« Anasayfa | Künye | Arşiv 17 Mayıs 2024, Cuma
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Kitap -> Bize Gelenler ]

Kitap Tanıtımları - 2

01.04.2000 - 16:00

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE YAZIN ÇEVİRİSİ

N. Berrin Aksoy
İmge Kitabevi Yayınları


Bu eser, çeviribilimin geçirdiği aşamaları, içerdiği kavramları ve yazın çevirisinin düzyazı, şiir ve tiyatro metinleri türlerini örnekler yardımıyla kuram ve yöntem açısından ele alan betimleyici bir çalışmadır. Ayrıca Batı'da çevirinin bilinen ortaçağ öncesi dönemde ortaya çıkışından yirmi birinci yüzyıla kadarki gelişiminin açılımlarını ve kapsamını ele alır. Kitabın I. Bölümü çeviri kuramını, II. Bölümü yazın çevirisinde etkili olan dilbilimsel alanları, yazın çevirisini oluşturan düzyazı (roman, öykü), şiir ve tiyatro metinleri çevirisinde, ayrıca çeviri eleştirisinde izlenecek kuramsal ve uygulamaya dönük yöntemleri örneklerle açımlar. Kitabın sonuç bölümündeyse, çeviribilimin geleceği ve çeviribilime Türkiye'deki katkılar değerlendirilmektedir. Olabildiğince özenli dil kullanımıyla çeviribilim terimcesine de katkıda bulunan bu eserin, yalnız akademik çevreye değil, çeviri süreciyle ilgilenen herkese yararlı olacağı düşünülmektedir.


HİLAFET RİSALELERİ (1. VE 2. CİLT)

İsmail Kara
Klasik


İslam siyasi düşüncesinin modern temayüller, icbarlar ve ihtiyaçlar etrafında yeniden üretilmesi ve dönüştürülmesi problemi söz konusu olduğunda ilk önce baş vurulması gereken kaynaklar, ıslahat hareketlerine paralel olarak İstanbul başta olmak üzere İslam dünyasının değişik coğrafyalarında telif edilen hilafet risaleleri ve metinleri olmalıdır. Bu metinler sadece İslam siyasi düşüncesindeki kavramlara ilişkin farklılaşmaları ve devamlılıkları, yeni rejim arayışlarını göstermesi açısından değil, uluslararası güç merkezlerinin İslam dünyasına bakışını ve düvet-i muazzamanın Osmanlı Devleti'ni muktedir bir siyasi dini merkez olmaktan çıkarma istikametindeki politikalarının kronolojisi ve tekniklerini ele vermesi zaviyesinden de önem taşımaktadır.

Bugünün İslam dünyasındaki siyasi tartışmaları ve teorik çabaları derinliğine kavramak, anlamak, anlamlandırabilmek ve bu çalışmaların seviyeleri ile değişen deva eden unsurları yorumlama kapasitelerini hatta istikametlerini tarihi bir zemin üzerinde değerlendirebilmek için de uzun tarihi sürecin yakın ayağında cereyan eden hadiseler ve düşünme, çözüm arama teknikleri çok yönlü olarak yolumuzu aydınlatacak, aynı zamanda kuvvet ve zaafları tesbit için geniş bir malzeme ve istinat noktaları sunacaktır.


HEIDEGGER - BİR FİLOZOF, BİR ALMAN

Paul Hühnerfeld
Paradigma Yayınları


"Yedi bölümlük bu deneme, pek çok bakımdan alışılmadık, hatta benzersiz bir kitaptır. Bu kadar genç bir yazarın tabu olmuş, neredeyse peygamber sayılmış ve bazı çevrelerce etrafına bir esrar perdesi çekilmiş bir adamı, hakkında söz etmemeye sanki yemin etmiş bir küçük sırdaşlar grubu dışında kişiliği bilinmeyen bir adamı, böylesine teşrih masasına yatırmış bir başka örnek yoktur. Hühnerfeld, büyük bir açıklık ve açık sözlülükle, filozofun kendi 'varolana atılmışlık'ını, yani kişiliğini, sıkı bir şekilde gizli tutulmuş olan biyografisini deşerek sergiliyor. Kitap kutsal olana saygısızlık etkisi bırakıyor ve 1930'lu yılların Heidegger'ini gözümüzün önünde bir skandal figür haline getiriyor. Heidegger'in felsefesi ve kişiliği hakkında sahip olduğu temelli bilgilere dayanarak, Karaorman'ın efsanevi adamına duyulan saygının kaybolmasına yol açıyor. Benzersiz olan bir başka yön, yazarın bu işe, popülist niyetlerden arınmış bir şekilde, hiçbir desteği olmaksızın, Heidegger'in sekter yandaşları karşısına tek başına çıkma cesaretini göstererek girişmiş olmasıdır. Üstelik Hühnerfeld, zamanımızın bu karanlık filozofunu açık bir dille, filozofa nispet yaparcasına rahat okunan satırlarla yorumlama başarısını gösteriyor."


