Tarih boyunca en çok sevilen ve hakkında en çok şiir, kitap, araştırma yazılan İstanbul, bugünün şairlerine de ilham vermeye devam ediyor. Özellikle Osmanlı'ya başkentlik ettiği yıllarda dünyanın en çok ilgi gören şehirlerinin başında gelen ve Avrupalıları büyüleyen, bir masal şehri halinde görülen İstanbul, bu özelliğiyle sayısız şiire de ilham kaynağı oldu.
Bâkî'den Nef'iye, Nedim'den Şeyh Galib'e, Yahya Kemal'den Necip Fazıl'a ve Orhan Veli'ye kadar yüzlerce şairin şiirlerinde hayat bulan İstanbul'un güzellikleri, Cumhuriyet'in kuruluşuyla beraber, hızlı şehirleşmeye feda edildi. Her türlü tahribe rağmen bütün güzelliklerini kaybetmeyen İstanbul, günümüzün güçlü şairlerinden Ekrem Kaftan'(Kâfî) ın müstakil bir İstanbul şiirleri kitabına ilham verdi.
20 yıldan beri İstanbul'da yaşayan ve yıllarca yaptığı kültür sanat gazeteciliği esnasında her eski sokağına ve güzelliklerine ulaşan şair, yazdığı yüzden fazla İstanbul şiirini "Son İstanbul... Şiirleri" adlı kitapta bir araya getirmiş.
Ekrem Kaftan, İstanbul'un hem eski güzelliklerine, hem bugün kıyıda köşede kalmış, gözlerden uzak güzelliklerine yazdığı şiirlerle, şiir severleri İstanbul'u yeniden keşfetmeye çağırıyor. Kâfî mahlasını kullanan ve geleneksel şiirimizin güçlü temsilcisi Ekrem Kaftan, kitaba "Son İstanbul... Şiirleri" adını vermesini de arka kapakta "Kitaba Son İstanbul... Şiirleri" adını verirken üç sebebi düşündüm. Birincisi, güzelliğini daha fazla kaybetmeye tahammülü olmayan bir İstanbul'a yazılmış şiirler olarak okunması... İkincisi, İstanbul'un bütün eski ve bugünkü güzelliği bu şiirlerde saklıdır. Üçüncüsü; Dünyanın gördüğü/göreceği son İstanbul, yaşadığımız bu şehirdir ve şimdilik son şiirler de elinizdeki kitapta yer alan İstanbul şiirleridir." diyerek açıklıyor.
Kitaba Eylül Yayınları'ndan ulaşılabilir.
Ekrem Kaftan'ın "Son İstanbul... Şiirleri", sadece İstanbul şiirlerinden oluşan ve bir şaire ait olma özelliğine sahip ilk kitap...