« Anasayfa | Künye | Arşiv 20 Nisan 2024, Cumartesi
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Kitap -> "Kitap"lı Sohbetler ]

Rengin Soysal: "K Dergi Kendi Çizgisine Uygun Bütün Yazılara ve Yazarlara Açık!"

04.04.2007 - 23:04

Röportaj: Esma Ürkmez

26. sayıda ve onun hakkında sadece bayilerdeki sayılarından bilgi edinebiliyoruz. Alkım Yayınları'nın projesi K dergi haftalık bir biyografi edebiyat kültürü dergisi. Derginin Yazı İşleri Müdürü Rengin Soysal bir ilki gerçekleştirdi ve K Dergi'nin projesini, amaçlarını ve ekibini 40ikindi ile paylaştı.

K Dergi 25. sayıyı aştı. Proje neyi amaçlıyordu? Yapmak istediklerinizin -bu sayıya dek- ne kadarı dergiye yansıdı?

K Dergi, yalnızca edebiyatseverlere değil bugüne değin edebiyata ilgi duymamış, duyurulmamış, yakın olmamış ve bu yüzden belki aslında çok seveceği bir dünyayı tanımaktan mahrum kalan okura da ulaşmayı amaçlıyordu. Bunu da başardı. K Dergiyi gerçek edebiyat okuru da, entelektüeller de, şimdiye kadar değil edebiyata, okumaya ilgisi sınırlı kalmış hatta hiç olmamış kişiler de severek ve beğenerek izliyor. K dergisiyle edebiyat okurları yeni tatlar, diğerleri okumanın tadını keşfetti diyebiliriz. Aldığımız elektronik postalar ve gelen telefonlar bunu doğruluyor. Genel hedef olarak yapılmak istenen dergiye yansıdı ama daha yapılacak birçok yenilik zaman içinde K Derginin sayfalarında yerini alacak.

K'ya bir yazarlarla tanış olma dergisi diyebilir miyiz? Dergiyi çıkarırken edebiyatı biyografiler dolayımından anlatmayı mı planlamıştınız?

Edebiyat hayatın bir yansıması aslında ve belki de bütün sanatlar içinde en 'insana dair' olanı. Dolayısıyla o sanatın yaratıcılarını, yazarları, şairleri insan yönüyle tanımadan edebiyatı anlamaya çalışmak biraz eksik biraz yüzeysel kalacaktır hep. Eserlerini hangi şartlarda, hangi duygularla, nerelerden yetişerek, nelerden geçerek ve neyi yaşayarak verdiklerini bilmek, onların var ettikleri karakterleri, aktardıkları duyguları, anlattıkları olayları, eserlerindeki atmosferi, kağıda döktükleri dizeleri daha derinlikli hissetmemizi, kavramamızı, içselleştirmemizi sağlayabilir.

K hakkında "edebiyatın paparazzi dergisi" tanımlaması yapıldı. Biyografi türü ile magazin sınırında dergi hangi noktayı anlatmayı amaçlıyor?

Böyle bakarsak psikoloji ve psikiyatri, sosyoloji, tarih bilimlerine, müzik, sinema gibi sanatlara, edebiyatın bütününe 'paparazzi' yaftası koymamız gerekir. Ayrıca biyografi, Türkiye'de oldukça ihmal edilmiş olmasına karşın batıda çok önemsenen bir türdür. Yalnızca yazarların değil, bilimcilerin, siyasetçilerin biyografileri büyük ilgi görür. Magazin aslında dergi demektir, dergilere verilen isimdir. O açıdan elbette K da 'magazin'dir. Bilim, sanat, haber magazinleri gibi bir edebiyat magazini. Akademik bir tez, edebiyat veya edebiyatçı üzerine yapılmış bin sayfalık bir araştırma, inceleme değil. Ama şu yirmi beş sayının bize gösterdiği K Dergi'nin daha sofistike okumalara ve araştırmalara merakı artırdığı ve birçok okurunu böyle bir çizgiye yönlendirdiği.

K kendi içine kapalı bir proje dergisi gibi duruyor. Farklı yazarlara ya da okura açılmayı düşünüyor musunuz?

