Son yıllarda yapılan çalışmalar, nitelik ve nicelik açısından belli bir düzeye ulaşmış olsa da ülkemizdeki sosyo-ekonomik tarih incelemelerinin, Osmanlı tarihçiliğinin zayıf halkalarından birini oluşturmaya devam ettiği görülmektedir. Bu alanın daha belirgin bir hâle gelebilmesinde, tarihçilerin yabancı dilde kaleme aldıkları eserlerin dilimize kazandırılması; böylelikle araştırmacıların ve okurların bu bilgilere ulaşımının sağlanması büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda, kitapta değerli Osmanlı Tarihçisi Suraiya Faroqhi' nin -ilki Leila T. Erder'le birlikte olmak üzere- XVI. yüzyıl Osmanlı şehirleri, kırsal toplumu ve Balkan panayırlarını inceleyen, uluslararası dergilerde yayınlanmış dört makalesi Türkçe'ye çevrilerek araştırmacılara ve okurlara sunulmaktadır. Tarihçi, ele aldığı konulara ilişkin alt başlıkları, tahrir defteri, şeriyye sicilleri, mühimme defterleri vb. birincil kaynaklar yanında; yetkin tarihçilerin telif eserlerinden edindiği bilgilerin de yardımıyla îzah edip, söz konusu başlıklara yönelik özgün saptamalarda bulunmuştur. Dört makalenin her biri, Osmanlı sosyo-ekonomik tarihine ilişkin son derece aydınlatıcı veriler içermektedir. Çalışmaların kendisi ve yazarın muhtemel araştırma alanları olarak -bazen akış içinde bazen müstakil bir başlık altında- genç araştırmacıları yönlendirdiği adresler; verdiği referanslar ve kırsal toplumla ilgili olan ikinci makalenin sonundaki zengin kaynakçanın, yeni çalışmalara kapı aralayabilme fırsatları yaratabilecektir.
Osmanlı Şehirleri ve Kırsal Hayatı, Suraiya Faroqhi, Çeviri: Emine Sonnur Özcan, 211 s., Doğu Batı Yay., Ankara 2006.
Son yıllarda yapılan çalışmalar, nitelik ve nicelik açısından belli bir düzeye ulaşmış olsa da ülkemizdeki sosyo-ekonomik tarih incelemelerinin, Osmanlı tarihçiliğinin zayıf halkalarından birini oluşturmaya devam ettiği görülmektedir.
bu kitabı bana yılmaz hocam tahlil yapmam için verdi dili çok ağır bir çeviri bu kadar ingiliz kafasıyla yapılabilir 185 sayfayı anlayana kadar canım çıktı.böle çorba gibi bişey.okuyan alan olur mu bilmem.alıpta anlayan olur mu orası da tartışılır.