« Anasayfa | Künye | Arşiv 9 Aralık 2024, Pazartesi
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Kulak Arkası
Nurullah Turan
Birkaç "Bir"

Bolâhenk
Ahmet Çalışır
Mevlevî Âyini: Türk mûsikîsinde bir form

[ Müzik -> Müzikal Sohbetler ]

Garo Mafyan: Ne Savcıyım Ne Hakim, Yaptım Bitti!

Şule Çizmeci

07.05.2007 - 10:27

Fethullah Gülen'in yıllar önce yazdığı şiirler Garo Mafyan'ın besteleriyle 'Bahar' adlı albümde buluştu. Neden Nurcular için albüm yaptığını soranlara Mafyan, 'Ne savcıyım, ne de hâkim' diyor

'Fethullah Gülen adı sorun oldu'
Garo Mafyan'ın, Nur cemaatinin lideri Fethullah Gülen'in 'Kırık Mızrap' kitabında yer alan 10 şiirini besteleyerek 'Bahar' albümüne imza atması ve albümün çıktığı hafta 100 bin satması, bana göre tam anlamıyla bir satış/pazarlama cinliği... Bu iki aykırı ismi bir araya getiren ise Dünya Prodüksiyon'un yapımcısı Yusuf Kulaksız... Kendisi "Albüm bizi dünyaya tanıtacak çok güzel bir dil olacak" demiş. Haksız sayılmaz. Şarkıların Erhan Güleryüz, Murat Göğebakan ve Reyhan Karaca'nın yanı sıra Beybit Korgan (Kazakistan), Temirbek Nazarov (Tataristan), Güzel Urazova (Türkmenistan) ve Kerim Gurbanaliyev (Kırgızistan) tarafından yorumlanması, albümün sadece Türkiye'de değil Nurcuların yıllardır karargâh kurduğu Türki cumhuriyetlerde de nasıl kapış kapış satılacağının sinyalini veriyor.

Garo Mafyan'ın, kapısında Türk bayrağı asılı Levent'teki villasına doğru yürürken bir yandan da kafamda Kulaksız'ın "Bu millet baharı yaşamayı hak ediyor. Bu nedenle albüme, albümdeki şiirlerden biri olan 'Bahar' adını koyduk" ifadesinin açılımını yapıyordum. Cumhurbaşkanlığı krizi, askerlerin 'sert' uyarısı ve 1 Mayıs rezaletiyle alabora olduğumuzdan Mafyan'la, camekânla kaplı verandasında bitki, böcek, baharın güzelliği, müzik aşkı gibi uçuş uçuş konulara pek giremedik. Fethullah Gülen'in Allah aşkıyla Garo Mafyan'ın insan aşkının nasıl buluştuğunu konuştuk daha çok.
Uzun süren muhabbet sonrası besteci beni tavanında melek resimleri olan, üç köşesinde üç semavi dinin sembol ve kitaplarının bulunduğu 'ibadet odası'na götürdü. Bu odada üç dinin birlikteliği bestecinin Nur cemaati lideriyle neden yollarının kesiştiğinin izahıydı benim için.

'Bahar' albümünüz acayip sükse yaptı, nedir bunun nedeni?
İki ismin değişik olması, bu kadar basit. Tipleri uymuyor, felsefeleri uymuyor. Aysel Gürel'le albüm yapsam böyle ses getirmezdi.

Bu proje nasıl doğdu?
'Bahar', 14-15 aylık bir proje. Beni Dünya Prodüksiyon'dan Yusuf Bey (Kulaksız) aradı. Bana sözlere beste yapıp yapmadığımı sordu. "Evet" dedim. "Fethullah Gülen beyefendinin 'Kırık Mızrap' kitabından şiirler seçersek bunları besteler misiniz?" dedi. Biriyle bir iş yapıyorsanız onun hukuki olarak suçlu-suçsuz, yasaklanmış-yasaklanmamış olduğuna bakarsınız. Eleman alırken de sabıka dosyasını istersiniz. Fethullah Gülen de öyle, bir sakınca yok, o zaman tamam. Yaptım, bitti, bu kadar. Ne savcıyım, ne de hâkim.

