« Anasayfa | Künye | Arşiv 29 Mart 2024, Cuma
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Edeb Yahu
Nedret Kudret
Erdem Bayazıt Ey!

Gölgelik
Köksal Alver
Tek Söğüt

Dil Ağacı
İbrahim Demirci
Kafı Yutanlar

Kelimeler ve Şeyler
Abdullah Harmancı
Seni Ne İhtiyarlattı?

Mızrak ve İlmihal
Ahmet Murat
İmamın Hatırlanışı

Saksağan
Osman Özbahçe
Dünya Aklıma Yatmıyor

Şiir Çıkmazı
Mehmet Solak
Kimi, Nereye Götürür Şiir?

[ Edebiyat -> Edebiyat Masası ]

Geçen Ay Edebiyat: Temmuz 2008

Elif Hafsa Katırcı

04.08.2008 - 21:59

I.

Daha Ahmet Yüksel Özemre Hocanın vefatına alışamadan, üstat şair Erdem Bayazıt'ı da kaybettik. Şair, 5 Temmuz Cumartesi günü saat 19.00' da uzun süredir akciğer kanseri tedavisi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. "Bir gün öleceğim biliyorum/ Bunu her an ölür gibi biliyorum" diyen şair hayatta ölümü terennüm etmeyi bildi. Ne söylesek neleri sıralasak arkasından... Maraş. Mavera dergisi.( Mavera, bir yaşama biçimi halinde öz uygarlığımızı yeniden yürürlüğe koyma davasını güdenlerin, edebiyat alanındaki bir buluşma yeridir.) Bu davaya birlikte baş koyduğu gönül dostları: Cahit Zarifoğlu, Rasim Özdenören, Akif İnan... Sana, bana, vatanıma, ülkemin insanlarına dair şiirler... Çok şey söylemek geliyor içimden. Ama artık ne söylesek beyhude! SEBEB EY demek düştü bahtımıza... Sezai Karakoç'un dediği gibi "Kendinden bir şeyler kattın/ Güzelleştirdin ölümü de" demek düştü payımıza... Yarım kalan bir "Üsküdar Risalesi" nin ardından...


II.

Ölümü yazmak. Bu en zor olanı... Çünkü "Baki kalan bu kubbede bir hoş sadâ..." yalnızca. Ölümden söz açtık bir kere ve kaybettiğimiz bir başka isim dilbilimci, şair ve edebiyatçı Ali Püsküllüoğlu. 20'den fazla Türkçe sözlük yayınlayan 73 yaşındaki usta edebiyatçı 1 Temmuz günü hayata gözlerini yumdu. Ali Püsküllüoğlu gerek şiiriyle gerek dilimize sağladığı katkılarla edebiyat dünyasında kendine özgün bir yer edinmişti. Bir mevsimin bunaltan, bu buhranlı ikliminde, aylardan temmuz... Ölüm haberleri hiç bitmedi. Eleştirmen ve yazar Fethi Naci'de 23 Temmuz sabahı İstanbul'da vefat etti. Fethi Naci Cumhuriyet gazetesinin haftalık kitap ekinde eleştiri yazılarını sürdürüyordu.


III.

"Bişnev in ney çün şikâyet mî küned" Girizgahımız bu olmalıydı belki de yeni bir şeyler yazmaya başlarken. Ama bazen kitabın ortasından söze başlarız. Girizgâhtan haberdar değilizdir. Bilirsiniz bazı güzel şeyler saklambaç oynar, aranmak ister. Dergiler vardır örneğin; dibaceleri yoktur ve saklambaç oynarlar. Keşkül, Sühan derken onlardan birini daha sobeledim. "Ney" dergisi. Dergi üçüncü sayısını çıkardı. Ney' e dair her şeyi bulmak mümkün. Bu sayısında Ender Doğan'ın iki yazısı da var. Ve kapakta başmisafir "Yansımalar"... Ne söylüyor bir kulak verin.


IV.

Dünyaca ünlü denizci ve haritacı Piri Reis'in ünlü eseri Kitab-ı Bahriye İspanyolca'ya çevrildi. İlginç olan kitabın şu an piyasada Türkçe baskısının bulunmayışı. Bu nadide eser İspanyolca'da şimdilik 1700 adet basıldı. Denizcilik konusunda bir derya olan bu Osmanlı kaptanının eserinde kim bilir neler mevcut. Neler mi mevcut? Bakın kitabı İspanyolca'ya çeviren vakfın genel sekreteri anlatıyor, Kitab-ı Bahriye'yi: "'Kitab-ı Bahriye denizcilik tarihinin ilk rotası olarak ele alınabilir. Bu yüzyılda bile böyle bir harita yok... Piri Reis'in kitabı çok yönlü coğrafi bilgileri, denizde seyahat notları ve anlattığı halklar ve kültürlerle eşi bulunmaz bir ansiklopedi değerindedir." Ne diyelim. Değerlerine sahip çıkmayan bir toplum olarak veyl olsun halimize!


