« Anasayfa | Künye | Arşiv 9 Aralık 2024, Pazartesi
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Edeb Yahu
Nedret Kudret
Erdem Bayazıt Ey!

Gölgelik
Köksal Alver
Tek Söğüt

Dil Ağacı
İbrahim Demirci
Kafı Yutanlar

Kelimeler ve Şeyler
Abdullah Harmancı
Seni Ne İhtiyarlattı?

Mızrak ve İlmihal
Ahmet Murat
İmamın Hatırlanışı

Saksağan
Osman Özbahçe
Dünya Aklıma Yatmıyor

Şiir Çıkmazı
Mehmet Solak
Kimi, Nereye Götürür Şiir?

[ Haberler -> Edebiyat Haberleri ]

İstanbul'un Edebî Haritası Çıkarılacak

15.07.2008 - 00:20

Roma, Bizans ve Osmanlı medeniyetine ev sahipliği yapan İstanbul, güzelliği, kültürü ve tarihi dokusuyla sadece Türkiye'nin değil tüm dünyanın gözbebeği. Bu gerçeğin bilincinde olan Avrupa Birliği, 2006 yılında İstanbul'u 2010 Avrupa Kültür Başkenti ilan etti. Bu unvanla taçlanan İstanbul'u 2010 yılına hazırlamak için hükümet, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetim kolları sıvadı. Avrupa Kültür Başkentliği İstanbul'un özellikle son 50 yıl içerisinde göç ve sanayileşme sonucunda bozulmaya yüz tutumuş tarihi dokusunun toparlanması ve yeniden kazanılması için büyük önem taşıyor.

Avrupa'ya Katkısı Büyük

Ulaşım problemi, kültür ve sanat altyapısının oluşturulması, varolan mekânların onarımı, yeni mekânların yapımı ve daha birçok sorun çözüm bekliyor. Bu noktada koordineli bir çalışma yürütmek adına 2007 yılında, 2010 Avrupa Kültür Başkenti hakkındaki kanun meclisten geçti ve 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı kuruldu. Mart ayından itibaren çalışmalarına başlayan İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, İstanbul'un her yönden yapılandırılması için projeleri tek tek hayata geçiriyor. Çalışmaları büyük bir özveri ile yürüten İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın Genel Sekreteri Eyüp Özgüç, Avrupa kültürü ruhunu taşıyan kentlere verilen bu unvanın İstanbul için çok büyük bir avantaj olduğunu ifade ediyor. Özgüç, beklentilerin Avrupa Kültürüne yapılan katkılar çerçevesinde olmasının İstanbul için bir fırsat olduğunu söylüyor. "İstanbul kültür bakımından Avrupa'ya katkıda bulunmuş, o kültürü etkilemiş ve o kültürden de etkilenmiş bir kent. 600 yıldır devam eden Avrupalılaşma süreci var ve karşılıklı kültürel bir diyalog söz konusu." diyen Özgüç, çalışmalarının kentsel uygulamalar, kültür ve sanat, turizm ve tanıtım olarak üç ana eksende yürütüldüğünün altını çiziyor. Kentsel uygulamalar ayağında, kentte yaşam kalitesini yükseltecek, kültür ve sanat etkinliklerine mekan oluşturacak, aynı zamanda kültür ve tarih varlıklarını yeniden günışığına çıkaracak mimari ve restorasyon çalışmaları var. Kültürel alanda ise edebiyatla ilgili çalışmalar dikkat çekiyor. Bunlardan biri de edebiyatçıların oturdukları sokakların tespiti. Bu yolla edebiyat haritası çıkarılacak. "İstanbul 2010 aynı zamanda başlangıç noktası" diyen Özgüç, hedeflerinin, İstanbul halkını, içinde yaşamaktan gurur duyduğu bir kente kavuşturmak olduğunu vurguluyor.


Marka Kent İstanbul

Ajans, kentsel uygulamaların dışında İstanbul'u bir Avrupa kenti havasını getirecek olan kültür etkinlikleri için ciddi çalışmalar yapıyor. Görsel sanatlar, müzik, opera, gösteri ve sahne sanatları, edebiyat ve sinema alanlarında bir dizi etkinlik hayata geçecek. "Çalışmalarımız ile ülke çapında 'sürdürülebilir kültürel dönüşüm' başlatmayı ve İstanbul'un benzersiz bir kent olduğunu kanıtlamayı hedefliyoruz" diyen Özgüç, bu süreçlerin İstanbul'u bir marka kent haline getireceğini, çalışmaların Türkiye'yi turizm geliri bakımından da hak ettiği noktaya ulaştıracağını ifade ediyor.


Yedi Tepe Romanı Yarışması

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Yürütme Kurulu Üyesi ve Edebiyat Yönetmeni Prof.Dr. İskender Pala da edebiyat ile ilgili bir çok proje hazırladıklarını söylüyor: Edebiyat projelerinin bir kısmına başladık. Bu çerçevede İstanbul konulu uluslararası bir roman yarışması yapılacak. İstanbullu ve hayatının kırk yılını İstanbul'da geçirmiş kırk edebiyatçının içinde bulundukları semtleri ve kendi yaşam öyküleri kitap haline getirilecek. İstanbul'un edebiyat haritası da önemli çalışmalardan biri olacak. Hangi edebiyatçı hangi sokakta, apartmanda oturmuş bunlar tespit edilecek. Bu semtlere o edebiyatçıların ismi verilecek, bazı edebiyatçıların yaşadığı semtlere büstü dikilecek ve böylece İstanbul'un edebiyat haritası ortaya çıkacak. Bunun dışında üniversite ve liseler arasında İstanbul konulu hikâye, deneme, anı ve makale yarışması düzenlenecek ve daha birçok proje hayata geçecek. İstanbul 2010 yılında edebiyat alanında önemli bir noktaya taşınmış olacak.

(Yeni Şafak)



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, İstanbul'u kültür ve sanatın ca-zibe merkezi haline getirecek birçok proje düzenliyor. İstanbul'un sokak sokak edebiyat haritasının çıkarılması da bunlardan biri.  
YarışmalarTümü »

» Öğretmenler Duysun Öğrenciler Katılsın
» Alvarlı Efe'de İlâhi Aşk Konulu Yarışma
» Ceyhun Atuf Kansu Ödülü Başvuruları Başladı
» Cemal Süreya Ödülü'ne Başvurular Devam Ediyor
» Ümit Kaftancıoğlu Öykü Ödülleri
Tekrar YayınTümü »

» Simetrim Kalkıyor Breh / Vural Kaya
» Edebiyat Ödüllerinin Günahı ve Sevabı / Refik Durbaş
» Yüzdeki Tırnak İzleri ve Pamuk Terörü / Kaan Arslanoğlu
» Sözleşme-II / Seyhan Arslan
» Meczubun Kefaret Bandoları / Vural Kaya
Edebiyat MasasıTümü »
» Geçen Ay Edebiyat: Kasım-Aralık 2009 / Elif Hafsa Katırcı
» Geçen Ay Edebiyat: Mart-Nisan 2009 / Elif Hafsa Katırcı
» Geçen Ay Edebiyat: Ocak-Şubat 2009 / Elif Hafsa Katırcı
» Geçen Ay Edebiyat: Aralık 2008 / Elif Hafsa Katırcı
» Geçen Ay Edebiyat: Ekim-Kasım 2008 / Elif Hafsa Katırcı

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!