kendini yazdığı mektubunda. Bahsi geçen modellerden ikincisini seçti, tüm hayatının beyin koridorlarındaki asli yürüşle geçirdi ve bir fikir kumandanı olarak hayata veda etti. 21 yıl önce kaybettiğimiz, Türk düşünce hayatının önemli simalarından biri olan Cemir Meriç, vefatının yıldönümü olan 13 Haziran'da, Üsküdar Belediyesi'nin hazırladığı bir etkinlikle anılıyor. Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek olan 'Üsküdarlı Bir Entelektüel: Cemil Meriç' başlıklı anma toplantısı, büyük mütefekkirin hayatına dair önemli ayrıntıların okuruna ilk kez sunulması bakımından büyük önem taşıyor.

Fotoğrafları Çocukları Yorumluyor

Üsküdar Belediye Başkanı Mehmet Çakır'ın 'Muhteşem bir maziyi, daha muhteşem bir istikbale bağlayan bir köprü olmak' uğruna, ömrünü 'Bu ülke'ye adamış, değerli bir entelektüeli, Cemil Meriç'i vefatının 21. yılında anıyoruz' dediği etkinlik, saat:17.15'te ikindi namazını müteakip, Karacaahmet Mezarlığı'ndaki mezarı başında anma töreni ile başlayacak. Ardından Fethipaşa Korusu'nda bulunan evi ziyaret edilecek ve Üsküdar Belediyesi Bağlarbaşı Kültür Merkezi'ndeki serginin açılışı yapılacak. Mahmutali Meriç ve Ümit Meriç'in yorumları eşliğinde yapılacak slayt gösterisinin sunumunu Kenan Işık yapacak. 'Cemil Meriç: Tefekkür ve Tahayyül' başlıklı söyleşi'de ise İlber Ortaylı, Dücane Cündioğlu, Mete Tunçay ve Adalet Ağaoğlu, düşünürün hayatı, fikirleri ve eserlerini tartışacak. Etkinlik, Ruhi Ayangil, Fırat Kızıltuğ ve Memduh Cumhur'un vereceği Meriç'in sevdiği eserlerden oluşan küçük konserle son bulacak.

Meriç'in Sesiyle Gezin

Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde Cemil Meriç'in günlük hayatta kullandığı birçok eşyayı ve hiç bilinmeyen yüzü aşkın fotoğrafını görme fırsatı bulacak Meriç'in okurları, sevenleri. Gözlüğü, kül tablası, tesbihi, dolmakalemi, ödülleri, günlük giysileri... Bunlarla birlikte tutukluluk görüntüleri bu sergide ilk kez gösterilecek. Acı da olsa Meriç'i, koluna iliştirilmiş bir kağıtla göreceksiniz.

Şüphesiz en dikkat çekecek sergi unsurlarından biri de Meriç'in el yazıları. 1955'te gözleri görmez olan Meriç, bilindiği üzre öğrenci ve çocuklarının yardımıyla günümüzde de büyük rağbet gören çok önemli eserler verdi. Gözleri görür ve görmez iken yazdığı yazıları sergide yanyana görmek okurları için önemli olsa gerek. Ümrandan Uygarlığa, Kırk Ambar, Hint Edebiyatı, Saintsimon. İlk Sosyolog, ilk Sosyalist, Bir Dünyanın Eşiğinde, Bu Ülke, Mağaradakiler, Bir Facianın Hikâyesi, Işık Doğudan Gelir ve Kültürden İrfana gibi büyük eserlere imza atan mütefekkirin yayınlanan tüm kitapları, kitaplarının tüm baskılarının ve çıkardığı dergilerin yer alacağı sergiyi gezenlere Cemil Meriç'in sesi mihmandarlık edecek.

(Yeni Şafak)



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
'Üsküdarlı Bir Entelektüel: Cemil Meriç' başlıklı anma toplantısı ve sergisi, birçok ilke imza atıyor. Cemil Meriç'in tutukluluk fotoğrafı ve görmeden yazdığı yazılar bunlardan birkaçı. Serginin sürprizi ise mütefekkir Meriç'in fondaki sesi.   
Türk Şiir AnıtlarıTümü »
» Şeyh Galib
» Taşlıcalı Yahya
» Ahmet Haşim
» Namık Kemal
» Mehmet Akif Ersoy
EkstraTümü »

» Kaypak Yorgunluk / Mehmet Uğurlu
» Ne Mürid İsterim Ne De Mürşid (Üç Kitap, Üç Figür: Mevlana, Şems ve Kimya Hatun) / Mevlüt Uyanık
» Otuz İki Kısım Tekmili Birden İlhan Berk / Sıddık Akbayır
» "Renga" Üzerine / Nurullah Turan
» Tolstoy'un Ölüme Yolculuğu / Ferhat Uludere
KırkpâreTümü »

» Suç Bende / Deniz Işık
» Sesinden İçmek Senin / İnci Okumuş
» Gittin / Ramazan Özer
» Akasya Ağacı / Atilla Akın
» Son / Senem Gezeroğlu

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!