« Anasayfa | Künye | Arşiv 17 Nisan 2024, Çarşamba
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Kulak Arkası
Nurullah Turan
Birkaç "Bir"

Bolâhenk
Ahmet Çalışır
Mevlevî Âyini: Türk mûsikîsinde bir form

[ Müzik -> Müzik Dünyasından ]

Kaufmann'ın Benzersiz Sesi

Serhan Bali

08.04.2008 - 12:56

Opera sahneleri bir süredir, Latin Amerikalı genç tenorlardan sorulur hale geldi. Meksika'dan Rolando Villazon ve Ramon Vargas, Arjantin'den Marcelo Alvarez ve Jose Cura... Kaliteli tenor ses hâlâ o kadar az bulunan bir şey ki, önde gelen operaların sezon programlarını inceleyin, tüm üst düzey tenorların her sezon birkaç sahnede başrole çıkmak zorunda kaldıklarını görürsünüz. Operanın anavatanı İtalya da son yıllarda Roberto Alagna, Marcello Giordani ve Salvatore Licitra ile yeni yetenekler çıkartmaktan aciz olmadığını gösterdi.

Bu Latin-İtalyan rüzgârına yerkürenin diğer köşelerinden tek tük cevaplar gelmedi değil. Malta'dan Joseph Calleja, Güney Afrika'dan Johan Botha, Polonya'dan Piotr Beczala, Türkiye'den Bülent Bezdüz ve Bülent Külekçi, bir çırpıda isimlerini sayabileceğimiz, lirik repertuvarda boy gösteren isimler.

Yine de kimse, Almanya'dan Jonas Kaufmann gibi büyük bir yeteneğin çıkmasını beklemiyordu. Kaufmann, Peter Anders ve Rudolf Schock gibi diğer büyük isimlere rağmen, 'Alman tenor' deyince Fritz Wunderlich dışında hâlâ hiçbir ismin akla gelmediği ülkenin 1970 yılında Münih'te doğmuş bir evladı. 1999'da Salzburg Festivali'nde sahneye çıkabilmiş olmasına karşın, geç yaşta kariyer yaptı kendine ve şimdilerde, deyiş yerindeyse 'kapışılıyor'.

Kayıt alanında ilk çıkışını önce, baştan sona Richard Strauss lied'leri söylediği Harmonia Mundi (HMC 901879) albümüyle yaptı Kaufmann. Tenor ses ile özdeşleşmiş sanat şarkıları değildir Strauss'un lied'leri. Hâlâ çok az tenor görürüz, bu güzelim lied'leri repertuvarına alıp söyleyen. Oysa çok farklı bir dinleme deneyimi sunuyor, emin olun.
Benzersiz sesiyle Kaufmann'ı bu şarkılarda dinlemenin verdiği zevk bambaşka. Bas ve orta rejisterde, Ramon Vinay ve Placido Domingo'nun sahip olduğu türden çok hoş bir baritonal rengi olan, tiz rejisterde olağanüstü parlak, çok geniş bir sesi var Kaufmann'ın. Ülkemizde de bulunabilen bu ilk resital albümünde Strauss'un 28 lied'ini söylüyor sanatçı, mükemmel piyanisti Helmut Deutsch eşliğinde. Anadiline hâkim olmasının avantajını iyi kullanıyor yorumcu. Kahramansı bir tınıya sahip olmasına rağmen, özellikle 'Ruhe meine Seele' ve 'Morgen'de sükûnet içerisinde söyleyebilmeyi başarıyor.
Mükemmel bir ses, inandırıcı bir oyunculuk, film yıldızlarını aratmayan bir fizik... Kaufmann, günümüzün önde gelen tenorlarına nazire yaparcasına, bir yıldız daha takmış göğsüne: Wagner'den Puccini'ye uzanan geniş bir repertuvar. Cavaradossi, Alfredo Germont, Ruggero (La Rondine), Mantova Dükü, Des Grieux, Don Jose, Tamino, Florestan, Parsifal, Walther von Stolzing, Kaufmann'ın sahnede söyleyebildiği rollerden bazıları. Sanatçı, Wagner rollerine, önümüzdeki yaz Münih'teki Bavyera Operası'nda sahnelenecek Lohengrin'i de katacak.

Kaufmann, az rastlanır genişlikteki repertuvarını, yeni firması Decca'dan çıkardığı 'Romantik Aryalar' adlı ikinci resital kaydında (Decca 4759966) cömertçe sergiliyor. Marco Armiliato yönetimindeki Prag Filarmoni Orkestrası eşliğinde seslendirdiği 'Che gelida manina'yla başlayan albüm, Puccini bahsini 'E lucevan le stelle' ile kapatıyor. Ama İtalya'ya hemen veda etmiyor; 'Don Carlo', 'La Traviata' ve 'Rigoletto'dan da aryalar var kayıtta. Ardından Fransız repertuvarına geçen Kaufmann, kendisini 2006 yılında Londra'daki Covent Garden sahnesinde 'yıldız'lığa taşıyan Don Jose'nin 'Çiçek Aryası'nı, önümüzdeki sonbahar Natalie Dessay ile birlikte Chicago Lirik'te söyleyeceği Des Grieux'nün 'Ah! Fuyez, douce image' adlı aryalarını söylüyor.

Alman repertuvarına geldiğimizde, 'Martha'dan Lyonel'in ve 'Der Freischütz'den Max'ın aryalarıyla 'Nürnbergli Usta Şarkıcılar'dan Walther'in 'Ödül Şarkısı'nı görüyoruz. Kaufmann'ın şimdilerde Madrid'de Abbado yönetiminde söylediği, 'imza rollerinden' Florestan'ın (Fidelio) yanı sıra hiçbir Mozart'ın bulunmayışı ilginç ama herhalde 'bir sonraki kayda' denildi.

'Romantik Aryalar'ı muhakkak dinleyin, eşi az bulunur mükemmel bir ses ve tutkulu bir yorumla karşılaşmanın heyecanını tadacaksınız. Kaufmann'ı sahnede izlemek isteyenlere, Türkiye'de bulunabilen TDK etiketli bir DVD kaydını hararetle öneririm. Jürgen Flimm'in rejisiyle Zürih Operası'nda sahnelenen 'Fidelio'da Florestan rolünde izleyebilirsiniz Kaufmann'ı. Kayıtlara erişemeyenler, TRT Radyo 3'de 15 Nisan sabahı 'Müzikte Yeni Kayıtlar'ı dinleyebilir.

(Radikal)

Tenor Jonas Kaufmann, 'Alman tenor' deyince Fritz Wunderlich dışında hâlâ hiçbir ismin akla gelmediği Almanya'dan son yıllarda çıkan büyük bir yetenek.  
Bir EnstrümanTümü »

» Sazende ve Sazı: Kemençe / Muhammet Çiftçi
» Sazende ve Sazı: Ud / Muhammet Çiftçi
» Sazende ve Sazı: Perküsyon / Muhammet Çiftçi
» Sazende ve Sazı: Çello / Muhammet Çiftçi
» Dinle Ney'den / Timuçin Çevikoğlu
Albüm AnaliziTümü »

» Kalbe Ruha Giden Şarkılar / Nazan Özcan
» İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Enya / Özlem Ertan
» Alaturka Benim Canım / Cenk Özbay
» Sezen'in Muhteşem Yalnızlığı: Deniz Yıldızı / Pakize Barışta
» Tekil Hayatlar da Bir Gün Devrim Yapar Ya... / Mert Emcan

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!