Çocuk Hep Çocuk, Mustafa Ruhi Şirin, İz Yayıncılık, 224 sayfa, 2006.
Türkiye'de çocuk sorunlarının bilinmeyen bir geleceğe ertelenme alışkanlığı çocuk sarmallarının oluşmasına neden olmuştur.
Aynı durum, dünya için de geçerlidir ve dünyanın çocuk sorunları daha geniş ölçekli çocuk sarmalları ile örtülmüş durumdadır. Modern devlet, medya gücünü de yanına alarak çocukla toplumu yeniden üretirken çocuk alanı giderek daralıyor.
Dünyanın ve Türkiye'nin özel gündemi çocuk sorunudur görüşünü çocuk ödevinin hareket noktası kabul eden yazara göre, insanlığın önünde iki yol var:
Mutlu bir çocukluğun yaşanacağı yeni bir dünyayı kurmaya yönelmek, bir. Bu yönelişi başaramazsak, çocukluğu tüketen bu döngünün daha da vahşileşmesine ve çocukluğun sömürgeleşmesine seyirci kalmak, iki.
Çocuk Hep Çocuk'ta, hayatını çocuk ödevine adamış bir çocuk savunucusunun, çocuklar için yeni bir dünya kurmaya yönelik görüşleri yer alıyor.
Dersimiz Çocuk, Mustafa Ruhi Şirin, İz Yayıncılık, 183 sayfa, 2006
"Çocuk nedir?" ve "Hayat nedir?" sorularını dünyanın en zor iki sorusu kabul eden yazar, çocukluğun anlamını bilme çabası olmadan hayatın anlamına yönelmenin imkânsız olduğunu savunuyor.
Dünden bugüne ne tek bir çocuk yorumu ne de hayat konusunda görüş birliği vardır. Çocuk ve hayat konusunu daha anlaşılır hale getirmek için insanoğlu teorilere ihtiyaç duymuştur.
Bunun nedeni ise çocuk ve hayatın karmaşık olmasıdır.
Dersimiz Çocuk'ta değişen aile ve çocuk temelinde, çocuk haklarından çocuk felsefesine, çocuk politikasızlığından çocuk-medya düzlemine ve çocuk kültürünün açmazlarını medeniyet merkezli bakış açısıyla yorumlayan yazılar yer alıyor.
Çocuğa Adanmış Konuşmalar, Mustafa Ruhi Şirin, 150sayfa, 2.Baskı 2006
Her iyi soru iyi bir cevap olduğu gibi, bazen cevaptan da önemlidir. Yaşadığımız dünyada en çok soru çocukla ilgili sorulduğu halde, neden çocuk sarmalları çoğalıyor? Bunun iki nedeni var: Bir, henüz çocuk alanında cevabı kadar önemli sorular sorulamamıştır. İki, çocuk sarmallarını çözecek yenileyici çocuk düşüncesine ve bakışına sahip değiliz. Bu nedenle, çocuk hakları hayata geçirilemediği gibi, dünyada eşitsizlikler de her geçen gün yaygınlaşmaktadır. Herkes istediği yerden bakabilir: Dünya çocukları tehlike altındadır. Çocukluk kuşatılmıştır ve insanlığın geleceğine karşı hepimiz sorumluyuz. Çocuğun biricik özne olmasını engelleyen dünya gerçekliğine karşı, en bütünlüklü çözümleme ise, medeniyet ölçekli çocuk paradigmasıdır.
Kitapta, çeyrek yüzyılı çocuk merkezli çalışmalara adamış yazar ile yapılmış 32 konuşma yer alıyor. Soruları kadar cevapları da acıtan bu konuşmaların tek amacı var: İnsanlığın çocuk ödevine yönelmesine katkı sağlamak...
İz yayıncılık Mustafa Ruhi Şirin'in ikisi yeni üç kitabı ile çocuk edebiyatı çalışmalarına önemli bir katkıda bulunuyor.