« Anasayfa | Künye | Arşiv 2 Mayıs 2024, Perşembe
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Kitap -> Bize Gelenler ]

Melih Bayram Dede, "İnternet"in Öyküsünü Yazdı

01.04.2000 - 16:00

Gazeteci Melih Bayram Dede'nin, internetin ortaya çıkış öyküsünden günümüze kadar tüm sürecin konu edildiği İnternet adlı kitabı İnsan Yayınları'ndan çıktı. "İnternete Giriş", "İnternetin Getirdiği Sorunlar" ve "İnterneti Nasıl Kullanmalı" adlı üç ana bölümden oluşan kitapta Dede, internetin insanoğlunun geçirdiği gelişim ve değişimin sonucu ortaya çıkmış müthiş bir teknoloji olduğunu belirtiyor.


Sınırları kaldıran interneti anlamak

Sınırları kaldıran, insanoğlunu iletişimin doruğuna ulaştıran internetin, teknolojik gelişmelerin baş döndürücü bir hızla yaşandığı günümüzde giderek daha da yaygınlaştığını hatırlatan Dede, bu teknolojinin yeni versiyonlarına dikkat çekiyor: "İnternete bağlanabilen cep telefonu, cep bilgisayarı, dizüstü bilgisayar gibi mobil araçların yaygınlaşması, bunun üzerine kablosuz ağların da eklenmesiyle birlikte, internet hayatımızın temel unsurlarından biri haline geldi."


Vazgeçemeyeceğimiz bir teknoloji

Dede, "İnternet artıları ve eksileriyle vazgeçemeyeceğimiz bir teknoloji. Teknolojiden kaçmanın, yanlış kullanma nedeniyle ortaya çıkan bazı olumsuzluklar nedeniyle ona küsmenin hiçbir anlamı yok. Teknolojiyi kullanmak bir zaruret ve onu kim en iyi, en etkili şekilde kullanırsa geleceği o elinde tutacak. Bunun için çocuklarımızı küçük yaşlardan itibaren teknolojiyle tanıştırmalı, teknolojiyi kullanan, ondan yararlanan, ona esir olmak yerine ona hükmeden insanlar olarak yetişmelerini sağlamalıyız. Bu kitapta, sizi internet eksenli küçük bir gezintiye çıkarmayı amaçladık" diyor.


Teknoloji sizi değil, siz teknolojiyi kullanın

İnternetin her geçen gün gelişmesi ve kendini yenilemesinin, teknolojik gelişmeleri sürekli takip etmeyi gerektirdiğine değinen yazar şöyle devam ediyor: "Bugün aldığımız bir bilgisayar, bilgisayarımıza yüklediğimiz bir yazılım veya işimizde kullandığımız teknolojik araçlar sürekli geliştiği, yeni modelleri çıktığı için bir süre sonra bize yetmemeye başlıyor. Teknolojiyi daha iyi kullanarak ondan daha iyi verim alabilmek bizim elimizde. Ancak bunu yaparken sırf yeni ürünler kullanmış olmak için, çok sık bilgisayar veya yazılım yenileyerek piyasanın çarklarına da alet olmamalıyız. Daha bir yıl önce aldığımız bilgisayarı yeni bir işlemci çıktığı için hemen gözden çıkarıp yüklü paralar ödeyerek yenilemenin çok da gerekli olmadığını düşünüyoruz. Yoğun işlemgücü gerektiren uygulamalar ve işler dışında normal bir bilgisayar kullanıcısının elindeki bilgisayarı her yıl yenilemesi doğru değildir. Bir cihazı en az 3 yıl kullanmazsak ona verdiğimiz paranın karşılığını almış sayılmayız. Son söz: Teknoloji sizi değil, siz teknolojiyi kullanın!"

İnternet, Melih Bayram Dede, İnsan Yayınları

*

MELİH BAYRAM DEDE KİMDİR?

1970'te Gebze'de doğdu. Gazeteciliğe 1993'te adım attı. 1995'te Yeni Şafak'ta çalışmaya başlayan Dede, burada tv sayfası editörlüğü yaptı, tv eleştirileri yazdı. Dede; Eğitimbilim, Kitap Haber ve Beşinci Hafta dergilerinde üst başlığı "teknoloji" olan yazılar kaleme aldı. Dergibi.com adında bir edebiyat portalinin yayıncısı da olan Dede, Dergibi.com'la 2001'de Türkiye Yazarlar Birliği'nin "Elektronik Yayıncılık Ödülü"nü aldı. Bilişim Muhabirleri Derneği üyesi de olan Dede, halen Yeni Şafak'ta hem editörlük yapıyor, hem de bilişim sayfasını hazırlıyor.

Gazeteci Melih Bayram Dede'nin, internetin ortaya çıkış öyküsünden günümüze kadar tüm sürecin konu edildiği İnternet adlı kitabı İnsan Yayınları'ndan çıktı. "İnternete Giriş", "İnternetin Getirdiği Sorunlar" ve "İnterneti Nasıl Kullanmalı" adlı üç ana bölümden oluşan kitapta Dede, internetin insanoğlunun geçirdiği gelişim ve değişimin sonucu ortaya çıkmış müthiş bir teknoloji olduğunu belirtiyor.  
Halep&ArşınTümü »

» Hrant Dink Sonrası "Yitik Yürek" Tartışması
» "Atatürk ve Din" Tartışması
» "Tasavvuf Neşriyatı" Tartışması
» Paramparça Entelektüeller ve Fikirler: "İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri" Başlıklı Ertelenen Konferans Sonrasında Türk Entelijansiyası
» "Bir Zamanlar Bir İsmet Özel Vardı..." Tartışması
Bize GelenlerTümü »

» Kahraman Üzerine Dersler / Oğuz Karakaş
» Görsel Şiirin İlk Kitabı: Dada Korkut
» Makyaj Hatası / Yavuz Altınışık
» Oluş ve Bozuluş / İbn Sina
» Hiç / Merih Günay
Dergi SergeniTümü »

» Dergi Yazarının Tadı Başka
» Anlayış Dergisi Artık Tüm İçeriğiyle İnternette
» Karagöz 7 Çıktı
» Dergâh Dergisi Yine Dopdolu
» Türk Edebiyatından "Kaşgarlı Mahmud" Özel Sayısı

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!