« Anasayfa | Künye | Arşiv 3 Mayıs 2024, Cuma
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Kulak Arkası
Nurullah Turan
Birkaç "Bir"

Bolâhenk
Ahmet Çalışır
Mevlevî Âyini: Türk mûsikîsinde bir form

[ Haberler -> Müzik Haberleri ]

Caz: Festival Değil Fırtına!

23.05.2008 - 19:18

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen İstanbul Caz Festivali bu yıl 15. yaşını kutluyor. 2 - 16 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek "15. Uluslararası İstanbul Caz Festivali", 40'a yakın konserle İstanbul'u bir caz kentine dönüştürmeye hazırlanıyor.

Şehrin çeşitli mekânlarına yayılacak festival konserlerine bu yıl, Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi'nin yanı sıra Sepetçiler Kasrı, Esma Sultan Yalısı, Aya İrini Müzesi, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Arkeoloji Müzesi Bahçesi, Nardis Jazz Club ve İstinyePark ev sahipliği yapacak.

Festival'in gelenekselleşen etkinliği "Caz Vapuru" 6 Temmuz Pazar günü Barış Manço Gemisi'nin Boğaz turuyla sürerken, "Sokak Konserleri" caz coşkusunu İstanbul sokaklarına taşımaya devam edecek. 15. Uluslararası İstanbul Caz Festivali 1 Temmuz'da Esma Sultanı Yalısı'nda gerçekleşecek Açılış Töreni ile başlayacak. Festivalin biletleri 24 Mayıs'tan itibaren satışa sunulacak.

Marcus Miller Tekrar Geliyor

İstanbul Caz Festivali'ne daha önceki yıllarda da konuk olan dünyaca ünlü bas virtüozü Marcus Miller, 3 Temmuz'da Açık Hava Sahnesi'nde, bir kez daha caz severlerle buluşacak. Konserde Marcus Miller'dan önce 70'lere damgasını vurmuş, konser performanslarıyla büyük beğeni toplayan funk grubu Tower of Power sahne alacak.

Arkeoloji Müzesi'nin bahçesi, 8 Temmuz'da caz dünyasının iki ünlü ismini aynı sahnede ağırlayacak. Konserde eklektik müzik zevkini, kendine özgü dinamik yorumuyla bütünleştiren caz vokalisti Nnenna Freelon ile müzik kariyerindeki 35 yıla 27 albüm ve 250 şarkıyı sığdıran Brezilyalı şarkı yazarı-şarkıcı Ivan Lins aynı sahnede buluşacak.

Al Jarreau ve Dianne Reeves

Pop, caz ve R&B türlerinin yaşayan önemli isimlerinden, 7 Grammy ödülü sahibi Al Jarreau, 16 Temmuz'da Açık Hava Sahnesi'nde sahne alacak. Caz severler aynı sahnede Al Jarreau'dan önce en etkili kadın caz vokallerinden Dianne Reeves'i izleyecekler.

Buena Vista Social Club'ın hayatta kalan tek üyesi Omara Portuondo yepyeni projesi "Gracias" ile festivalin konukları arasında yer alıyor. Sanat hayatında 60. yılını kutlayan müzisyen, 9 Temmuz'da Sepetçiler Kasrı'nda vereceği konserde kendisini en çok etkileyen Küba ve Brezilya şarkılarına yer verecek ve izleyiciye Latin müzik retrospektifi sunacak.

Yasmin Levy'den Endülüs Flamenkoları

Judeo-Espanyol (Ladino) şarkılarının önde gelen temsilcilerinden Yasmin Levy, 14 Temmuz'da Esma Sultan Yalısı'nda sahne alacak. Konserde dinleyenleri Sefarad müziğinden Ortadoğu müzik geleneğiyle harmanlanmış Endülüs Flamenkosu'na uzanan bir yolculuğa çıkaracak. "Naci en Alamo", "La Alegria" gibi şarkılarla dünyanın ilgisini toplayan Küdus doğumlu Yasmin Levy, genç yaşına rağmen türün önde gelen sesleri arasında yer alıyor.

Festivalin "Yeni Ozanlar" serisinin bu seneki konuğu, neo-folk akımının temsilcilerinden şarkı yazarı-şarkıcı Rufus Wainwright. Son dönemin alternatif yıldızı Wainwright, 8 Temmuz'da Aya İrini Müzesi'nde piyanosu ve beğenilen sesi ile ilk defa İstanbullu hayranlarıyla buluşacak.

