[ Haberler -> Edebiyat Haberleri ] Kaftancıoğlu Ödülü "Asmalar Üzüm Vermeyecek"e 25.03.2008 - 21:10 11 Nisan 1980"de öldürülen TRT (İstanbul Radyosu) Prodüktörü, gazeteci ve yazar Ümit Kaftancıoğlu adına Yalın Ses Yayınları"nın bu yıl dördüncüsünü düzenlediği 2008 Ümit Kaftancıoğlu Öykü Ödülleri"nin sonuçları açıklandı. Dereceye girenlere ödülleri, 12 Nisan"da Akatlar Kültür Merkezi"nde yapılacak olan Ümit Kaftancıoğlu anma gecesinde verilecek. Adnan Özyalçıner, Osman Şahin, Feyza Hepçilingirler, Mehmet Güler ve Öner Yağcı"dan oluşan seçici kurul 280 öykü içerisinden birinciliğe İbrahim Şaşma"nın "Asmalar Üzüm Vermeyecek" adlı öyküsünü, ikinciliğe Ayşe Akaltun"un "Isırgan Otları", üçüncülüğe ise Hikmet Yılmaz"ın "Karlı Eylül ve Saksağanlar" adlı öyküsünü değer gördü.
Seçici kurul ayrıca, Gönül Çatalcalı"nın "Yollar", Murat Taş"ın "Toprak", Salim Nizam"ın "Ters Lale", Mahmut Yamalak"ın "Rahat mısın Yavrum", Muammer Küçükergör"ün "Hain Lodos", Berdar Doğan"ın "Özlem" ve Suna Dündar"ın "Hayat Akarken" öyküleri de mansiyona değer görüldü. Dereceye giren öyküler "2008 Ümit Kaftancıoğlu Öykü Ödülü" adı altında bir kitapta toplanacak.
ÜMİT KAFTANCIOĞLU"NUN YAŞAM ÖYKÜSÜ
Asıl adı Garip Tatar olan Ümit Kaftancıoğlu 1935 yılında Ardahan"ın Hanak ilçesinin Koyunpınarı (Saskara) köyünde dünyaya geldi. Çocukluğu Dede Korkut boylarının zengin anlatım geleneği içerisinde, halk âşıklarının, söz sohbet bilenlerin dizinin dibinde destan, masal, türkü, efsane dinleyerek, okuyarak geçti. Köyündeki İlkokula gittiğinde diploma alacak durumdaydı. Kaftancıoğlu, Cılavuz Köy Enstitüsü"nü bitirdikten sonra Mardin"in Derik ilçesinde ilkokul öğretmeni olarak görevine başladı. Daha sonra Balıkesir Necati Bey Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümünü bitirip bir süre Rize"nın Pazar ilçesinde Türkçe öğretmenliği yaptı.
Yedeksubay olarak görev yaptığı askerlik dönüşü, TRT"nin açtığı sınavı kazanarak, Köy Yayınları bölümünde göreve başladı. TRT İstanbul Radyosu"nda "Av Bizim Avlak Bizim", "Dilden Dile" ve "Yurdun Dört Bucağından" gibi programlarla halk kültürünü, halk âşıklarını, halkın eksiğini ve sıkıntılarını mikrofona taşıdı. "Gerçek edebiyatın halkın ağzında, dilinde olduğunu bilmeliyiz. Halkın sözlü edebiyatını yazıya geçirecek, değerlendirecek olanlar da halk çocuklarıdır." der. Bu gözlemlerini doğrularcasına, Anadolu"yu gezerek derlemelerle halkın sözlü yazınını ve halk türkülerini yazıya döktü.
Günümüzde bile sevilerek dinlenen "Evreşe Yolları Dar" ve "Yüksek Yüksek Tepelere Ev Kurmasınlar" türküleri, Kaftancıoğlu"nun derlemeleri arasında yer alır.
Radyo programcılığı yanında edebiyat dünyasında da adını duyuran Kaftancıoğlu, "Dönemeç"le (Öykü) TRT Büyük Ödülü birincilik (1970), "Hakullah"la (Röportaj) Milliyet Gazetesi Karacan Ödülü birinciliği (1972) aldı.
11 Nisan 1980 günü görev yaptığı TRT İstanbul Radyosu"na gitmek için çıktığı evinin önünde katledildi.
YAPITLARI
• Dönemeç (Öykü) 1972 (Yeni Basım Yalın Ses Yayınları-2006) • Hakullah (Röportaj) 1972 • Yelatan (Roman) 1972 • Tek Atlı Tekin Olmaz (Halk Masalları) 1973 • Tüfekliler (Roman) 1974 (Yeni Basım Yalın Ses Yayınları-2006) • Köroğlu Kolları (Halk Destanları) 1974 • Çarpana (Öykü) 1975 • İstanbul Allak Bullak (Öykü) 1983
Çocuk Kitapları
• Kekeme Tavşan (1974) (Yeni Basım Yalın Ses Yayınları-2006) • Çizmelerim Keçeden (1979) • Altın Ekin (1979) • Dört Boynuzlu Koç (1979) • Kan Kardeşim Doru Tay (1979) • Hızır Paşa (1980) • Çoban Geçmez (1980) (Yeni Basım Yalın Ses Yayınları-2006) • Şülgür Deresi (1981)
(NTVMSNBC) |