« Anasayfa | Künye | Arşiv 9 Aralık 2024, Pazartesi
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Kitap -> Dergi Sergeni ]

Anlayış Dergisi Artık Tüm İçeriğiyle İnternette

17.05.2009 - 17:32

Aylık siyaset, toplum ve ekonomi dergisi Anlayış'ının bu ay ki kapak konusu terör...Diyarbakır Lice'de 9 askerin şehit düşmesi, Şemdinli'deki çatışma ve Bilkent'te Türk'e yönelik saldırı gibi olayların aynı gün içinde yaşanması, ilkbaharla birlikte terör gündeminin ısınacağını gösteriyor. Anlayış dergisi terörün bitirilmesi için sivil yöntemlerin devreye girmesinin gündeme geldiği her seferde, ülkeyi sarsan ve her şeyin yeniden başa sarmasına yol açan bu şiddet dalgasını "Terörün İlkbaharı!" başlığıyla kapağa taşıyor.

Memleket Hali'nde Yücel Bulut, Lice ve Şemdinli'de düzenlenen son saldırıların, PKK'ya yönelik bir askerî hazırlığa meşruiyet kazandıracağını ve yerel seçimlerde büyük başarı elde eden DTP'nin PKK'dan ayrışmasını zorlayıcı bir süreci beraberinde getireceğini söylüyor.

Türkiye Siyaset'te Ali Aslan ve Ebru Afat, ortak kaleme aldıkları ve Ümit Fırat ve Alper Görmüş'ün de görüşlerine yer verdikleri "Türkiye terör kıskacından kurtulmalı" başlıklı yazılarında, siyasetçilerin inisiyatif almaktan ve sorumluluğu paylaşmaktan kaçınmalarının, sorunun çözümünün gecikmesinde önemli bir rol oynadığını belirtiyorlar. Murat Yılmaz, Ergenekon operasyonunun 12. dalgasıyla gündeme gelen "darbeler ve üniversiteler" arasındaki ilişkiyi irdelerken, Sami Rıfat da Azerbaycan'da Ergenekon sanıklarına yönelen teveccühün nedenlerini araştırıyor. Ümit Aksoy "Değişen söylem, değişmeyen ordu", A. Kemal Bersay ise "Başbuğ'un duyurduğu" başlıklı yazılarıyla Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un 14 Nisan tarihli konuşmasını derinlemesine irdeliyorlar. Obama'nın Türkiye gerçekleştirdiği ziyareti ise Ali Aslan "Model ortaklık ne anlam ifade ediyor?", Nuh Yılmaz "Obama' nın ziyareti, mesajın kendisi", M. Mücahit Küçükyılmaz "O-ba-ma: O bizden biri!" başlıklı yazılarıyla değerlendiriyorlar.

YüzleşiYORUM'da Mustafa Özel, "Kravat tak, millet ol!" başlıklı, Başbuğ'un açılımını ayrıntılı bir şekilde tahlil ettiği yazısında, askerlerin, artık küreselleşen bir dünya sistemi içinde, "devlet için iyi olan, millet için iyidir" anlayışından, "millet için iyi olan, devlet için de iyidir" anlayışına geçmeye çalıştığını ve bunun elbette sancılı bir süreç olacağını belirtiyor.

Derginin bu ayki SöyleşiYORUM konuğu Arap dünyasının önde gelen siyaset uzmanlarından Muhammed Nureddin. Türkiye'yi yakından takip eden Nureddin, Obama ile ABD'nin Ortadoğu'ya yönelik olarak sadece taktik değiştirdiğini; temel hedef ve stratejinin aynı kaldığını söylüyor.

"Medeniyetler İttifakı" başlıklı dosyada, İbrahim Kalın, Ali Balcı, Sadık Ünay ve Hasan Kösebalaban medeniyet, çatışma, diyalog ve ittifak kavramlarını ve Medeniyetler İttifakı projesinin başarı ihtimalini sorguluyorlar.

Dünya Siyaset bölümünde Ebru Afat, Azerbaycan'ın, Rusya kartına oynayacak kadar tepki göstermesine yol açan Türkiye ile Ermenistan'ın yakınlaşma sürecini değerlendiriyor. Muzaffer Şenel ise KKTC'de 19 Nisan'da gerçekleşen genel seçimlerin sonuçlarının verdiği mesajı ve bunun barış sürecini nasıl etkileyeceğini analiz ediyor.

Türkiye Ekonomi'de İbrahim Öztürk "krizin Türkiye'yi teğet geçip geçmediğini", Ömer Faruk Güler de "küresel finansal krize rağmen Türkiye'de bankaların nasıl kâr yapabildiğini" sorguluyorlar. Dünya Ekonomi'de Nihat Gümüş, Londra'da gerçekleştirilen son G-20 Zirvesi'nin sadra şifa olup olmayacağına, Şerife Genç de ABD ekonomisinin önümüzdeki dönemde ne yönde seyredeceğine ışık tutuyorlar.

Toplum bölümünde İhsan Fazlıoğlu "Önce boşalt, sonra doldur!" başlıklı yazısında, "Türkiye'de yapılanın bir din düşmanlığı değil bir İslam düşmanlığı olduğunu; bunun İslam'ın hem bir akide, hem bir kültür hem de bir medeniyet olarak değersizleştirilmesi stratejisine dayandığını" ifade ediyor. Nazife Şişman, "Matbaadan blog'a: Bilginin demokratikleşmesi"ni irdelerken, Nuri Aksu da Elif Şafak'ın son romanı Aşk üzerinden, Mevlana'nın her gün bambaşka dillerde yeniden yazılan hikayesine, ticari çengel atma girişimlerini sorguluyor. Faysal Soysal ise 28. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde gösterilen iki İran filmi İki Bacaklı At ve Şirin'i değerlendiriyor.

Aylık siyaset, toplum ve ekonomi dergisi Anlayış, bütün içeriği ile www.anlayis.net adresinde...

Aylık siyaset, toplum ve ekonomi dergisi Anlayış'ı, artık bütün içeriği ile internet adresinden de takip etmek mümkün.  
Arşivlik HayatlarTümü »

» Asaf Hâlet Çelebi 100 Yaşında / Ömer Faruk Şerifoğlu
» Arşivcilerin Babası: Muallim Cevdet / Zeynep Berktaş
Âlemde Ne Var?Tümü »

» Müziğin Gücü / Çeviri: Hale Sert
» İstanbul'daki Muhalif İranlıların Kısa Tarihi - 2 / Cihan Aktaş
» Tahran Kitap Fuarı'nda İlginç Bir Panel - 1 / Cihan Aktaş
» Benazir Butto'nun Son Sözleri / Çeviri: Hale Sert
» Temizlik: Nereden Nereye... / Çeviri: Hale Sert
40ikindi KitaplığıTümü »

» Işık Yanar'ın İkinci Romanı Çıktı: "Şemsiye Tamircisi"
» Bir İhtilalciden Dinlediklerim - Müfid Ekdal / Nuri Altun
» Tarihin Büyük Yalanları-Richard Shenkman / Nuri Altun
» Bütüncül Psikoterapi Ne Kadar Gerekli Ve Ne Kadar Mümkün? / Ali Ayten
» Kısa 20. Yüzyıl Tarihi: 1914-1991 Aşırılıklar Çağı / Seda Yaşar

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!