« Anasayfa | Künye | Arþiv 6 Mayýs 2024, Pazartesi
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köþe
40PENCERE
Ýki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanýtýma Koþ!

Yeþilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri Ýnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "týklanan" Yazý Budur!

[ Kitap -> Dergi Sergeni ]

Derkenar-10

21.07.2005 - 15:07

Cihan Aktaþ ile söyleþi

Edebiyat-sanat-kültür ekseninde kadýnýn durumu, duruþu, dili, sosyal yapýsý, baþörtüsü, kadýn-erkek ve insan iliþkileri, Müslüman dünyanýn modernleþirken yaþadýðý çeliþkiler gibi ülkemizde hâlâ býçak sýrtý olma özelliðini koruyan konularda Cihan Aktaþ'la son zamanlarýn en önemli söyleþilerinden birini gerçekleþtirdik. Cihan Aktaþ, Kendimi feminist olarak tanýmlayarak sýnýrlamam, diyor ve Feminizmin yeni bir yaklaþým getirmediðini söylüyor. Ýran Sinemasý ve edebiyat hakkýndaki sorularý da cevaplayan Cihan Aktaþ, Ýran Sinemasýnýn yaptýðý atýlýmýn son zamanlarda Türk Sinemasýnda da görüldüðünü ifade ediyor.

Dosya: Bilge Karasu

Derkenar 10. sayýsýnda ölümünün 10. yýlý dolayýsýyla her bir kitabý için bile dosyalar yapýlabilecek olan Çaðdaþ Türk Edebiyatý'nýn devi Bilge Karasu ile ilgili dosya hazýrlayarak bu dil ve gramer ustasý, sürekli filiz veren anlatýmýyla kendine has imgeler dünyasýný yaratan, okuyucuyu metne dahil edecek kadar okuyucuya önem veren dev yazara, Aynur Kulak, Ömer Aksay, Serkan Türk, Yakup Öztürk'le saygý duruþunda bulunuyor. "Okur kitap arar, ama kitabýn da okuyucuyu bulduðunu ben çok gördüm." diyen Bilge Karasu'nun ölümünün 10. yýlý anýsýna hazýrlanan bu dosyanýn okuyucusunu bulacaðýna inanýyoruz.

Þairlerimizi okurken

Türk þiirinin dev isimleri Melih Cevdet Anday'ý Ýsmail Alper Kumsar; Cemal Süreya'yý Atanur Memiþ; Ece Ayhan'ý Yakup Altýyaprak ve Cahit Zarifoðlu'nu Yasin Onat; þairlere, þiirlerinin penceresinden bakýp bu dört büyük þairin þiiri ele alýþ tarzlarýný, þiirle ilgili düþüncelerini kapsamlý bir þekilde ortaya koyarak faklý bir okuma sunuyor.

Ve þiirler, öyküler...

Ýki ay boyunca okuyucusuna özgün ve nitelikli þiirler/ öyküler okutmak için titizlikle çalýþan Derkenar, yine, 10. sayýda da Derkenar ailesine yeni katýlan kalemlerin özgün öyküleri/þiirleri ile okuyucusunun karþýsýna çýkmakta. Özellikle Abdullah Harmancý, Kamil Yeþil ve Ali Emre gibi çeþitli, düþünce, edebiyat, kültür, dergilerinde öyküleri/þiirleri/düþünce yazýlarý yayýnlanan ve öykü/þiir kitaplarý da bulunan bu önemli kalemlerin Derkenar'a katýlýmýyla dergi daha da nitelikli hale geliyor.

Bu sayýnýn öykücüleri: Abdullah Harmancý, Kamil Yeþil, Tuncay Efeoðlu, Mehmet Öztunç, Çiðdem Can, A. Hikmet Akan, Aynur Kulak, Mustafa Uysal, Hümeyra Yargýcý, Fatma Pekþen, Seyfullah Aslan.

Bu sayýnýn þairleri: Yasin Onat, Atakan Özen, Mustafa Akar, Ünsal Ünlü, Mehmet Ali Özdoðan, Ömer Aksay, Furkan Çalýþkan, Bahadýr Cüneyt, Mehmet Þah Erincik.

Ayrýca...

Nurullah Koltaþ'ýn Dylan Thomas'tan çevirdiði "Brember" adlý öyküsü dergiye ayrý bir zenginlik katarken, Türkçe'nin kývam tarihini kapsamlý bir þekilde yazan Said Yavuz'un yazýsý, Türkçe'yle ilgilenen, dille ilgilenen herkesin okumasý gereken önemli bir yazý olarak dikkat çekiyor.

Derkenar'ýn sayfalarýný çevirdikçe geniþleyen yelpazesinde, okuyucunun merakýný kamçýlayan Ali Emre'den Yakup Kadri ve Kiralýk Konak ekseninde edebiyatýn sosyolojiye yaklaþýmý, Furkan Çalýþkan'ýn Fatma K. Barbarosoðlu öyküleri üzerine yazýsý, Ömer Yalçýnova'dan Samuel Beckett'in Aþksýz Ýliþkiler kitabý üzerinden yazara bakýþý, Mehmet Ali Baþaran'ýn Ahmet Uluçay'a yazdýðý mektup ilk göze çarpanlardan.

www.derkenar.gen.tr adresinden dergiye ulaþýlabilir.

Cihan Aktaþ ile söyleþi Edebiyat-sanat-kültür ekseninde kadýnýn durumu, duruþu, dili, sosyal yapýsý, baþörtüsü, kadýn-erkek ve insan iliþkileri, Müslüman dünyanýn modernleþirken yaþadýðý çeliþkiler gibi ülkemizde hâlâ býçak sýrtý olma özelliðini koruyan konularda Cihan Aktaþ'la son zamanlarýn en önemli söyleþilerinden birini gerçekleþtirdik. Cihan Aktaþ, Kendimi feminist olarak tanýmlayarak sýnýrlamam, diyor ve Feminizmin yeni bir yaklaþým getirmediðini söylüyor.  
Halep&ArþýnTümü »

» Hrant Dink Sonrasý "Yitik Yürek" Tartýþmasý
» "Atatürk ve Din" Tartýþmasý
» "Tasavvuf Neþriyatý" Tartýþmasý
» Paramparça Entelektüeller ve Fikirler: "Ýmparatorluðun Çöküþ Döneminde Osmanlý Ermenileri" Baþlýklý Ertelenen Konferans Sonrasýnda Türk Entelijansiyasý
» "Bir Zamanlar Bir Ýsmet Özel Vardý..." Tartýþmasý
Arþivlik HayatlarTümü »

» Asaf Hâlet Çelebi 100 Yaþýnda / Ömer Faruk Þerifoðlu
» Arþivcilerin Babasý: Muallim Cevdet / Zeynep Berktaþ
EkstraTümü »

» Uykusuzluk / Mehmet Uðurlu
» Bir Yýlda Kaç Kitap Okuyoruz?
» Doðu'nun Meyvelerini Batý'nýn Tepsisinden Sunmak / Ali Ayten
» Kitapçý / Mehmet Ulusel
» "Aþk Istýrapsýz Olmaz" / Nuri Altun

Yorum yazabilmeniz için üye olmanýz gerekiyor. Üye olmak için týklayýn.

(Üye iseniz sayfanýn en üstünde sað tarafta yer alan kýsýmdan giriþ yapmalýsýnýz.)


Henüz yorum yapýlmamýþ.

Üye Giriþi
Kullanýcý adý
Þifre
Beni hatýrla
Þifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantý (10.12.2013 - 17:25)
tek söðüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoþ bir yazý (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
iþte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELÝF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!