Tam aksine, K Dergi kendi çizgisine uygun bütün yazılara ve yazarlara açık. Eğer okuyucular arasında aynı çizgide yazan ve yazacak olanlar varsa bunları değerlendirip kullanmak konusunda herhangi bir kısıtlama ve sınırlama söz konusu değil.

Farklı bir fiyat politikasıyla oldukça uygun bir fiyata satışa çıkardığınız derginin tirajından memnun musunuz? "Bu millet" parası olmadığından mı merakı olmadığından mı okumuyor? Ya da okuyor da ortada dolaşan haksız bir yargı mı var?

Çok memnunuz. Hem bugüne kadar hiçbir edebiyat dergisinin yaklaşamadığı bir tirajı yakaladı hem de satışlar istikrarlı bir artış gösteriyor. Bize göre 'bu millet' okumaktan belki de bilinçli bir şekilde soğutulmuş olduğu için az okuyor(du). Okumanın tat alınacak bir şey değil de bir ödev gibi gösterilmesinden, öyle görülmesinden. Son zamanlarda sayısı giderek artan kitapçılara, yayınlara bakarsak olumlu yönde bir değişim fark ediliyor zaten. Gerçekten de bütün bir milleti 'okumuyor' diye yargılamak büyük bir haksızlık. Okullardan başlayarak bu sonucu yaratan kurumların ve kişilerin kendilerini gözden geçirmeleri daha sağlıklı bir yöntem olabilir. K Dergisi, ortaya çıkan sonuç değerlendirildiğinde, bu açıdan çok iyi ve başarılı bir örnek.

Biyografik yanı ağır basan bir dergi olarak, yazı sahiplerini, çevirmenleri de kısaca okura tanıtmak konusunda ne dersiniz? Dergide kısaca bu yönde bilgilere de yer verilemez mi?

Yazı sahipleri ve çevirmenlerin zaman içinde okurun ilgisiyle, kendiliğinden tanınacaklarına zaten inanıyoruz.

25. sayısını geride bırakan ve her hafta bayilerde yerini alan K Dergi'nin Yazı İşleri Müdürü Rengin Soysal sorularımızı yanıtladı.  
40ikindi KitaplığıTümü »

» Işık Yanar'ın İkinci Romanı Çıktı: "Şemsiye Tamircisi"
» Bir İhtilalciden Dinlediklerim - Müfid Ekdal / Nuri Altun
» Tarihin Büyük Yalanları-Richard Shenkman / Nuri Altun
» Bütüncül Psikoterapi Ne Kadar Gerekli Ve Ne Kadar Mümkün? / Ali Ayten
» Kısa 20. Yüzyıl Tarihi: 1914-1991 Aşırılıklar Çağı / Seda Yaşar
Arşivlik HayatlarTümü »

» Asaf Hâlet Çelebi 100 Yaşında / Ömer Faruk Şerifoğlu
» Arşivcilerin Babası: Muallim Cevdet / Zeynep Berktaş
Kitap MedyasıTümü »

» Edebiyatımızın Coğrafyasını Geliştiren Bir Yazar: Talip Apaydın / Seray Şahiner
» 'Yaratıcı Yazarlık' ve Buluşları / M. İlhan Atılgan
» Gazete-Dergi Okurluğu / Eser Karakaş
» Torpilli Kitap: Sokakta / Haydar Hepsev
» Bilge Karasu Okuma Kılavuzu / Gonca Özmen

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Toplam 10 yorum yapılmış. Yorumların tamamını görüntülüyorsunuz.

k dergi

tavsiye ederim edebiyat dalında gerçekten çok objektif ve evrensel ben çok faydalandım ve lezzet aldım..emeği geçenleri tebrik ediyorum..

