« Anasayfa | Künye | Arşiv 17 Mayıs 2024, Cuma
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Kitap -> Bize Gelenler ]

Kitap Tanıtımları - 5

01.04.2000 - 16:00

ÖYKÜLER KİTABI

Sadık Yalsızuçanlar
Gelenek Yayıncılık


Yedi kişiyiz dağa gidiyoruz. Yetmiş gölgemiz var. Göğsümüzde vuran şeyin bizi belalara karşı koruduğundan habersiz, günbatımını izleyerek, tenha köylerden, yıkılmış beldelerden, küçük büyük kentlerden geçiyor, yol ayrımına varıyoruz. Başımızın üstündeki bulut bizi sıyanet meleği gibi koruyor, kızıl bir perde, ateş dansı yapan kadınlar gözlerinde fiyat etiketleri; doğuda çocuklar güneyde erkekler, başlarında dev papatyalar, taş yapraklarında deniz aşırı ülkeler, her görüntü bizi yeni bir düşe bağlıyor.


BUSH VE EVANJELİZMİN MESİH PLANI

Nuh Gönültaş
Q Matris Yayınları


Bu kitapta ABD'nin İsrail yanlısı Orta Doğu politikalarını açıklamada önemil bir halkaya, Türk kamuoyunda yeterince bilinmeyen bir faktör olarak Evanjelik Hristiyan-Yahudi ittifakının asırlardır geliştirdiği 'Mesih Planı' ve 'Armageddon' savaşı için yapılan girişimlere değinilecektir.

Bu kitapta milyonlarca Hristiyan'ın neden körükörüne bir kıyamet saplantısı içerisine sürüklendiği ve neden kıyametin kopması için her gün düzenli olarak dua ettiklerini öğreneceksiniz.


AZİZ KUR'AN (CEP BOY)

Prof. Dr. Muhammed Hamidullah
Beyan Yayınları


Farklı bir Kur'an Meali
Kur'an'ın aslına ve üslûbuna sâdık
Parantezsiz
Âyetler arasında göndermeler yapan
Kur'an-ı Kerim ile Kitab-ı Mukaddes arasında bağlantılar kuran
Dipnotlarla zenginleştirilmiş
Çağdaş İslam bilginlerinden Muhammed Hamidullah'ın çalışması


TARTIŞILAN MODERNLİK: DESCARTES VE SPİNOZA

Tülin Bumin
Yapı Kredi Yayınları


Modernlik: Nedir? Ne zaman başladı? Ne zaman sona erdi? Sona erdi mi?... Benzeri sorularla aydınlatılmaya çalışılan Modernlik, "postmodern zamanlar"ın gündemini oluşturmaya devam ediyor; tartışmalar, kendisini akılcı, evrenselci ve bütünselleştirici olarak nitelendiren Modernlik üzerinde odaklanıyor.

Tülin Bumin, bu çalışmasında günümüzde Akıl, Doğa, Özne, Nesne gibi kavramları yapıbozuma uğratan Modernliği, Cogito'nun kurucusu olarak tanınan Descartes'tan ve tam da onun kartezyen söyleminden ayrılan Spinoza'dan yola çıkarak irdeliyor, bu iki filozofun örneğinde Modernliğin kendi bünyesinde barındırdığı "çoğulcu" dizgeyi tartışıyor; Modernlik eleştirisini Descartes üzerinde yoğunlaştıran Heidegger'i ve ayrıca Foucault, Derrida gibi çağdaş düşün tarihin önemli isimlerini "modern" sorgulamalar bağlamında yeniden değerlendiriyor.

"Tartışılan Modernlik: Descartes ve Spinoza", uzun soluklu modernliğe yeni bir yaklaşımla bakıyor.


ÖTEKİ HEDEF (BAŞKA BAŞ)

Jacques Derrida
Bağlam Yayıncılık


"Ben Avrupalıyım, kuşkusuz Avrupalı bir aydınım, bunu hatırlatmayı seviyorum, bunu kendime anımsatmayı seviyorum; bundan niçin sakınayım? Ne adına? Ancak, baştan aşağıya Avrupalı değilim, ne de kendimi öyle hissediyorum. Bundan dolayı demek istiyorum, veya demeliyim ki: "Bütünün parçası" ("a part entiere") olarak aidiyet ile "baştan aşağıya" ("der part en part") ait olma birbiriyle uzlaşmaz olsa gerek. Benim kültürel kimliğim, kendisinden itibaren konuştuğum şey, yalnızca Avrupalı değil, kendi kendisine özdeş değil, ve baştan aşağıya "kültürel" de değilim.

