« Anasayfa | Künye | Arşiv 29 Mart 2024, Cuma
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Kulak Arkası
Nurullah Turan
Birkaç "Bir"

Bolâhenk
Ahmet Çalışır
Mevlevî Âyini: Türk mûsikîsinde bir form

[ Müzik -> Albüm Analizi ]

Kurt Cobain / Nevermind

01.04.2000 - 16:00

Artık Nirvana'nın "muhteşem üçlüsü" diye adlandırılan üçlüsü kurulmuştu ve Nirvana, Nevermind isimli albümü için hazırdı. Albümde, Kurt Cobain, guitar ve vocal; Dave Grohl, drums ve vocal; Chris Novoselic, bass ve vocal; Kirk Canning de cello çalıyordu. Gruba yeni katılan Dave'in de arkadaşlarıyla mükemmel uyumu Nirvana'yı başarıya taşıyan etkenlerden biriydi. Ve Seattle'lı grunge grubu ve 90'lı yılların efsanesi, kayıp kuşağın temsilcisi Nirvana, 1991 yılının Eylül ayında tüm dünyada büyük bir patlama yapan Nevermind (Boşver) albümünü çıkardı. "Come As You Are", "Lithium", "Drain You", "On a Plain" gibi şarkılar tüm dünyada büyük ilgi gördü ama albümün birinci şarkısı olan ve o jenerasyonun hayata ilgisizliğinin anlatıldığı "Smells Like Teen Spirit" parçası tüm dünyada ses getirmişti. Artık Nirvana dünyaca ünlü bir grup olmuştu.

Albümün kapağında, Spencer Elden adlı bir bebek, suyun içinde oltanın ucundaki yeşilliğe, yani paraya doğru yüzmektedir. Bu durumda "bebek paraya öyle bir konsantre olmuştur ki boğulduğunu anlamamaktadır." anlamı verilmekteydi.

Albüm, Los Angeles'daki Saund Citty stüdyolarında 135.000 $'a kaydedilmiş olmakla beraber tanıtım kayıtları Sub Pop için ismi Sheep olarak gerçekleştirilmişti. Albümde altın vuruş, Smells Like Teen Spirit isimli parça yapılmıştı .Parçanın isminin esin kaynağı, Kurt'un dostlarından birinin duvara, "Kurt smells like teen spirit" diye yazması olmuştu.

Albümün dağıtımını ve yapımını üstlenen Geffen ilk baskıyı 48.000 adet yapmıştı. Ama bu sayı daha sonra yapacağı baskıların yanında çok gülünç kalıyordu. Albüm kısa sürede MTV'nin de yardımıyla patladı ve Geffen bu tepkiye hazırlıksız yakalandı. Bu albümün 4 ay sonra Bilboard listesinde Michael Jackson'un Dangerous isimli albümünü birinci sıradan indirip bir numara olması hiç beklenemeyecek bir başarı olmuştu.

Parçaların sözleri ve albümün kapağında yeralan çocuğun tamamen çıplak olması nedeniyle satışın 18 yaş üzeriyle sınırlı tutulması yönünde harcanan çabalar sonuçsuz kaldı ve albümün sadece Amerika'daki satışı altı ay içinde dört milyona ulaşarak platin plak kazandı. 1992'nin sonlarında Nevermind albümü 3 platin ödüle layık görülmüş ve dünya çapında 10 milyon kopya satmıştı. Nevermind'dan çıkan ilk single "Smells Like Teen Spirit" ise MTV'nin sürekli yayınladığı kliplerden biri oldu. Albüm piyasaya çıktığında Amerika'da VH1 uzmanları tarafindan düzenlenen ve 500'den fazla gazeteci, müzisyen ve sanatçının katıldığı ankette, Beatles'ın Revolver'ından sonra, son yüzyılın 2. Rock'n Roll albümü olarak seçtiklerinde, Kurt Cobain evinin kirasını ödeyemediği için evinden atılmış ve eşyaları Olympia'da bir köşede, eski bir evde yığılı duruyordu. Ama kayıp kuşak Nevermind albümde kendini bulmuştu. Öfkeli ama üzgün, şiddetli ama yenik...

Drain You isimli parçada; "Bir bebek diğerine dedi ki: Seninle tanıştığım için şanslıyım. Ne düşündüğünü umursamıyorum. Benim hakkımda olmadıkça." deniliyordu.

Psikolojik sorunların tedavisinde kullanılan bir ilaç olan Lithium'a atıfta bulunularak yazılan Lithium isimli parça ise, uyuşturucu tedavisi gören Cobain'in ağzındandır: "Öyle mutluyum ki, bugün arkadaşlarımı buldum. Onlar benim hayalimdeler. Öyle çirkinim ki, ama bu önemli değil. Çünkü siz de öylesiniz. Aynalarımızı kırdık. Yak mumlarımı şaşkınlıkla, çünkü Tanrı'yı buldum. Hey, hey, hey. Bunu beğeniyorum, seni özlüyorum, seni seviyorum, seni öldürebilirim."

Aberdeen'de köprü altında yattığı gecelerde bir yolculuk yapan Cobain: "Köprünün altında muşambam yağmur sızdırıyor. Ve tuzağa düşürdüğüm hayvanları beslemeye başladım. Ve ben çimenlerin içinde yaşıyorum tepemdeki damlarla." (Something in the Way)

İçinde beslediği tepkiye rağmen romantik diyebileceğimiz bir yorumla ilk çıkışını yaptığı yorumla: "Bana inanır mıydın sana söylediğimde, kalbimin kraliçesi olduğunu? Seni incittiğimde lütfen beni aldatma, sadece göründüğü gibi değil. Aşk fısıltımı duyabiliyor musun?" (Love Buzz)

Amerikan gençliğinin içine düştüğü perişanlığı ise: "Biliyorum bu yanlış. Ne yapsaydım? Boşluktayım. Yakınamam. Boşluktayım" (On a Plain) sözleriyle anlatıyordu.

Albümde bulunan parçaların isimleri ise; Smells Like Teen Spirit, In Bloom, Come As You Are, Breed, Lithium, Polly, Territorial Pissings, Drain You, Lounge Act, Stay Away, On a Plain ve Something in the Way'dir.

Endless, Nameless parçası ise kasetlerde bulunmamakla beraber CD'lerde bulunmaktadır. Albüm Geffen tarafından 24 Eylül 1991'de piyasaya sürülmüştür.

Artık Nirvana'nın "muhteşem üçlüsü" diye adlandırılan üçlüsü kurulmuştu ve Nirvana, Nevermind isimli albümü için hazırdı. Albümde, Kurt Cobain, guitar ve vocal; Dave Grohl, drums ve vocal; Chris Novoselic, bass ve vocal; Kirk Canning de cello çalıyordu.  
Bir EnstrümanTümü »

» Sazende ve Sazı: Kemençe / Muhammet Çiftçi
» Sazende ve Sazı: Ud / Muhammet Çiftçi
» Sazende ve Sazı: Perküsyon / Muhammet Çiftçi
» Sazende ve Sazı: Çello / Muhammet Çiftçi
» Dinle Ney'den / Timuçin Çevikoğlu
Albüm TanıtımlarıTümü »

» İstanbul'a Senfonik Üçleme
» Yıllar Sonra Yeniden
» Dostlar Onu Hatırladı
» İncesaz, Kalbimizdeki Denize Yelken Açtı
» Oralara, Buralara, Uzaklara

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!