Nurculara albüm yaptığınız için laik kanadın eleştireceğini hesaba kattınız mı?
Beni hiç böyle şeyler ırgalamaz. Geçenlerde bir kanalda benim için 'Ermeni asıllı besteci Garo Mafyan' ibaresini kullandılar. Affedersiniz ama benim 'Türk asıllı Müslüman Başbakan Recep Tayyip Erdoğan' demem yakışık alır mı?

Şiirlerin bestelenmeye uygun olup olmadığına dikkat ettiniz mi?

Gayet tabii. Müzik formatında şöyle bir şey var: Sözlerin 11, 14, 16, 17 hece olması gerekiyor. Şiir çok uzunsa müzik cümlesi kuramazsınız, bunun standardı var. Baktım, çok uzun şiirler var. Yusuf Bey'e "Bu şiir güzel, ama bunun kısaltabileceğim yerleri neresi? Hangi dörtlükleri çıkarabilirim, hangi dörtlüğe vurgu yapabilirim?" diye sordum. Belirlediler, oturdum, 12 günde şiirleri besteledim. Her şeye müzikal olarak bakarım. Şiirler yıllarca önce yazılmış. Görevim onları müziklendirmek. Amatör bir profesyonelim. Benden sigara paketi için yazılmış bir şiiri bestelemem istenirse de en iyi şekilde yaparım. Eğer sigara yasaklanmışsa yapmam. Çünkü hukuka, kanunlara saygılıyım.

Yorumcu seçimini kim yaptı?
Sanatçı seçimini onların yapması gerektiğini belirttim. Türki cumhuriyetlerden sanatçılar var. Onların CD'lerini istedim, ses renklerine bakarak kimin hangi parçayı söyleyeceğine karar verdim. İşin başında biri var. Prodüktörün istediği doğrultuda gidersiniz. Benim bu albümdeki tek şansım, eğitimlilerle çalışmaktı.

Türki cumhuriyetlere turne planları var mı?
İsterlerse tabii ki. Müzik dünyadaki tek güç. Müzikten yayılan duygu kitleleri harekete geçiriyor.

'Bahar' sizde hangi duyguları harekete geçirdi?
Ben işime öyle bakmam. Albüm bittikten sonra 15-20 gün dinlemem. Evimde hiçbir albümüm yok. Onları arşivlersem eğer, ben de arşiv olurum. Albümüme müzikal olarak bakarım, bir hata olmuş mu diye incelerim. Benim Nurculukla ilgim yok ki, ben Hıristiyanım. Bir hayat tarzım var, bundan taviz vermem. Bu ülkede doğmuş, büyümüş ve yaşamış bir adamım. Benim de birtakım prensiplerim var. Bakarım sözler ne anlama geliyor, öyle içselleştiririm.

Şiirleri senfonik pop formatında bestelemek sizin mi, yoksa cemaatin mi fikriydi?
"Benden ne istiyorsunuz?" diye sorduğumda "Garo Mafyan besteleri" dediler. Ama benim geniş bir beste skalam var. Formatı bıraktılar. "Biraz içine klasik müzik koyayım mı?" diye sordum, kabul ettiler. Ben ilahiden anlamam ki. Bana dinle, Nurculukla ilgili sorular sordunuz. Barış Manço'nun yedi albümünü ben yaptım. Onun kaç tane parçasında ilahi mesajlar olduğunu biliyor musunuz? Fethullah Gülen beyefendinin mistik aşkıyla Garo Mafyan'ın insan aşkı nasıl mı buluştu? İşte, 'Bahar'ı dinlediğinizde bunu anlarsınız. Barış Manço ve İlhan İrem'ın aşklarıyla nasıl buluştumsa aynen öyle buluştum. Fethullah Gülen'in adı sorun oluyor, çünkü hep adlar üzerinde duruyoruz. Yusuf Bey, "Ellerinize sağlık. Bu çok güzel satacak ve herkes beğenecek" dedi. Fethullah Gülen beyefendi de albümü çok beğenmiş. Müzikal olarak eleştiriniz nedir? Benim için önemli olan bu.