Eğer, sonuç olarak, kendimi diğer öteki şeylerin yanısıra Avrupalı olarak ilan edecek olsam, bu, bu ilan edişle, az çok Avrupalı olmak mı olurdu? İkisi de kuşkusuz. Gereken sonuçlar çıkarılsın. Her halükarda, buna karar vermek başkalarına, ve onların yanısıra bana düşer." - Jacques Derrida


EFENDİMİZ VE YOLU

M. Asım Köksal
Gelenek yayıncılık


Bu kitapta yer alan yazılar, hayatını Resulullah'ın hayatına adamış merhum islam alimi M. Asım Köksal'ın bir ömür boyu süren çalışmalarının bir nevi özü ve özeti sayılabilecek niteliktedir. İki cihanda rehberimiz Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) şahsiyeti, takip ettiği yolu, İslam'ı tebliğ ederken karşılaştıkları, bu davetin evrenselliği hayatı boyunca birlikte Allah'a kulluk ettiği ve İslam tebliğinde karşılaşılan zorlukları beraber göğüslediği sahabileri ve yoldaşları, İslam dininin ikinci temel kaynağı olan Sünnet'in mahiyeti ve bizlere kadar nasıl aktarıldığı... bu eserde topluca ve bir arada sunulmaktadır.


KENTLER, KADINLAR YAZARLAR

Demir Özlü
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları


"Gittikçe daha iyi anlıyorum ki, inceden inceye edebiyat araştırmaları yapmayan bir toplum düşünce de üretemez. Böyle bir toplumun incelmiş -düşünmeye elverişli- bir dili de olamaz. Felsefe, siyaset, ekonomi vb. alanlarda üretmeye çalıştığı düşünceler de künt, kaba saba, işlevsiz kalır." - Demir Özlü


SOSYO-POLİTİK TUTUMLAR VE DİN

Ahmet Kalender - Himmet Hülür
Çizgi Kitabevi Yayınları


İslamcılık, diğer kitle ideolojileri gibi ideolojik bir harekettir. Bu anlamda, seküler dünya görüşünün ve modernizmin yönlendirici ilkeleriyle hareket etmek zorundadır. İslamcı liberalizm, demokrasi ve bilime yaklaşımı ile daha açık bir seküler nitelik taşımaktadır. Diğer taraftan köktencilik, seküler kitle ideolojisini temsil etmesine karşın kendi seküler niteliğini göz ardı ederek kendini dini ve kutsal bir kılıkta gösterir. İslamcılığın yükselişi, sekülerleşmenin değil, olsa olsa demokrasinin bir handikabını göstermektedir. Aslında, liberal ve köktenci akımların içinde yükseldikleri kitle toplumunun irade, tercih, hak ve özgürlük gibi değerler yansıtan bir niteliğe sahip olduğunu söyleyebilmek oldukça zordur... Olayların arkasındaki ilkelerin saptanması, özgürlüğün büyük bir mit olarak keşfedilmesiyle sonuçlanmaktadır... Liberal kapitalizmin ve onun enformasyon araçlarının yaygınlaşması, kendisi için işlevsel olan birtakım değerler, örgütlenmeler, eylem biçimlerinin ortaya çıkmalarının ve pekişmelerinin önünü açmaktadır. İslam, siyasal ve ekonomik işlevselliğe dönüşmesi ve bu işlevselliğe uygun çoğulcu bir biçim alması giderek artan dünyevi içeriğinin temel belirtileridir.

ÖYKÜLER KİTABISadık YalsızuçanlarGelenek YayıncılıkYedi kişiyiz dağa gidiyoruz. Yetmiş gölgemiz var.  
40ikindi KitaplığıTümü »

» Işık Yanar'ın İkinci Romanı Çıktı: "Şemsiye Tamircisi"
» Bir İhtilalciden Dinlediklerim - Müfid Ekdal / Nuri Altun
» Tarihin Büyük Yalanları-Richard Shenkman / Nuri Altun
» Bütüncül Psikoterapi Ne Kadar Gerekli Ve Ne Kadar Mümkün? / Ali Ayten
» Kısa 20. Yüzyıl Tarihi: 1914-1991 Aşırılıklar Çağı / Seda Yaşar
Âlemde Ne Var?Tümü »

» Müziğin Gücü / Çeviri: Hale Sert
» İstanbul'daki Muhalif İranlıların Kısa Tarihi - 2 / Cihan Aktaş
» Tahran Kitap Fuarı'nda İlginç Bir Panel - 1 / Cihan Aktaş
» Benazir Butto'nun Son Sözleri / Çeviri: Hale Sert
» Temizlik: Nereden Nereye... / Çeviri: Hale Sert
Kitap MedyasıTümü »

» Edebiyatımızın Coğrafyasını Geliştiren Bir Yazar: Talip Apaydın / Seray Şahiner
» 'Yaratıcı Yazarlık' ve Buluşları / M. İlhan Atılgan
» Gazete-Dergi Okurluğu / Eser Karakaş
» Torpilli Kitap: Sokakta / Haydar Hepsev
» Bilge Karasu Okuma Kılavuzu / Gonca Özmen

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!