İSLAM: İDEALLER VE GERÇEKLER

Seyyid Hüseyin Nasr
İz Yayıncılık


Birçok dile çevrilen bu önemli eserinde İslam risaletini Kur'an, Peygamber, Şeirat, Tarikat, Sünnilik ve Şiilik çerçevesinde ele alan yazar, İslam'ın bu temel prensiplerini çağdaş terimlerle dile getirirken Batılı oryantalistlerin bazı tezlerine de İslami bir perspektifle cevap veriyor.


YEŞİLÇAM GÜNLÜĞÜ

Ayşe Şasa
Gelenek Yayıncılık


Ayşe Şasa çoğumuzun (hepimizin?) içine düştüğümüz post-modern çağ çukurundan ve tıpatıp birbirine benzer yaşamalardan farklı bir yerde duruyor; bizi kendince ışıklı bulduğu yeni bir yola çağırıyor. Belki, bu ideolojiler kadar inançların da çöküş çağında, bu kişisel çağrı bazı ruhlarda akis yapabilir ve kimi karanlık yolları aydınlatabilir. Bu kitaba göz atmak ya bu yolda mütevazı ama etkili bir adım olabilir. (Atilla Dorsay)

Ayşe Şasa, son zamanlarda tasavvuf temeli üzerine oturmuş yeni bir sinema anlayışının imkanlarını araştıran bir düşünür niteliğiyle karşımıza çıkmakta. (Beşir Ayvazoğlu)


MUSA & FİRAVUN - ÇIKIŞ KİTABI

Maurice Bucaille - Louay Fatoohi - Shetha Al Dargazelli
Gelenek Yayıncılık


İsrailoğullarının Mısır'daki geçici ikameti, daha sonraki Mısır'dan Çıkışı ve Filistin'e yerleşmeleri Tevrat'ta yer alan dönemlerin en ünlü olayları arasındadır. Mısır'da geçici ikamet, Mısır'dan Çıkış ve yerleşime olağanüstü derecede ilgi gösteren yalnızca sıradan Hıristiyanlar ve Yahudiler değildir. Bilim adamları da İsrailoğularının tarihinin bu bölümlerini her yönüyle incelemektedirler. Ancak bilim adamlarının arkeolojik bulgular biçimindeki Tevrat dışı bilgilere duydukları ilgi, aynı bilim adamlarının, yedinci yüzyılın ilk yarısından gelen Tevrat dışı kitabı bilgi kaynağını, yani Kur'an'ı inatla görmezden gelmeleriyle tam bir tezat oluşturmaktadır. Kur'ani metinlerin genel karakteristiği tutarlılık olduğundan, Mısır'dan Çıkış'ın Kur'ani tarihçesi herhangi bir içsel çelişki içermediği gibi dışsal kanıtların karşısında boşta kalan Tevrat'ta yer alan iddiaları da içermemektedir. Kanıtlanmış tarihsel gerçeklerle çelişen tek bir Kur'ani ifade bulunmaması bunun kanıtıdır. Kur'an Mısır'dan Çıkış dönemindeki Firavun'un kimliği hakkında kuşkuya yer bırakmayacak bir dizi olayı bildirmektedir. Bu kitabın amacı, yukarıdaki bütün önermelerin doğru olduğunu göstermektedir. Böyle bir sonucun ortaya koyacağı gerçek daha aşikar olamaz: Kur'an Mükemmel Tarihçi Allah'ın vahyidir.


TANBURİ CEMİL'İN HAYATI

Mes'ud Cemil - Uğur Derman
Kubbealtı Neşriyat


Cemil Bey'i Anarken
- Şerif Mühiddin Beyefendi'ye-

Namın bugün üfler gibidir duyguma bir ney,
Ey, yadı da bir beste olan içli Cemil Bey!

Her nağmesi sevgiyle örülmüş, en ilahi
Bir "kar"ın içinden yere inmiş yüce dahi!

Olmus seni sıkdıkça şu varlıklardaki pençe
En hisli silahın koca tanburla kemençe...

Bahtımda yatıp sonra soluk aksi hazanın,
Yağmur o uzun karları ömründe, zamanın.