hmt40 (01.01.2011 - 13:00)


jek landın

k dergisi içerik olarak yazarları hakkında bilgiler veriyor kitap okumayan bir insan bile k dergisi okuyarak fikir sahibi olabilir yanlız k dergisinin jek landınla ilgili yazmış olduğu bölüm çokkkk eksikti
ve jak landını anlatmıyordu

berfinba (30.01.2008 - 11:02)


zararın neresinden dönülse kardır

öncelikle derginin derlenip yayınlanmasına kadar emeği geçen herkese teşekkür ederim.evet edebiyat dünyasına geç bulunmuş bir taze kan..dergi kalemleri ile birlikte ek kelime ile mükemmel .özellikle rengin soysal hanım kendisi ile tanışmayı çok isterdim.kendisine yazdığı o muhteşem yazılarından dolayı çok ama çok teşekkür ediyorum

muhabbet1321 (23.09.2007 - 14:45)


kadergi

hakkaten dergi piyasasına yen bir soluk getiren K her kesime uyumuyla da dikkatleri üzerine çekmekte.. giderek artan ilgiyle takip etmekteyiz..

dsgn (22.08.2007 - 14:31)


önemliiiii

ya arkadaşlar ben rengin soysalın k dergisinde yazdığı yazılara netten ulaşamıyorum.yardımcı olabilir misiniz.çok sewinirim.

vermidon27 (20.07.2007 - 14:15)


Oluşturulmasında gecikilen, keşfedilişinde vazgeçilemeyen K dergisi

K dergisinde bence bu yaşanmışlıkların anlatımında dahi kullanılan üslubun edebileşmesine büyük destek veren sözcüklerin benzersiz bileşimini bulabilmek mümkündür. Bu anlamda k dergisinin bir "edebiyat" dergisi olarak atfedilmesi her ne kadar kabul edilmesi zor gözükür olsada edebiyat dergisi olabilme yolunda çok çaba sarf ettiği yadsınamaz bir gerçektir. Sözlerime son verirken Edebiyatın ne olursa olsun dedikodulardan edinilmiş "mış"lıklarla değil yaşanan gerçeklerden edinilen anlatımlarlada öğretileceğini göstermiş olan k dergisi yapımcılarına, emeği geçen her çalışannına ayrı ayrı teşekkürlerimide iletmek istiyorum. Hoşçakalın.

heja (23.06.2007 - 21:58)


Oluşturulmasında gecikilen, keşfedilişinde vazgeçilemeyen K dergisi

İnsanlık adına yapılması gereken girişimlerin tarih boyunca bu denli pervasızca yargılanması bize ne vermiştir, değerlerini fütursuzca yitiren bir toplum olarak anılmaktan, ifade özgürlüğünü kazanamamış olan bir millet olmaktan, kendi kabuğunda kalakalmışlıktan başka bize ne vermiştir bu denli peşin hükmün hesapları... Dolayısıyla bir okur olarak, henüz çok değil 9 ay kadar önce çıkmış olmasına rağmen sağlam bir takipci kazanmış olan k dergisi hakkında bu kadar fazla ayrıştırıcı sözler ifade etmek hiçbir yarar sağlamayacaktır.

heja (23.06.2007 - 21:56)


çok güzel bi dergi..

ilk rastladığıımdan beri her hafta alıyorum...harika bir dizayn...çok önce çıkması gereken bir dergiydi..büyük bi boşluğu doldurdu bence K..
devamın diliyorum..tebessümle..

pastoral_rapsodi (16.06.2007 - 01:18)


filiz küçük

sevgili k dergisı merhaba sızlere..1 ytlye tıyatro olurmu olmazmı tartısmaları suredursun iste buyrun sanata dıyen sızlerı tebrık edıyorum ,antik yunandan,Goethe ye,mevlanaya kadar uzanan bu yelpazeyı okumak buyuk zevk..sayın rengın soysalın yazıları ıse zaten gunumu guzel gecırmem ıcın guzel bır hedıye cok tesekkurler.. elınıze emegınıze saglık...

cikolatamsi (05.05.2007 - 16:34)


K dergisi

Edebi biyografilerin yanında edebiyat ürünlerine de yer verirlerse daha iyi olacağını düşünüyorum. Hele amatör yazarlara daha çok yer verirse, yeni yeteneklerin önünü açmada yardımcı olur. Selamlar. Nail UYar

nailuyar (05.04.2007 - 12:29)

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!