« Anasayfa | Künye | Arşiv 3 Mayıs 2024, Cuma
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Kulak Arkası
Nurullah Turan
Birkaç "Bir"

Bolâhenk
Ahmet Çalışır
Mevlevî Âyini: Türk mûsikîsinde bir form

[ Haberler -> Müzik Haberleri ]

Avni Anıl Artık 'Biraz Kül Biraz Duman'

15.06.2008 - 19:00

Türk Sanat Müziği'nin ünlü bestekarı, unutulmaz eserleriyle tanınan devlet sanatçısı Avni Anıl, bugün İzmir'deki evinde 80 yaşında hayata gözlerini yumdu. Avni Anıl'ın, solunum yetmezliğine yol açan kronik bir akciğer hastalığı olan akciğer amfizemi nedeniyle vefat ettiği öğrenildi. Anıl'ın ölüm haberiyle evi sevenlerinin akınına uğrarken, gözyaşlarına boğulan yakınları, güçlükle teskin edildi. Avni Anıl'ın, pazartesi günü, devlet töreniyle son yolculuğuna uğurlanacağı açıklandı.

"Biraz kül biraz duman, o benim işte', 'Kader, kime şikayet edeyim seni bilemem', 'Mihrabım diyerek sana yüz vurdum', 'Unutulmuş ne varsa sevgiden geri kalan' gibi 120'ye yakın sanat müziği eserinin bestesine imza atan Avni Anıl, bugün, saat 07.30 sıralarında, İzmir'in Üçkuyular Semti'ndeki evinde yaşamını yitirdi. Yaklaşık iki yıldır solunum yetmezliği rahatsızlığı ile mücadelesine yenik düşen Avni Anıl'ın ölümüyle eşi Mine Anıl, çocukları Eser Tunal ve keman virtiözü Ezgi Anıl, gözyaşlarına boğuldu. Anıl'ın diğer kızı Alev Anıl Işıkçı da ölüm haberi üzerine Ankara'dan İzmir'e geldi.

Avni Anıl'ın gözyaşlarına boğulan eşi ve iki çocuğu, yakınları tarafından güçlükle teskin edilirken, ölüm haberiyle sevenleri, evi akın etti. Anıl'ın ölümünün ardından ayakkabıları, oturduğu Nar Apartmanı'nın önüne çıkarılırken, 45 yıllık hayat arkadaşı Mine Anıl, "O çok büyük bir değerdi. Türkiye için her şeyi yaptı. Acımız çok büyük" dedi.

Avni Anıl'ı 'Babalar Günü' öncesi kaybetmenin acısını yaşayan kızı Eser Tunal da, "Hem çok büyük bir insandı. Ama her şeyden önce benim babamdı" diyerek üzüntüsünü dile getirdi. Eser Tunal, babasının akciğer amfizemi hastalığı nedeniyle tedavi gördüğünü, solunum yetmezliği çektiği zamanlarda hastanede müdahale edildiğini söyledi. Tunal, "rahatsızlığını son dönemde iki gün hastane, bir gün evde serum takarak kontrol altında tutuyorduk, ama son 3 gündür yemek yemeği de reddediyor, 'canım istemiyor, içim almıyor' diyordu. Sabaha karşı saat 08.00'de vefat etti" dedi. Babasının geçen 23 Nisanda tam olarak 80 yaşını doldurduğunu anlatan Tunal, "Amfizem dışında belirgin bir rahatsızlığı yoktu.

Hatıraları Kaldı

Üç gün önce sağlık durumunun daha da kötüleştiği belirtilen Avni Anıl'dan geriye, evinde kendi adına hazırladığı oda, kibrit kutusu ve tesbih koleksiyonları, şarkı kasetleri, bugüne kadar aldığı ödüller, devlet büyükleri ve ünlü sanatçılarla çektirdiği fotoğrafları hatıra olarak kaldı.

Avni Anıl'ın çalışma masasında, beş gün önce, kendi el yazısıyla kaleme aldığı, 'Kadir Mevlam sen verirsin bu canı' ve 'Mihrabım diyerek' adlı eserlerinin 'Yalnız Sen' adlı albümünde kullanması için Çiğdem Güldal'a verdiği muvafakatname bulundu. Anıl'ın, en son bestesini verdiği sanatçının Güldal olduğu öğrenildi.

Devlet Töreni Düzenlenecek

Ölümüyle sanat camiası ve sevenlerini üzüntüye boğan Avni Anıl için, pazartesi günü, Alsancak Hocazade Camisi'nde ikindi namazına müteakip devlet töreni düzenleneceği açıklandı. Çok sayıda sanatçı ve devlet büyüğünün katılımının beklendiği törenin ardından Anıl'ın, Balçova Mezarlığı'nda toprağa verileceği bildirildi.

