« Anasayfa | Künye | Arşiv 17 Mayıs 2024, Cuma
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Kitap -> Bize Gelenler ]

Zeliha Midilli'nin İlk Romanı: "Bir Balkan Şarkısı: Saranda"

01.04.2000 - 16:00

Zeliha Midilli, ilk romanında ailesinin Balkanlar'da başlayan hikâyesini okurlarla paylaşıyor. Yazarın "kökleriyle buluşma serüveni", tarihinin en hızlı değişime uğrayan döneminde Balkanlar'ın zengin kültürel mozaiğini, bu topraklarda yaşanan Bektaşi geleneği ile birlikte yansıtıyor.

Elele ve Options gibi dergilerde yıllarca yayın yönetmenliği, Milliyet Gazetesi'nde kısa bir süre köşe yazarlığı yapmış olan Zeliha Midilli, bu defa karşımıza ilk romanıyla çıkıyor.

Ailesinin Balkanlar'daki izini süren yazar, tarihin büyük değişimlerine gebe bir dönemde, bugünkü Arnavutluk sınırları içinde kalan Saranda'yı; renkli insanları, yaşanan büyük aşkları ve kendi geçmişinin aynasına vuran suretleriyle yansıtıyor.

Aralarında bir de Bektaşi babasının olduğu, çoğunlukla Bektaşi olan aile üyelerinin şahsında, bir zamanlar içinde yoğrulduğumuz ama artık pek çok şey gibi maziye karışan Bektaşiliği, Bektaşiliğe çok yakışan şiirsel diliyle anlatıyor.

Birbirinden bağımsız ama birbirini takip eden üçlemenin ilk romanı olan "Bir Balkan Şarkısı: Saranda", bir ailenin aşklarının hikâyesi olduğu kadar, o ailenin hicretinin, bir imparatorluğun çöküşünün ve bir kültürün tarihe gömülüşünün de hikâyesi...

Bir zamanlar Osmanlı İmparatorluğu'nun sınırları içinde olan, İyonya Denizi'nin kıyısındaki Saranda kasabasını Zeliha Midilli şöyle anlatıyor:

"Saranda, dünyanın zulümlerine ve azaplarına karşı insanı lakayt hislerle dolduran; buna karşılık insanı huzura ve saadete sevkeden, daimi bir sayfiye ruhiyatına sahipti. Bu toprakların asıl mayası olan isyan havası; şimdiye kadar Saranda'nın sırtını dayadığı yüksek tepelere toslayıp geri tepmiş, ne kadar çabalarsa çabalasın, bir türlü Saranda'nın havasına nüfuz edememişti. Şarkın esrarı, garbın vuzuhu, Bektaşiliğin mizahı ve insanın en saf muhabbetiyle harmanlanmış bu güzel kasabanın insanları; hiçbir hadisenin şen şatır neşelerini, sonsuz çoşkularını, çocuksu safiyetlerini yok etmesine ve kasabanın efsununu bozmasına müsaade etmezlerdi."

Zeliha Midilli, daha ilk kitabında bize usta bir yazarla karşı karşıya olduğumuzun müjdesini veriyor. Midilli'nin şiirsel bir üslupla kaleme aldığı "Bir Balkan Şarkısı: Saranda" romanı, değişik tadı ve farklı üslubuyla, edebiyat dünyamızda hemen yerini alacağa benziyor.

Bir Balkan Şarkısı: Saranda, Zeliha Midilli, Kelebek Yayınları

Zeliha Midilli, ilk romanında ailesinin Balkanlar'da başlayan hikâyesini okurlarla paylaşıyor. Yazarın "kökleriyle buluşma serüveni", tarihinin en hızlı değişime uğrayan döneminde Balkanlar'ın zengin kültürel mozaiğini, bu topraklarda yaşanan Bektaşi geleneği ile birlikte yansıtıyor.  
Âlemde Ne Var?Tümü »

» Müziğin Gücü / Çeviri: Hale Sert
» İstanbul'daki Muhalif İranlıların Kısa Tarihi - 2 / Cihan Aktaş
» Tahran Kitap Fuarı'nda İlginç Bir Panel - 1 / Cihan Aktaş
» Benazir Butto'nun Son Sözleri / Çeviri: Hale Sert
» Temizlik: Nereden Nereye... / Çeviri: Hale Sert
Halep&ArşınTümü »

» Hrant Dink Sonrası "Yitik Yürek" Tartışması
» "Atatürk ve Din" Tartışması
» "Tasavvuf Neşriyatı" Tartışması
» Paramparça Entelektüeller ve Fikirler: "İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri" Başlıklı Ertelenen Konferans Sonrasında Türk Entelijansiyası
» "Bir Zamanlar Bir İsmet Özel Vardı..." Tartışması
Arşivlik HayatlarTümü »

» Asaf Hâlet Çelebi 100 Yaşında / Ömer Faruk Şerifoğlu
» Arşivcilerin Babası: Muallim Cevdet / Zeynep Berktaş

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!