« Anasayfa | Künye | Arşiv 12 Kasım 2024, Salı
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Kitap -> Dergi Sergeni ]

Türk Edebiyatından "Kaşgarlı Mahmud" Özel Sayısı

06.10.2008 - 23:47

Türk Edebiyatı bu ayki röportajını bir sinema filmi: "Dinle Neyden" filmine ayırmış. Yapımcılığını ve yönetmen yardımcılığını İsmail Özkul Eren'in üstlendiği filmde, Napolyon'un Mısır'ı işgal etmeye hazırlandığı günlerde, İstanbul'da yaklaşan büyük bir savaşı önlemeye çalışan bir avuç insanın çabaları ve iki genç Saray mensubu arasında yaşanan duygusal ilişkiye şahit olan genç bir Mevlevi dervişinin mistik dünyası anlatılıyor. Bir Fransız yönetmenin, Jacques Deschamps'ın imzasını taşıyan film, XVIII. yüzyıl Osmanlı dünyasına derinliğine bir bakış tecrübesi. İsmail Özkul Eren, 10 Ekim'de gösterime girecek bu filmin nasıl doğduğu ve ne anlatılmak istendiği konularında M. Selim Gökçe'nin sorularını cevaplandırmış.

Bilindiği gibi, Türkiye 15-19 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek Frankfurt Kitap Fuarı'nda "Bütün Renkleriyle Türkiye" sloganıyla "Onur Konuğu" olarak yer alacak. Bunun Türk kültürü, edebiyatı ve yayıncılığı açısından büyük bir şans. Bu konuda yaşanan anlamsız tartışmaları Türk Edebiyatıbaşka bir bakışla cevaplıyor. Ali Pektaş, "Frankfurt Kitap Fuarı'nda Bütün Renkleriyle Türkiye" başlıklı yazısında yapılan hazırlıkları, tartışmaları ve Fuar süresince Türkiye tarafından gerçekleştirilecek faaliyetleri anlatıyor.

2008, Kâşgarlı Mahmud'un doğumunun 1000. yılı dolayısıyla UNESCO tarafından "Kâşgarlı Mahmud Yılı" ilân edilmişti. Bu vesileyle Türk Edebiyatı dergisi bu büyük Türk âlimini ve eseri Divanu Lügâti't-Türk'ü kapsamlı bir dosyayla ele alıyor ve Kaşgarlı Mahmud'la ilgili güzel bir arşiv dergisi sunuyor.

XI. yüzyılda Türk yurtlarını karış karış gezip Türk kültür ve medeniyetini tespit ederek yazıya geçiren ve Türkçenin ilk gramerini yazan ve Kâşgarlı Mahmud, Hakaniye lehçesi ile Uygur, Oğuz, Kıpçak, Türkmen, Kırgız, Çiğil, Yağma, Argu ve diğer Türk soylu halklarını ve lehçelerini Türk adı altında toplayan ilk Türkolog. Türkçenin söz varlığını, sözlü edebiyat ürünlerini yazıya geçirerek unutulmaktan kurtarmış, Türklerin yaşadığı ülkeleri, şehirleri, kasabaları, köyleri tanıtmış, bu yerleşim birimleri hakkında bilgiler vermiş ve çizdiği haritayla aynı zamanda ilk Türk coğrafyacısı unvanını kazanmış. Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Divanu Lügâti't-Türk'ün Türkçenin ilk "veri tabanı" olduğunu söylüyor.

Kâşgarlı Mahmut dosyası dışında da dergide Zafer Acar, Cahit Sıtkı'nın Ziya Osman Saba'ya gönderdiği, daha sonra Ziya'ya Mektuplar adıyla kitaplaştırılan mektupları, aslında günümüz şairlerine gönderilmiş oldukları görüşünden hareketle değerlendiriyor. Öte yandan Yağmur Atsız, Nihal Atsız'ın evrak-ı metrukesini gözden geçirirken babasına Osmanlı prenseslerinden intikal etmiş fotoğraf albümlerinden birindeki bir fotoğrafın dikkatini çektiğini söylüyor.

Bayram Bilge Tokel de "Bir Türkü, İki Kültür: Sarı Gelin" başlıklı yazısında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ermenistan ziyareti dolayısıyla yeniden gündeme gelen "Sarı Gelin" türküsüne açıklık getiriyor. D. Mehmet Doğan'ın Timur'un Semerkand'daki türbesi (Gur-ı Mir) ile Çelebi Mehmed'in Bursa'daki türbesini (Yeşil Türbe) karşılaştırdığı bir yazı da Türk Edebiyatı sayfalarında.

Bu sayıya Cengizhan Orakçı, Mehmet Aycı ve Mehmet Narlı da şiirleriyle katkıda bulunmuş.

Kaşgarlı Mahmud Özel Yılı ilan edilen 2008 yılında Türk Edebiyatı dergisi büyük yazarı anıyor. Aynı zamanda Ekim ayının hem önemli bir filmini ve hem de en önemli kültür etkinliği Frankfurt Fuarını masaya yatırıyor.  
Kitap MedyasıTümü »

» Edebiyatımızın Coğrafyasını Geliştiren Bir Yazar: Talip Apaydın / Seray Şahiner
» 'Yaratıcı Yazarlık' ve Buluşları / M. İlhan Atılgan
» Gazete-Dergi Okurluğu / Eser Karakaş
» Torpilli Kitap: Sokakta / Haydar Hepsev
» Bilge Karasu Okuma Kılavuzu / Gonca Özmen
40ikindi KitaplığıTümü »

» Işık Yanar'ın İkinci Romanı Çıktı: "Şemsiye Tamircisi"
» Bir İhtilalciden Dinlediklerim - Müfid Ekdal / Nuri Altun
» Tarihin Büyük Yalanları-Richard Shenkman / Nuri Altun
» Bütüncül Psikoterapi Ne Kadar Gerekli Ve Ne Kadar Mümkün? / Ali Ayten
» Kısa 20. Yüzyıl Tarihi: 1914-1991 Aşırılıklar Çağı / Seda Yaşar
EkstraTümü »

» Uykusuzluk / Mehmet Uğurlu
» Bir Yılda Kaç Kitap Okuyoruz?
» Doğu'nun Meyvelerini Batı'nın Tepsisinden Sunmak / Ali Ayten
» Kitapçı / Mehmet Ulusel
» "Aşk Istırapsız Olmaz" / Nuri Altun

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!