« Anasayfa | Künye | Arşiv 18 Mayıs 2024, Cumartesi
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Siluet
M. Feyza Yarar
Genetik Miras: Vandalizm

Meşkler
Fatih Özkafa
Hat Sanatının Modern Yorumlara İhtiyacı

[ Haberler -> Tasarım Haberleri ]

Jean Nouvel de 'Pritzker'lendi

31.03.2008 - 14:59

Dünyaca ünlü Fransız mimar Jean Nouvel, mimarlık dünyasının en prestijli ödülü olan Pritzker'in bu yılki sahibi oldu. Bir mimarlık pratisyeninin alabileceği en önemli ödül sayılabilecek Pritzker Ödülü hakkında konuşan jüri üyeleri tarafından Pazar günü gerçekleştirilen basın toplantısında, "yaratıcı deneyleri ve çevrelerine seslenen yapıları" ile Nouvel'in ödüle layık görüldüğünü belirtildi.

Neredeyse 40 yıllık bir mesleki geçmişi olan Nouvel, anavatanı Fransa'nın haricinde, Avrupa, Asya ve Amerika'da 200'e yakın yapı tasarladı. Mimarlığını "jenerik mimarlığa savaş" olan nitelendiren Nouvel hakkında konuşan jüri üyeleri, şunları dile getirdiler: "Meraklı ve hızlı aklı onu, tüm projelerinde, başarı seviyelerinden bağımsız olarak, çağdaş mimarlığın gramerlerini inanılmaz şekilde genişleten riskler almaya itti."

62 yaşındaki Nouvel, bu sene büyük bir iş almamasına rağmen 100 bin dolarlık bir ödülü kazanmanın şaşkınlığı içinde olduğunu belirtirken, 32 kişiden oluşan elit 'Pritzkerliler grubu'na katılmaktan onur duyduğunu belirtti. "Frank Gehry, Renzo Piano ve Zaha Hadid gibi iyi dostlarımla aynı klüpte yer almaktan büyük mutluluk duyuyorum" diyen Jean Nouvel, bu önemli ödülü kazanan ikinci Fransız mimar oldu.

Nouvel, 1987 yılında Paris'te gerçekleştirdiği Arap Enstitüsüsü (Institut du Monde Arabe) ile uluslararası tanınırlık kazanmıştı. Yapı özellikle, mekan içine ışık girişini kontrol etmeyi sağlayan ayarlanabilen 'metal lensler'den bir araya gelen geleneksel Arap motifindeki cephesiyle ünlenmişti. Son projelerinden New York'taki 75 katlı 'Tour Verre'de de benzer bir temadan hareket eden Nouvel için, ışık, opasite ve şeffaflığı katmanlandırmak, işlerinde sıklıkla karşımıza çıkan bir özellik. Projelerinin cephelerinde bulutların ve yeşilliğin yansımalarıyla oynamaktan keyif aldığını belirten Nouvel, "Bu ışık ve derinlik oyunları, bu yapının dünya üzerinde varlığının nedenlerini sorgulamak için bir yol" diyor.

Nouvel'i her yapısını farklı ve çevresiyle yeniden anlamlandırılan bir ilişki içinde değerlendirdiği için öven Pritzker jüri başkanı Lord Palumbo, "Nouvel için mimarlıkta 'öncü stil' diye bir şey yok" diyerek ekledi: "Daha ziyade kültürü, 'yer'i, programı ve müşteriyi en geniş anlamda kapsayan bir bağlam, onu her projede farklı bir strateji geliştirmeye itiyor."

Nouvel'in 2006 yılında tamamlanan Minneapolis'teki Guthrie Tiyatrosu'na özellikle dikkat çeken jüri yapının, Mississippi Irmağı ile tarihi topraklar arasında bir diyalog geliştirdiğini belirtti.

"Tüm hayatım boyunca jenerik mimarlığın karşısında özelleştirilmiş mimarlığın savaşını verdim" diyen Nouvel'in diğer yapıları arasında Tokyo'daki Dentsu kulesi ve 'füze başlığı' görünümlü Barselona'daki Torre Agbar bulunuyor.

Bu haber, New York Times, Herald Tribune ve Washington Post'tan derlenmiştir.

(mimarizm.com)



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
Dünyaca ünlü Fransız mimar Jean Nouvel, mimarlık dünyasının en prestijli ödülü olan Pritzker'in bu yılki sahibi oldu. Bir mimarlık pratisyeninin alabileceği en önemli ödül sayılabilecek Pritzker Ödülü hakkında konuşan jüri üyeleri tarafından Pazar günü gerçekleştirilen basın toplantısında, "yaratıcı deneyleri ve çevrelerine seslenen yapıları" ile Nouvel'in ödüle layık görüldüğünü belirtildi.  
eni-konu: HaberTümü »

» "Hayallere Sığmayan Minyatür Odalar"
» Kehaneti Bile Yetiyor
» Mukaddes Emanetler'e Modern Düzenleme
» Talih Kuşu Değil 'Tarih Kuşu'
» Yıkılırsa Zobu ve Muhsin Bey'in Kemikleri Sızlar
Tasarım KitaplığıTümü »

» Şehrin Mimarisi / Aldo Rossi
» Osmanlı Mimarisi / Doğan Kuban
» Cumhuriyet Döneminde Resim-Edebiyat İlişkisi / Hatice Bilen Buğra
EkstraTümü »

» Mimarlık İhtiyacı / Ertuğ Uçar
» Fotoğraf Üzerine Okumalar - 1 / Fatma Erbaş
» Picasso ile Yunus Emre / Gökhan Akçura
» Heybesinde "Karıncaların Sözlüğü"nü Taşıyan Yolcu: Hasan Aycın / Adem Turan
» Koruma Kültürüne Bir Bakış; Bir İngiliz Kasabası... / İrfan Önal

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!