Bu arada 23 Nisan doğumlu olan Avni Anıl için bir doğumgünü partisi düzenlenmek istendiği, ancak hastalığı nedeniyle 2 Temmuz'a ertelendiği de ortaya çıktı. Ünlü sanatçıların katılacağı gecede Avni Anıl'ın şarkılarının seslendirileceği, eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de katılması için teyit verdiği de öğrenildi. İzmir'de yapılacak bu geceye hazırlanan sanatseverler ölüm haberiyle yıkıldı.

Bestekar, Gazeteci ve Polis

Avni Anıl, 23 Nisan 1928'de İstanbul'da doğdu. Selimiye'deki Ondokuzuncu İlkokulu bitirdi, Paşakapısı Ortaokulu ve Haydarpaşa Lisesi'nde okudu. Askerlik sonrası Polis Enstitüsü'ne girdi. 1955 yılında polislikten ayrıldı ve gazeteciliğe başladı.

Üç yıl Akşam gazetesinin sanat sayfasını yönetti. 1955-1967 yılları arsında İstanbul Radyosu'nun haber servisinde çalıştı. 1967 yılında 'Anıl Yayın Ajansı'nı kurdu, Dünya gazetesinin sanat sayfasını yönetti. 'Musıki ve Nota' dergisini çıkardı. 'Musıki Sözlüğü' adı altında dört ciltlik eserinde musiki tarihi için önemli hatıralar yayımladı. 1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını aldı.

Resmi Açıklamalar

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bestekar Avni Anıl'ın vefatı nedeniyle, eşi Mine Anıl'a başsağlığı diledi. Cumhurbaşkanlığı basın merkezinden yapılan açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımız, değerli bestekarımız Avni Anıl'ın vefatı dolayısıyla eşi Mine Anıl'a bir telgraf göndererek, başsağlığı dileklerini iletmiştir" denildi.

Erdoğan: Üzüntü Duydum

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, vefat eden bestekar Avni Anıl'ın eşi Mine Anıl'a başsağlığı diledi. Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Erdoğan, Mine Anıl'a gönderdiği telgrafta, bestekar Avni Anıl'ın vefatından üzüntü duyduğunu belirterek, başsağlığı dileklerini iletti.

Toptan: Hoş Bir Seda Olarak Hatırlayacağız

TBMM Başkanı Köksal Toptan, "Avni Anıl'ı birbirinden güzel eserleriyle 'hoş bir seda' olarak hatırlayacağız" dedi. Toptan, bestekar Avni Anıl'ın vefatı nedeniyle kızı Eser Tunal'a gönderdiği başsağlığı telgrafında, ünlü besteci devlet sanatçısı Avni Anıl'ın vefatından dolayı büyük üzüntü duyduğunu ifade etti. Toptan, şunları kaydetti: "Türk müziğine çok önemli katkılarda bulunan merhum Avni Anıl'ı asla unutmayacağız. Onu birbirinden güzel eserleriyle 'hoş bir seda' olarak hatırlayacağız ve gönlümüzde yaşatacağız. Merhum Avni Anıl'a Allah'tan rahmet, size, ailenize ve tüm sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyorum."

Günay: Gönüllerimizde Yaşayacak

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Avni Anıl, ardında bıraktığı unutulmaz eserlerle daima gönüllerimizde yaşayacaktır" dedi. Günay, Avni Anıl'ın vefatı nedeniyle yayımladığı başsağlığı mesajında duyduğu üzüntüyü ifade etti. Günay, mesajında şunları kaydetti: "Türk Müziğine bir ömür adayan Avni Anıl, musikimize birbirinden güzel pek çok eser kazandırmış ve Türk sanat musikisinin gelişiminde büyük rol oynamıştır. Sayın Anıl'ın vefatı ülkemiz ve sanat camiamız adına önemli bir kayıptır. 1998 yılında devlet sanatçılığı unvanı alan Avni Anıl, ardında bıraktığı unutulmaz eserlerle daima gönüllerimizde yaşayacaktır. Büyük ustaya Allah'tan rahmet, yakınlarına, sevenlerine ve bütün milletimize baş sağlığı dilerim."

Ne Dediler?

Kaya Bekat (Bestekar): "Kendisiyle 1956 yılında tanıştım. İzmir'de en eski tanıyan bendim. Büyük bir dostlukla geçti hayatımız. Büyük bir acı. Beni eski bakanlardan Yılmaz Karakoyunlu aradı, haber verdi. Değerli bir insandı. Gece rüyamda gördüm. Genç haliyle duruyordu karşımda. Çok değerli insandı. Söyleyecek bir şey yok. Türk Sanat Müziği'nin direğiydi. Avni Anıl ölmedi aslında. Sanatçı ölmez. Bu eserleriyle ölmesi zaten düşünülemez. Allah Aladdin Yavaşca'ya uzun ömürler versin."