İSLAM'I ANLAMAK

Ali Şeriati
Yeni Zamanlar Yayınları


İslam'ı Anlamak... Ali Şeriati bu küçük hacimli eserinde İslam'ı nasıl anladığını ve anlaşılması gerektiğini anlatıyor.

İslam'a özgürce, birey olarak gidebilmek, benliğin, çevrenin, toplumun ve tarihin etkisinden ve yanlışlarından ayıklanarak ulaşabilmek. Bunun tek yolu Kur'an'dır. Kur'an'a özellikle Tarih'in etkilerinden uzak bir yaklaşım, Kur'ani kavramları peşin hükümlerden uzak, doğru algılamamızı sağlayacaktır.
Şeriati İslam'ın diğer din-ideoloji ve görüşlerin aksine insana verdiği değeri, insanı yüceltmesini, kişiye şahsiyet kazandırmasını anlatmaktadır.


">

İSLAM'IN GÜLERYÜZÜ

Eva de Vitray-Meyerovitch
Şule Yayınları


Aristokrat ve Katolik bir aile içinde yetişti. Seçkin tabakaya mensup çocukların okuduğu okullarda eğitim gördü Profesör oldu. Birçok ülkenin pek çok üniversitesinde dersler, konferanslar verdi. Fransa'nın dünya çapında en saygın bilim ve araştırma kurumu, İlmi Araştırmalar Milli Merkezi'nde (CNRS), yönetici ve uzman olarak çalıştı. Bir gün İkbal'ı, onun aracılığıyla da Mevlana'yı keşfetti. O ikisi sayesinde İslam'a kavuşunca, araştırıcı, sorgulayıcı ruhu nihayet huzur ve sükuna erdi. Bu değerli hanımefendinin gerçeği arayışı anlatılıyor bu kitapta.


İBN ARABİ ANISINA (MAKALELER)

Kollektif
İnsan Yayınları


İbn Arabi'nin yedi yüzüncü doğum yıldönümü anısına Kahire'de düzenlenmesi planlanan ama sonradan çeşitli sebeplerle gerçekleştirilemeyen bir kutlama çerçevesinde, İbn Arabi üzerine yazılmış çeşitli makalelerden oluşan bu eser bir anı kitabı niteliğinde. İbn Arabi hakkında yıllarca çalışmalar yapan çeşitli bilim adamları ve düşünürlerden her biri, İbn Arabi'nin farklı bir yönünü anlatan birer makale yazmışlar ve bu makalelerden bir kısmı elinizdeki kitapta bir araya getirilmiştir.

Eser okura, İbn Arabi'nin şiir ve yazılarındaki sembolizmden ahlak anlayışına, vahdet-i vücud görüşünden Farsça konuşan ülkelerde onun üzerine yapılan çalışmalara kadar çok çeşitli konularda bir seçki sunuyor.

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE YAZIN ÇEVİRİSİN. Berrin Aksoyİmge Kitabevi YayınlarıBu eser, çeviribilimin geçirdiği aşamaları, içerdiği kavramları ve yazın çevirisinin düzyazı, şiir ve tiyatro metinleri türlerini örnekler yardımıyla kuram ve yöntem açısından ele alan betimleyici bir çalışmadır.  
Halep&ArşınTümü »

» Hrant Dink Sonrası "Yitik Yürek" Tartışması
» "Atatürk ve Din" Tartışması
» "Tasavvuf Neşriyatı" Tartışması
» Paramparça Entelektüeller ve Fikirler: "İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri" Başlıklı Ertelenen Konferans Sonrasında Türk Entelijansiyası
» "Bir Zamanlar Bir İsmet Özel Vardı..." Tartışması
Âlemde Ne Var?Tümü »

» Müziğin Gücü / Çeviri: Hale Sert
» İstanbul'daki Muhalif İranlıların Kısa Tarihi - 2 / Cihan Aktaş
» Tahran Kitap Fuarı'nda İlginç Bir Panel - 1 / Cihan Aktaş
» Benazir Butto'nun Son Sözleri / Çeviri: Hale Sert
» Temizlik: Nereden Nereye... / Çeviri: Hale Sert
40ikindi KitaplığıTümü »

» Işık Yanar'ın İkinci Romanı Çıktı: "Şemsiye Tamircisi"
» Bir İhtilalciden Dinlediklerim - Müfid Ekdal / Nuri Altun
» Tarihin Büyük Yalanları-Richard Shenkman / Nuri Altun
» Bütüncül Psikoterapi Ne Kadar Gerekli Ve Ne Kadar Mümkün? / Ali Ayten
» Kısa 20. Yüzyıl Tarihi: 1914-1991 Aşırılıklar Çağı / Seda Yaşar

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!