V.

UNESCO, 2007 yılının Mevlana yılı olması kararını alırken, 2008 yılını Kaşgarlı Mahmut'a, 2009 yılını da Kâtip Çelebi ve Hacı Bektaş-ı Veli'ye ayırdı. Bu sevindirici bir haber bizim açımızdan ama bunun ne kadar farkındayız meçhul. Güzel insanları popüler kültürün içinde eriyen bir meta haline getirmekten ne vakit vazgeçeceğiz ve onları gerçekten okumaya ve anlamaya ne zaman başlayacağız.


VI.

Türkiye'nin onur konuğu olacağı 60. Frankfurt Kitap Fuarı etkinliklerine katılacak yazarların isimleri belli oldu. 14 -19 Ekim tarihleri arasında Frankfurt'ta gerçekleştirilecek fuara, 300'ü aşkın yazar katılacak. Kimler yok ki! Adalet Ağaoğlu, Ataol Behramoğlu, Beşir Ayvazoğlu, İskender Pala, Yavuz Bülent Bakiler, Buket Uzuner, Hilmi Yavuz, Elif Şafak, İlber Ortaylı, Murathan Mungan, Tarık Dursun K, Yılmaz Odabaşı, Ayşe Kulin vs. Liste uzadıkça uzuyor.


VII.

Her ay birkaç güzel kitap raflarda okuyucusunu bekler.. Bu sıcak ayda da bir ağacın sayesinde serinliği hissetmek için okunacak güzel kitaplar var. Mektup getirmedim ama müjdesiz de gitmem... Parçası Benden, Sibel Eraslan'ın Balık ve Tango'dan sonraki kitabı... Kitap Dergah yayınlarından çıktı... Adı hoş bir şeyi çağrıştırıyor aslında: Çocukluğumuzu... Ve çocukluğumuzun vazgeçilmez oyunu sekseği. Kitap on iki öyküden oluşuyor. Parçalanma üstüne sözler sarf ediyor yazar, bütünleşmek adına.

Bağdat Fragmanı. Yıldız Ramazanoğlu'nun zulme baş kaldırışı. Acıya ortak olmak, seyri terk edip, seyran u hayran olmanın vaktine çağırıyor bizleri. Sinemanın ikinci perdesiyle ilgilenenlere Sadık Yalsızuçanlar'ın sinema yazılarından oluşan Dünyanın Orta Yeri Sinema kitabını müjdeliyoruz... Buğusu üstünde iken kokuyu içimize çekmek lazım!


VIII.

Sinema demişken geçmeyelim. Awake... Güzel film! İzlemeye değer...


IX.

Can Atilla'nın geleneğin dilini notalara taşıyan tınılarını işittiniz mi?

Kulak verip saraya uzanalım. Aşk-ı Hürrem. Musikinin diliyle eğilelim bu kez aşka...


X.

Bilenler bilir Türkiye Yazarlar Birliği her ilde güzel etkinlikler yapıyor. Konya'da Yahya Kemal Günleri temmuzda başladı, devam ediyor. Heveslisine diyeceğim ama böyle şeylere pek heveslenen çıkmıyor. Birilerinin hevesi de kursağında kalıyor ne yazık ki. Dedik ya güzel şeyler saklambaç oynar... Sobelemeyi bilelim!

"Bişnev in ney çün şikâyet mî küned" Girizgahımız bu olmalıydı belki de yeni bir şeyler yazmaya başlarken. Ama bazen kitabın ortasından söze başlarız. Girizgâhtan haberdar değilizdir. Bilirsiniz bazı güzel şeyler saklambaç oynar, aranmak ister.  
Edebiyat MasasıTümü »
» Geçen Ay Edebiyat: Kasım-Aralık 2009 / Elif Hafsa Katırcı
» Geçen Ay Edebiyat: Mart-Nisan 2009 / Elif Hafsa Katırcı
» Geçen Ay Edebiyat: Ocak-Şubat 2009 / Elif Hafsa Katırcı
» Geçen Ay Edebiyat: Aralık 2008 / Elif Hafsa Katırcı
» Geçen Ay Edebiyat: Ekim-Kasım 2008 / Elif Hafsa Katırcı
Türk Şiir AnıtlarıTümü »
» Şeyh Galib
» Taşlıcalı Yahya
» Ahmet Haşim
» Namık Kemal
» Mehmet Akif Ersoy
MetinlerTümü »
» İkiz Yörünge Üstü Bir Cambazın Tek Seferlik Dansı / Mehmet Uğraş
» Durak / Suat Alan
» Meydan ve Kahvehane / Necip Mahfuz'dan Çeviren: Yusuf Sami Samancı
» Mutluluk Hastalığı / Necip Mahfuz'dan Çeviren: Murat Göçer
» Fazilet Mükâfâtı / Reşat Nuri Güntekin (Çevrimyazı: Elif Hafsa)

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!