Sancar Maruflu (İzmir Kültür Sanat ve Derneği Başkanı): "Çok yakın dostumdu. Doğum günü olan 23 Nisan'da kendisine kutlama yapamadık. Çünkü ailesiyle kutlamak istedik. 2 Temmuz'da Kordon Otel'in çatısı altında güzel bir gece düzenlemeyi kararlaştırdık. Tüm hazırlıklar tamamdı. Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel bile gelecekti. Bunları telefonda konuşmuştuk. Eşi benzeri az bulunan bir sanat adamıydı. Türk Sanat Müziği'nin büyük duayeniydi. Tüm sanatçıları, üslupları bilen çok yönlü bir dehaydı. Öleceğini hissediyordu. TRT'de çalıştığı yıllarda çok sıkıntı çekti."

Gönül Yazar (Sanatçı): "Çok üzgünüm. 2 Temmuz'da Coşkun Erdem'le İzmir'deki kutlamaya gelecektik. Nasip değilmiş. Onun şarkılarını çalışıyordum. Beş şarkısını söyleyecektim. Bizi telafisiz ve tesellisiz bir acı içinde bıraktı. Ailesine ve yakınlarına, sevenlerine başsağlığı diliyorum. Söylenecek kelimeler bu kaybın geri gelmesine keşke yetse."

Şadan Gökovalı (Sanatçı-öğretim üyesi-yazar): "Avni Anıl müzik adamlığının dışında çok nadide bir insandı. Sanatçılığı kadar insanlığı da bütün tanıyan, tanımayan herkes tarafından takdir görürdü. Bir yakını rahatsızlansa hemen peşine düşerdi. Herkesin sağlık durumuyla yakından ilgilenirdi. Maalesef Türkiye Avni Anıl gibi değerleri kolay yetiştirmiyor. Kendisine 'abi' derdim. Bir ağabeyi kaybetmenin derin üzüntüsü ve acısı içindeyim."

Bestelerinden Bazıları:

"Rüya gibi uçan yıllar, biraz durun durun biraz"
"Dilşâd olacak diye kaç yıl avuttu felek"
"Sevmiyorum seni artık, gözlerimi geri ver"
"Biraz kül biraz duman, o benim işte"
"Kader kime şikâyet edeyim seni bilemem"
"Unutamıyorum, unutamıyorum gecem yok artık gündüzüm yok"
"Gözlerin bir aşk bilmecesi sorar gibi"
"Unutulmuş ne varsa sevgiden geri kalan"
"Aşk bu değil yapma güzel"
"Ne yeşili ne siyahı gözümde hep gözleri var"
"Mihrâbım diyerek sana yüz vurdum"
"İçimde nice uzun yılların özlemi var"
"Kaderimde hep güzeli aradım"
"Öyle dudak büküp hor gözle bakma"
"Bir peri masalı kulaklarına"
"Bir göz aşinâlığı var aramızda"
"Gün be gün yaşanan o hatırayı unutup bir yana atmak olmaz ki"
"Şarkılar söyle o sahillerde"
"Ayrılık ümitlerin ötesinde bir şehir"
"Bu akşam bütün meyhanelerini dolaştım İstanbul'un"
"Akşamın olduğu yerde bekle diyorsun gelmiyorsun"
"Gelin alayı"

(Radikal)



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
Türk Sanat Müziği'nin en önemli isimlerinden, "Bu akşam bütün meyhanelerini dolaştım İstanbul" başta olmak üzere unutulumaz birçok eserin bestecisi Avni Anıl yaşamını yitirdi. Sanatçı pazartesi günü devlet töreniyle toprağa verilecek.  
YAZININ GÖRSELLERİ:
Bir EnstrümanTümü »

» Sazende ve Sazı: Kemençe / Muhammet Çiftçi
» Sazende ve Sazı: Ud / Muhammet Çiftçi
» Sazende ve Sazı: Perküsyon / Muhammet Çiftçi
» Sazende ve Sazı: Çello / Muhammet Çiftçi
» Dinle Ney'den / Timuçin Çevikoğlu
Müzikal SohbetlerTümü »

» Burhan Öçal: Sabah Ezanını Kaydedeceğim, Sıkıyönetim İlan Edin / H. Salih Zengin
» Suzan Kardeş: Balkanlar'da Sahne Almayı Çok İstiyorum / Önder Deligöz
» Daniel Barenboim: İçimdeki Çocuğu Merakımı Canlı Tutarak Yaşattım / Serhan Yedig
» Ömer Özçelik: Ney, İnsan-ı Kâmildir / A. Tuba Bakiler
» Kudsi Erguner: Gazel ve İlahiler Diskotek Müziğine Dönüştü / H. Salih Zengin
PortreTümü »

» Hiç Yaşlanmayacak Efsane: Michael Jackson / Nazlı Erdol
» Bir Mitoloji, Bir Ses: Şivan Perwer / Bejan Matur
» Kopuz'dan Perdesiz'e Özgürlük Arayışı: Erkan Oğur / Selçuk Küpçük
» Anouar Brahem ve Müzikal Keşifler / Ömer Osmanoğlu
» Zaman Makinesiyle Gelen Adam: Mustafa Özkent / Murat Beşer

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!