« Anasayfa | Künye | Arşiv 18 Mayıs 2024, Cumartesi
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Siluet
M. Feyza Yarar
Genetik Miras: Vandalizm

Meşkler
Fatih Özkafa
Hat Sanatının Modern Yorumlara İhtiyacı

[ Haberler -> Tasarım Haberleri ]

Safranbolu'da Tarihi Restorasyon

21.03.2008 - 17:19

Evleriyle meşhur Safranbolu'da tarihi İzzetpaşa Camisi ile Cinci Hamamının restorasyonu bu yıl içinde tamamlanacak. Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, tarihi eserler restore ediliyor. 1796'da inşa edilen İzzet Mehmet Paşa Camisi ile 1640-1648 yıllarında yapıldığı tahmin edilen Cinci Hamamı'nın, 249 bin YTL tutarındaki restorasyonu bu yıl tamamlanacak.

Tarihi caminin, mimari özellikleri kadar rivayete göre ölüm korkusuyla inşa edilmiş minaresinin öyküsü de turistlerin ilgisini çekiyor. Padişah 3. Selim zamanında sadrazamlık yapan Safranbolulu İzzet Mehmet Paşa tarafından 1796'da inşa ettirilen ve adını taşıyan cami ile Cinci Hoca olarak bilinen Karabaşzade Hüseyin Efendi tarafından 1640-1648'de inşa ettirilen hamam, Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğünce açılan ihaleyi kazanan firma tarafından restore ediliyor.

1794-1798'de sadrazamlık yapan İzzet Mehmet Paşa'nın, İstanbul'daki Nuruosmaniye Camisi'nin adeta küçük bir modelini inşa ettirdiği bildirilen ve mihrabının üzerinde Padişah 3. Selim'in tuğrası olan cami, içindeki kalem işleri, bezemeleri, çok köşeli kalemi andıran minare gövdesinin yanı sıra külah ve alemiyle estetik unsurlar yansıtıyor. Örtü elamanları dıştan kurşunla kaplı özelliğiyle Safranbolu'daki camiler içinde tek olan yapının, geçen yılın ekim ayında başlayan restorasyon çalışması kapsamında, çevre düzenlemesinin yanı sıra bazı kurşun kaplamaları, bozulan işlemeleri ve ahşap döşemeleri değiştirilerek genel tadilatının yapılması planlanıyor.Tarihi konaklarıyla ünlü ilçenin önemli yapıları arasında gösterilen Cinci Hamamı da restorasyon projesi kapsamında, dış kısmında derz (duvar taşlarının veya tuğlalarının harçla doldurulup üzerinden mala çekilerek düzeltilen aralığı) dolguları Horasan harcı kullanılarak yapılmasının yanı sıra kubbelerine kiremit döşenmesi ile silmelerinin (kabartma kenar) ve bozulan taş kısımlarının değiştirilmesi hedefleniyor.Hamamın iç kısmındaki soyunma kabinleri ve mermer döşemelerinin yenilenmesi gibi düzenlemeler ise işletmecisi tarafından yapılıyor.

Safranbolu Kaymakamı İzzettin Küçük, anıt eserleri ve tarihi evleriyle ünlü ilçenin, yerli ve yabancı çok sayıda turistin ilgisini çektiğini; bu yapıların aslına uygun şekilde korunmasına büyük önem verdiklerini söyledi. Küçük, Safranbolu'daki tarihi eserlerin ilginç öykülerinin deturistlerde heyecan uyandırdığını, restorasyon çalışmalarının ardından tarihi yapılara ilginin daha da artacağına inandığını kaydetti.Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise çalışmaların kış aylarında yavaş ilerlediğini ancak, sözleşme gereği yüklenici firmanın işi bu yılın ekim ayında tamamlayacağını kaydettiler.

Caminin inşasıyla ilgili anlatılan öyküye göre, yapımının ardından caminin minaresi defalarca yıkılır. Minarenin son bir kez daha yaptırılmasına karar verilerek sağlam inşa edene çok büyük para verileceği söylenir. Ancak minare yine yıkılırsa, minareyi yapan ustanın boynunun vurulacağı duyurulur. İnşaat için tüm minare ustalarına haber verilmesine karşın hepsi can derdine düştükleri için bu işi yapmak istemezler. En sonunda caminin minaresi, Yahudi bir minare ustası tarafından yeniden inşa edilir. Fakat o usta da parasını alamadan apar topar Samsun civarındaki köyüne kaçar.Yapımından 20 yıl geçmesini karşın minareye bir şey olmayınca ustasına haber salınarak gelip parasını alması söylenir. Usta da aradan 20 yıl geçtikten sonra Safranbolu'ya gelerek emeğinin karşılığını alır.

(Yeni Şafak)



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
Evleriyle meşhur Safranbolu'da tarihi İzzetpaşa Camisi ile Cinci Hamamının restorasyonu bu yıl içinde tamamlanacak.  
EkstraTümü »

» Mimarlık İhtiyacı / Ertuğ Uçar
» Fotoğraf Üzerine Okumalar - 1 / Fatma Erbaş
» Picasso ile Yunus Emre / Gökhan Akçura
» Heybesinde "Karıncaların Sözlüğü"nü Taşıyan Yolcu: Hasan Aycın / Adem Turan
» Koruma Kültürüne Bir Bakış; Bir İngiliz Kasabası... / İrfan Önal
1 İmzaTümü »

» Philippe Starck
» Zaha Hadid
» Karim Rashid
» Faruk Akın
» Emrah Yücel
Tasarım SohbetleriTümü »

» Hakan Gürsu ve IDA 2007 Ödüllü Projesi: Volitan
» Emre Arolat: "Mimarlık benim için bir dünya görüşü üzerinden şekillenen ve o denli tutarlı olan bir iş üretmektir."
» Turgut Cansever: "Kuleler, insanlığın içine düştüğü gurur ve yanılgıların eseri"
» Rem Koolhas ile Mimarlık, Kent ve İstanbul Üzerine

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!