Avrupalı ve Türk Cazcılar Yanyana

Türkiye caz sahnesinin önemli isimleri her yıl olduğu gibi bu yıl da Festivalde olacak. Festivalde Avrupalı solistlere Türkiye'den virtüözleri, özel projelerde buluşturan European Jazz Club kapsamında, Türkiye'nin caz ustaları Avrupalı meslektaşları ile yana yana gelecek. Bu kapsamda saksafonda Ulf Andersson, piyanoda Carl Fredrik Orrje, kontrabasta Kağan Yıldız ve davulda Ferit Odman eşliğindeki "Maffy Falay Quintet - Türkiye-İskandinavya Buluşması" adlı proje 2 Temmuz'da gerçekleştirilecek.

Geniş bir müzikal evrene sahip yetenekli trompetçi Wolfgang Puschnig ve caz formundaki Mozart yorumlarıyla öne çıkan caz piyanisti Sabri Tuluğ Tırpan, 3 Temmuz'da bir araya gelecek.

Önder Focan ve trompetçi Oliver Grönewald 4 Temmuz'da birlikte sahne alacak.

Quartet Muartet ve Wax Poetic gibi gruplardan tanınan Alp Ersönmez'in üçlüsüne trompetiyle Alexander Tassel 6 Temmuz'da eşlik edecek.

Türkiye caz sahnesinin en önemli vokallerinden Sibel Köse ve trompetçi Jean-Loup Longnon 8 Temmuz'da buluşacak.

Burak Bedikyan ve Litvanyalı saksofoncu Kestutis Vaiginis, 9 Temmuz'da, Sarp Maden ve Fransız trompetçi Stéphane Belmondo 14 Temmuz'da, Hollanda'da yaşayan gitarist besteci Onur Ataman, klasik müzik çalışmalarıyla da tanınan Hollandalı trompetçi Eric Vloeimans 15 Temmuz'da bir araya gelecek.

Şenlendirici ve Zakir Hussain Aynı Sahnede

İstanbul Caz Festivali, Türkiye'den virtüözleri uluslararası alanda büyük saygınlık sahibi müzisyenlerle buluşturacak. Hüsnü Şenlendirici'nin klarneti, Aytaç Doğan'ın kanunu ve İsmail Tunçbilek'in bağlamasından oluşan Taksim Trio, büyük tabla üstadı Zakir Hussain ile 7 Temmuz'da Aya İrini Müzesi'nde aynı sahnede olacak.

Onur Konuğu: Yaşayan Efsane Herbie Hancock

İstanbul Caz Festivali bu yıl tuşlu çalgıların sihirbazı, caz ikonu Herbie Hancock'u iki özel konserle ağırlayacak. Festivalin onur konuğu Herbie Hancock, geçtiğimiz yıl kendisine "En İyi Albüm" dalında Grammy ödülü kazandıran, Joni Mitchell şarkılarını yorumladığı "River-The Joni Letters" projesi ile 2 Temmuz'da saat 21.00'de Açık Hava Sahnesi'nde izleyiciyle buluşacak. "The River of Possibilities" başlıklı konserde Hancock'a iki sıra dışı vokalist Sonya Kitchell ve Amy Keys'in yanı sıra, dünyaca ünlü bas virtüözü Dave Holland, ünlü perküsyoncu ve davul üstadı Vinnie Colaiuta ile caz dünyasının yeni yıldızlarından Chris Potter (saksofon) ve Lional Loueke (gitar) eşlik edecek. Hancock, 3 Temmuz saat 19.00'da da Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda trio formatında bir konser daha verecek.

Yaşamboyu Başarı Ödülü Tuna Ötenel'e

Uluslararası İstanbul Caz Festivali'nin Yaşamboyu Başarı Ödülü bu yıl Tuna Ötenel'e takdim edilecek. Piyano, bas, davul ve saksofon gibi birçok müzik aletini ustaca çalan Tuna Ötenel, '60'lı yıllardan bu yana Türkiye'de caz müziğinin tanınması ve benimsenmesinde büyük katkılarda bulundu. Herbie Hancock, Benny Carter, Harry 'Sweets' Edison, Karyn Korg, Hilton Ruiz, Buster Williams gibi dünyaca ünlü caz müzisyenleriyle de çalışan Ötenel, İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde ders veriyor ve Türkiye caz sahnesine parlak isimler kazandırmaya devam ediyor. Tuna Ötenel'e ödülü, Festivalin 1 Temmuz Salı akşamı Esma Sultan Yalısı'nda gerçekleşecek Açılış Töreni'nde takdim edilecek.

