« Anasayfa | Künye | Arşiv 2 Mayıs 2024, Perşembe
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Kitap -> Bize Gelenler ]

Çıktığınız Hevesle İniniz / Başar Başarır

22.10.2004 - 12:21

2003 Sait Faik Hikâye Armağanı sahibi Başar Başarır okurlarını bu kez fazla bekletmiyor ve sadece bir yıl aradan sonra beşinci kitabı Çıktığınız Hevesle İniniz'i yayımlıyor. İçinde 16 öykü barındıran kitap, Başarır'ın bundan önceki eserleri gibi kaybolmakta olan Türkçe'nin peşinden gidiyor. Yine şiirle düzyazıyı olağanüstü bir uyumla birleştiriyor. Geçmişten bir ses taşıyor ama yüzünü geleceğe dönüyor.

Bu kitabın Başarır'ın yazarlık serüveninde ayrı bir yeri var, hatta Türkiye'nin öykü serüveni için de çok önemli Çıktığınız Hevesle İniniz. Başarır, öykünün günümüzde geldiği durumdan şikayet eden bir yazar olarak, öykü kitabı formuna bir yenilik, bir renk getirmeye karar vermiş. Kitapta okuyucuları, içinde yaşamaktan zevk alacakları öykülerin yanı sıra bu amaca yönelik küçük sürprizler de bekliyor. Çıktığınız Hevesle İniniz daha adından başlayarak bir yolculuğa dönüşüyor. Öykülerin arasında karşımıza çıkan grafikler de bu yolculuk fikrini pekiştiriyor. DPN Design'dan Artun Çinetçi imzasını taşıyan çalışmalar okuyucuya öyküler arasındaki yolculuğunda küçük molalar verdirmek gayretinde.

Çıktığınız Hevesle İniniz'in düşünülmüş bir kitap olduğu kesin ama bu çaba asla öykülerin içtenliğine zarar vermiyor. Daha ilk öyküden başlayarak usta işi bir kurguya tanık oluyorsunuz. Kimi zaman hüznün buruk tadına bir gülümseme ekleniyor, kimi zaman da sorular birikiyor insanın kafasında. Çıktığınız Hevesle İniniz ağaçların bir bayram gibi seyredildiği, denizin ortasında bir fenerde hayatın unutulduğu, bir binaya sahip çıkmakla yalnızlığa karşı durulduğu, insanların köpekler gibi havladığı, olmayacak kişilerin olmayacak dostluklarda buluştuğu, şehre doğru bir yürüyüşün ayak seslerinin işitildiği, altın topların ilişkilere güç veremediği yoğun bir kitap. Edebiyat meraklılarına kaçırmamalarını öneririz. Naçizane bir önerimiz daha var: sakın bu kitabı bir solukta okumaya kalkmayın! Çünkü yazarı başka bir yol gösteriyor...

Çıktığınız Hevesle İniniz, Başar Başarır, Doğan Kitap


Kitaptan

Fırtına gelecekti, geldi.

Bir yaz sonu ada halkı aklındanzoruolanların hışmına uğradı.

Meşenin altında toplandılar. Ölçtüler biçtiler, bir yolunu aradılar. Bulamadılar.

Gidilecektir, ada terk edilecektir.

Mecbur bir göç zamanı. Denkler kurulur, kapılar demirlenir, preslerde yağlar donar, çamaşırhanede sular soğur. Sınıflar boşalır, her biri başka bir renkteki kapıların boyası karanlığa teslim olur. Trafo son defa ve onarılmamak üzere patlar.
Yeşil sınıf gurbete düştü. Yeşil sınıf kendinden önceki ve sonraki ve başka pek çok diyardaki sınışarın akıbetine. Yeşil sınıf toplanıp gitti, mavileşemeden, kırmızıya eremeden.

Kuş uçumu çizgisinde toplanan kara bulutlar, adadaki bütün ardıçkuşlarını sürüp götürürken, ufacık yürekler güneşin battığı yöne kanat çırparak hıçkırıklarını rüzgârda boğar. Koruluktaki ağaçlar azap içindedir.

Köyün toprağına gazap dökülünce insanlar gider.

"Ağaç Seyretme Bayramı" (sayfa 13-14)


Yazar hakkında

Başar Başarır 1970 yılında İstanbul'da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği'ni bitirdi. Ardından Londra'da City University'de iletişim alanında yüksek lisans yaptı. Halen CNN Türk'te program müdürlüğü görevini sürdürüyor. İstanbul Bilgi ve Galatasaray üniversitelerinde "siyasal iletişim" başlığı altında dersler veriyor. Daha önce yayımlanmış dört öykü kitabı var: Kent Kitabı (1992), Eski Şehrin Ayazı (1996), Nedir Hayat (2000), Getirin O Günleri Yakalım Bu Öyküleri (2003). Yazarın "Getirin O Günleri Yakalım Bu Öyküleri" isimli kitabı 2003 Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazandı.

2003 Sait Faik Hikâye Armağanı sahibi Başar Başarır okurlarını bu kez fazla bekletmiyor ve sadece bir yıl aradan sonra beşinci kitabı Çıktığınız Hevesle İniniz'i yayımlıyor. İçinde 16 öykü barındıran kitap, Başarır'ın bundan önceki eserleri gibi kaybolmakta olan Türkçe'nin peşinden gidiyor.  
Âlemde Ne Var?Tümü »

» Müziğin Gücü / Çeviri: Hale Sert
» İstanbul'daki Muhalif İranlıların Kısa Tarihi - 2 / Cihan Aktaş
» Tahran Kitap Fuarı'nda İlginç Bir Panel - 1 / Cihan Aktaş
» Benazir Butto'nun Son Sözleri / Çeviri: Hale Sert
» Temizlik: Nereden Nereye... / Çeviri: Hale Sert
"Kitap"lı SohbetlerTümü »

» Bir Kütüphanenin Serencamı ve "Yazma"ların Açılan Bahtı...
» İsmail Kara: "Türkiye'de sosyal bilimciler ilkokul düzeyinde ilmihal bilgisine bile sahip değiller!" / Röportaj: Önder Deligöz
» İletişim Yayınları Editörü Ali Artun: "Sanat hayata tekrar kök salmalı" / Röp: Barış Yıldırım
» "Surre-i Humayun'la yaşanan güzelliği yeniden yaşamak mümkün" / Röportaj: Yüsra Mesude
» İsmail Bilgin: "Safiye Hüseyin'leri Yeterince Anlatamadık"
Dergi SergeniTümü »

» Dergi Yazarının Tadı Başka
» Anlayış Dergisi Artık Tüm İçeriğiyle İnternette
» Karagöz 7 Çıktı
» Dergâh Dergisi Yine Dopdolu
» Türk Edebiyatından "Kaşgarlı Mahmud" Özel Sayısı

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!