[ Haberler -> Edebiyat Haberleri ] Fatih Belediyesi'nden Sezai Karakoç Sempozyumu 14.11.2008 - 13:53 Devlet, millet ve medeniyet kavramlarına farklı boyutlarda anlam yükleyen Sezai Karakoç'un kırk-bir yıllık 'Diriliş' doktrini etrafında düşünsel alanda bir Diriliş Nesli oluşur.
Şiir, sanat ve düşünce ile yüklü hayatına, çilesine, duygu ve duyarlıklarına değinmek çok da kolay değil. Bunun için büyük bir çalışma gerekir. Kısaca, 'şiir üslubu bakımından, az çok İkinci Yeni'ye yakın sayılsa da, şiirinde işlediği temalar, inandığı değerler bakımından şiirimizde yeni ve değişik bir sestir' demek mümkün.
İstanbul'da Diriliş Yayınları ve Diriliş Dergisi'ni kurdu. 1990 yılında "Güller Açan Gül Ağacı" Amblemiyle Diriliş Partisi'ni kurdu. Yedi yıl Partinin Genel Başkanlığını yürüttü. Ancak parti 19 Mart 1997'de 2 genel seçime girmediği için kapatıldı. 2006 yılında kültür bakanlığı özel ödülü ile ödüllendirildi. Bakanlığa, ödülün para kısmının kültür sanat işlerine harcanmasını, diğer kısmınınsa posta ile bildirdiği adrese yollanmasını rica ettiği bir mektup yolladı. 2007 yılında Yüce Diriliş Partisi'ni kurdu ve halen partinin genel başkanlık görevini yürütmektedir.
Bu bağlamda Fatih Belediyesi tarafından, Sadettin Acar'ın koordinatörlüğünde Topkapı Eresin Otel'de düzenlenecek "Düşünen Bir Adam Olarak Şair: Sezai Karakoç" başlıklı sempozyuma 28 kişilik bir şair, yazar ve akademisyen topluluğu katılacak.
Sezai Karakoç'un tüm yönleriyle ele alınması planlanan sempozyum, "Hayatı", "Düşünce Dünyası", "Sanatı" ve "Sonuç" bölümlerinden oluşacak.
Oturumlarda ana hatlarıyla, şair ve düşünce adamı Karakoç'un Diriliş akımı, İkinci Yeni'deki konumu, medeniyet tasavvuru ve gelenekle ilişkisi değerlendirilecek. Sempozyumda Ömer Erdem'in "Sezai Karakoç: Aşkın Aşkınlığı", Turan Karataş'ın "Bir Entelektüelin Portresi", Haydar Ergülen'in "Sezai Karakoç ve İkinci Yeni", Fatih Andı'nın "Karakoç ve Şehir", Sadık Yalsızuçanlar'ın "İrfani Gelenek ve Sezai Karakoç" tebliğlerinin yanı sıra, diğer katılımcılar da değişik başlıklar altında çok sayıda tebliğde bulunacak.
SEMPOZYUM PROGRAMI
1. Hatıraları ışığında hayatı 2. Bir entelektüel ve şair olarak portresi
3. Düşünce dünyası
1. Diriliş akımı 2. Ulus devlette büyük bir coğrafya tasavvuru 3. Karakoç düşüncesinde Batının algılanma biçimi 4. Karakoç düşüncesinin kaynakları ve referansları 5. S. Karakoç'ta iktisat ve toplum 6. Karakoç'ta devlet ev siyaset 7. Karakoç'un medeniyet tezi 8. Sezai Karakoç'ta metafizik vurgu 9. Karakoç'ta ideal insan
4. Sanatı
1. 2. Yeninin orta yeri: Karakoç'un Şiiri 2. Düşünen bir adam olarak şair: Karakoç şiirinde düşüncenin izi 3. Şiirde şiir gelenek yaratmak 4. Karakoç şiirinin Türk şiirine etkisi 5. Sezai Karakoç'ta kent olgusu ve kent kültürü 6. Karakoç'u bir şiirden okumak: Karayılan 7. Karakoç'un hikayeleri 8. Aşk ve aşkınlık
5. Sonuç
Değerlendirme: Sezai Karakoç'u anlamak
KATILIMCILAR
1. Hüseyin Su (İbrahim Çelik) (Diriliş düşüncesinin özü) 2. Doç. Dr. Mustafa Özel (Sezai Karakoç'ta iktisat ve toplum) 3. Dr. Münire Kevser Baş (Sezai Karakoç'ta metafizik) 4. Hamit Can (Karakoç'un hatıraları ışığında hayatı ) 5. Ömer Erdem (Sezai Karakoç: Aşkın aşkınlığı) 6. Doç. Dr. Turan Karataş (Bir entelektüelin portresi) 7. İsmail Kılıçarslan 8. Ali Ayçil (Bir şairi bir şiirden okumak) 9. Doç. Dr. Kenan Çağan (Ulus-devlette bir coğrafya tasavvuru) 10. Ahmet Murat (Bir gelenek yaratmak) 11. Tarık Tufan 12. Ali Haydar Haksal 13. Prof. Dr. E. Nazif Gürdoğan(Sezai Karakoç ve kültür-iktisat) 14. Dr. İshak Arslan (Sezai Karakoç'un referansları) 15. Dr. Yusuf Kaplan (Sezai Karakoç ve medeniyet) 16. Mustafa Kirenci (Diriliş akımı) 17. Prof. Dr. Yasin Aktay 18. Haydar Ergülen (Sezai Karakoç ve ikinci yeni) 19. Doç. Dr. Ahmet Albayrak (Karakoç'ta ideal insan) 20. Prof. Dr. Fatih Andı (Karakoç ve şehir) 21. Işık Yanar (Diriliş şairinin öyküleri ) 22. Dr. Osman Bayraktar (Karakoç düşüncesinde Batının algılanma biçimi) 23. Saadettin Acar (Sezai Karakoç'u düşünmek) 24. Hayriye Ünal (Karakoç şiirinin etkileri) 25. Cihan Aktaş (Karakoç'ta kadın) 26. Mehmet Can Doğan (Karakoç şiirine genel bir bakış) 27. Şaban Abak (Karakoç'ta devlet ve siyaset) 28. Sadık Yalsızuçanlar (İrfani gelenek ve Sezai Karakoç)
İletişim için:
Saadettin Acar
Sezai Karakoç Sempozyumu Genel Koordinatörü
Tel: 0 555 855 78 22 - 0 532 599 74 44 E-posta: saadettin.acar@gmail.com |