Söz ve müziği ayırır mısınız?
Hayır, bir bütündür ikisi. Yıllar önce yazılmış şiirler ve bugünün şartlarında yapılmış besteler!

Albüm, Nurculuğun dışa açılma arzusunun bir yansıması mı?
Bu cemaatteki fikir yapısı içinde olmadığım için bilemem. İlgilenmedim. Önce birbirimizi tanıyalım, bir masada oturalım, fikirlerimizi masaya yatıralım, asgari müştereklerimiz varsa orada birleşmeye çalışalım, yoksa el sıkışıp ayrılalım. Demokrat olmayı bilmiyoruz, demokrasiyi sonsuz bir sınırsızlık zannediyoruz.

* * * * *

'Şeriat tehlikesi olduğunu düşünmüyorum'

Sizin hayat felsefeniz nedir?
Boğaz, balık ve rakı! Doğduğum toprağa borçluyum, bunu bilen biriyim. Türk bayrağının altında onurla yaşıyorum. Dini inançlarım çok güçlü, ama eşim Müslüman. Ağabeyim evlenince Müslüman oldu. Eşim Ramazan'da 30 gün oruç tutar, ben ağzıma içki koymam. Saygı ve hoşgörüye inanırım. Semavi dinler insan mutluluğu üzerine kurulmuş. Tanrı'yla arama hiçbir şeyi sokmadım. İran'ın yaşam tarzını sevmiyorum. Türkiye'de bir şeriat tehlikesini olduğunu da düşünmüyorum. İslam'la şeriatı nasıl bir araya getirirsiniz? Din, vatan ya da laiklik elden gidiyor türünden korkularla yaşamanın hiçbir sonucu yok. Türkiye Cumhuriyeti'nin çizilmiş yasaları, sınırları içinde oturup bunları konuşmak gerekiyor. Hrant Dink'e de bu söylediklerimin aynısını söyledim. Onun fikirlerine katılmıyordum, ama belki onunla bir masaya otursaydık ortaya fikir zenginliği çıkardı. Bana kim ne, söyleyecekse yüzüme söylesin, arkamdan konuşmasın! Eğer bunu öğrenirsek hayatımız kolaylaşır.

(Radikal Cumartesi)

'Bahar' albümünüz acayip sükse yaptı, nedir bunun nedeni? İki ismin değişik olması, bu kadar basit. Tipleri uymuyor, felsefeleri uymuyor. Aysel Gürel'le albüm yapsam böyle ses getirmezdi...   
Müzik DünyasındanTümü »

» Abbey Road'un Etkisi Sürüyor
» Cazdan Habersiz Kalmayın
» Albüm Kapaklarında Eskiye Dönüş
» Grammy Müzesi'nde Müziğe Dair Herşey
» Nintendo Wii'yle Orkestramı Kurup Yönettim / Hakan Gence
Bir EnstrümanTümü »

» Sazende ve Sazı: Kemençe / Muhammet Çiftçi
» Sazende ve Sazı: Ud / Muhammet Çiftçi
» Sazende ve Sazı: Perküsyon / Muhammet Çiftçi
» Sazende ve Sazı: Çello / Muhammet Çiftçi
» Dinle Ney'den / Timuçin Çevikoğlu
Müzik KitaplığıTümü »

» Farrachi'nin Kaleminden Bach'ın Sonsuz Öfkesi / Pakize Barışta
» Müziğin Binlerce Yıllık Yolculuğu / Arzu Haksun Güvenilir
» Nick Cave'le Birlikte Müziğe ve Kitaba Devam / Nazlı Erdol
» Indie Müzik Ansiklopedisi Türkiye'de
» Müziğe, Aşka, İnsan Ruhuna Dair / Celal Fedai

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Toplam 1 yorum yapılmış. Yorumların tamamını görüntülüyorsunuz.

Bahar

Albümü dinledim, çok beğendim.
Mafyan haklı, bazı çevreler isme takılmadan edemiyor, ciddi bir şartlanmışlık var. Bunca fedakarlığı ancak maddi menfaatlerle ilişkilendirebiliyorlar sanırım, çünkü dünyaları o kadar.
emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum, devamına...

nirvana (10.05.2007 - 14:50)

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!