Festival, Nina Simone'u Anacak

İstanbul Caz Festivali'ne özel olarak gerçekleşecek "Sing the Truth" başlıklı gece, ölümünün beşinci yıldönümündeki Nina Simone'a adandı. 15 Temmuz'da Sepetçiler Kasrı'nda başlayacak konserde, Nina Simone'un 41 yıl boyunca müzik direktörlüğünü yürüten gitarist Al Schackman ve orijinal orkestra üyeleri, dört büyük caz vokalistine eşlik edecek.

Konserin solistleri, Sibel Köse, Dee Dee Bridgewater ve Stacey Kent olacak. Konserin bir diğer konuğu Arif Mardin ile çalıştığı 2005 albümü "State of Mind" ile büyük beğeni toplayan soul dünyasının yeni yıldızlarından Raul Midón olacak. Midón ayrıca 14 Temmuz'da İstinye Park'ta da sahne alacak.

'Garanti Caz Yeşili' Festivale Taşınıyor

İstanbul Caz Festivali'nin son 11 yıldır sponsorluğunu üstlenen Garanti Bankası, bu yıl farklı olarak, Caetano Veloso, Carla Bley "The Lost Chords Find Paolo Fresu" ile Richard Galliano, Jan Lundgren ve Paolo Fresu'nun "Mare Nostrum" projesini "Garanti Caz Yeşili Serisi" başlığıyla gerçekleşecek. "Garanti Caz Yeşili Serisi" kapsamında ayrıca, caz müziğinin İstanbul'un zengin kültürel dokusuna yayıp her yaştan dinleyici ile buluşması hedeflenen ve ücretsiz olarak gerçekleşecek olan "Genç Caz" ve "Sokak Konserleri" etkinlikleri düzenlenecek.

Caz Bandosu Coolbone Sokakları Coşturacak

Festivalin bu yılki Sokak Konserleri programında, New Orleans'ın caz bandolarından Coolbone, Beyoğlu'ndan, Kadıköy'e, Nişantaşı'ndan Bağdat Caddesi'ne İstanbul'un değişik semtlerinde konserler verecek. "Genç Caz"a katılma hakkı kazanacak gruplar ise festival süresi boyunca belirlenecek olan günlerde Nardis'te konser verecekler. Nardis'teki Genç Caz konserlerine giriş ücretsiz olacak. "Genç Caz" Konserler Dizisi'ne katılacak gruplar, 25 Mayıs Pazar günü Nardis'te gerçekleştirilecek özel bir değerlendirme konserleri sonrasında belirlenecek. Genç Caz konserlerine katılacak grupları seçecek olan kurul, Cengiz Baysal, Hülya Tunçağ, Kerem Görsev, Önder Focan, Pelin Opcin, Seda Binbaşgil ve Sevin Okyay'dan oluşuyor.

(Radikal)



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
15. Uluslararası İstanbul Caz Festivali'nin programı belli oldu. Görkemli programda cazın dünyaca önemli isimleri Herbie Hancock, Marcus Miller, Al Jarreau, Dianne Reeves, Zakir Hussain gibi isimlerin yanı sıra Türkiye'den de Tuna Ötenel, Hüsnü Şenlendirici var.  
Müzikal SohbetlerTümü »

» Burhan Öçal: Sabah Ezanını Kaydedeceğim, Sıkıyönetim İlan Edin / H. Salih Zengin
» Suzan Kardeş: Balkanlar'da Sahne Almayı Çok İstiyorum / Önder Deligöz
» Daniel Barenboim: İçimdeki Çocuğu Merakımı Canlı Tutarak Yaşattım / Serhan Yedig
» Ömer Özçelik: Ney, İnsan-ı Kâmildir / A. Tuba Bakiler
» Kudsi Erguner: Gazel ve İlahiler Diskotek Müziğine Dönüştü / H. Salih Zengin
Albüm AnaliziTümü »

» Kalbe Ruha Giden Şarkılar / Nazan Özcan
» İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Enya / Özlem Ertan
» Alaturka Benim Canım / Cenk Özbay
» Sezen'in Muhteşem Yalnızlığı: Deniz Yıldızı / Pakize Barışta
» Tekil Hayatlar da Bir Gün Devrim Yapar Ya... / Mert Emcan

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!