[ Haberler -> Müzik Haberleri ] Müzik Müzesi, 2010'da Belki 08.02.2009 - 20:49 On üç yıldır proje halinde bekleyen ve açılması yılan hikâyesine dönen müzik müzesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı yeni bir çalışma takvimi belirledi. Bu takvime göre Türkiye'nin ilk ulusal müzik müzesinin açılması için öngörülen tarih 2010.
Zaman'ın 29 Kasım 2008 Cumartesi tarihli haberinin ardından bakanlık bu konuyla ilgili çalışmalara hız verdi. Öncelikle müzikle ilgili kişilerin çalışmasına imkân tanımayan mevcut yönetmeliğin değiştirilmesi çalışmalarına başlandı. Öte yandan müze için bir türlü bulunamayan mekân konusunda da karara varıldı. Ayrıca müze projesi ve teşhir tanzim çalışmalarına ilişkin ödeneğe dair çalışmalar hızlandırıldı ve konunun 2009 yatırım programına alınmasına karar verildi.
Müzik müzesiyle ilgili en büyük problem mevcut Müzeler İç Hizmetler Yönetmeliği'yle ilgiliydi. Yönetmelikteki müzelerde çalışacak personel tanımlamasına göre müzikle ilgili eğitimi olan kimse müzik müzesinde görev alamıyordu. Müzik müzesinin kurulması ve faaliyete geçmesi aşamasında karşılaşılan zorlukları göz önünde bulunduran bakanlık, Müzeler İç Hizmetler Yönetmeliği'nde ayrıntılı bir değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Müzenin bugüne kadar gecikmesine sebep olan sorunlardan biri de bir türlü uygun mekan bulunamamasıydı. 2006 yılında ilk olarak Üsküdar Paşalimanı'nda bulunan eski Tekel deposu mekân olarak belirlenmişti. Fakat sonra bu mekânın müze için uygun olmadığına karar verildi. Son olarak yapılan araştırmalar neticesinde Sur-i Sultani içinde yer alan ve halen Sağlık Bakanlığı kullanımında olan Zührevi Hastalıklar Hastanesi'nin müzik müzesi olarak düzenlenmesine karar verildi ve bu binanın Kültür Bakanlığı'na devri gerçekleşti. Yapının Sur-i Sultani içerisinde bulunması ve yapılacak düzenlemeler sonucu verilecek müzik müzesi fonksiyonu ile kompleks halinde kültürel hizmetlerde kullanabileceği düşüncesinden hareketle, öncelikli olarak yapının iç mekânlarında mimari değişiklikler yapılacak.
Müzenin kuruluş aşamasındaki diğer bir sıkıntı da Türkiye'deki müzelerin kendi envanterlerinde bulunan çalgıları vermek istemeyişi. Bu müzelerin bazılarında dünyanın önemli müzelerindeki müze-eser ilişkisinde olduğu gibi bulundukları müze ile adeta özdeşleşen çalgılar bulunuyor. İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri, İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara Etnografya Müzesi gibi müzelerde bu durum daha da belirgin durumda. Bakanlık bu sorunu müzelerin koleksiyon bütünlüğünü bozmadan çözmeyi düşünüyor. Gerekirse, müzik müzesinde orijinal eserlerin yanı sıra bazı eserlerin kopyalarının sergilenmesi de söz konusu olabilecek. Ayrıca Müzeler Genel Müdürlüğü, Dolmabahçe Sarayı Müzesi depolarında muhafaza edilen Aynalıkavak Kasrı çalgılarının da müzik müzesinde sergilenmek üzere bakanlığa devredilmesini talep etti. Bu çalgılar şimdilik İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi bünyesinde müstakil bir bölümde sergileniyor.
(Zaman) |
|
|
|
On üç yıldır proje halinde bekleyen ve açılması yılan hikâyesine dönen müzik müzesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı yeni bir çalışma takvimi belirledi. Bu takvime göre Türkiye'nin ilk ulusal müzik müzesinin açılması için öngörülen tarih 2010. |
|
|