Türkiye'de, son zamanlarda medyayı konu edinen kitapların yayınlanmasında gözle görülür bir artışın meydana geldiği yadsınamaz. Ülkemizde henüz bakir bir alan olmayı sürdüren medya konusunda akademisyenler, gazeteciler, iletişimciler bir şeyler söyleyip yazmaya çalışıyorlar. Bir kısmı tam olarak neyi anlattığını ifade edemese de, medya konusundaki nitelikli kitaplar da kendini hemen belli ediyor. İşte bu "nitelikli" ve "ne söylediğini bilen" kitaplara yeni bir kitap daha eklendi. Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde okuyan bir grup öğrenci, kendilerine ön ayak olan hocaları liderliğinde Türk Basını'nı konu alan bir kitap yayınladılar. Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Bilal Arık'ın editörlüğünde hazırlanan kitap, konusu ve içeriği itibariyle Türkiye'de bir ilk olmaya aday.
"Kral Çıplak" adıyla ve "Türk Basınına Eleştirel Bir Bakış Denemesi" alt başlığıyla yayınlanan kitapta 10 bölüm yer alıyor. Her bölümde Türk Basını'nın -daha özel olarak Türkiye'de yayınlanan gazetelerin- çeşitli bölümlerine değiniliyor. Hepsi de son sınıf öğrencisi olan "yazarların" eleştirel bir bakışla kaleme aldıkları ve tüm yönleriyle irdeledikleri bu bölümler ve yazarları şöyle:
Köşe Yazarları: Bilal Arık-Murat Koç, Life Style Sayfaları: Emel Bayram, Magazin Sayfaları: Erdinç Yapan-Ayşe Arman, Kültür-Sanat Sayfaları: Nermin Mutlu-Barış Kılınç-Nergihan Çelen, Mizah Sayfaları: Mutlu Bahtiyar-Işık Tuncel, Sinema Sayfaları: Barış Kılınç, Televizyon Sayfaları: Kadir Metin Akbaş, Ekonomi Sayfaları: Ganimet Seçil-Özdemir Akbal, Spor Sayfaları: Selam Celal, Gazete Tasarımları: Sertaç Dalgalıdere.
Kitap arka kapaktan şöyle tanıtılmış: «Günümüz gazetecilik ortamına yönelik eleştirel bir bakış açısıyla oluşturduğumuz çalışmamızda, "çok okuyup kişisel yorum geliştirmek" bilinçli bir seçim olarak kendini göstermektedir. İletişim alanında benzerlerine sıklıkla rastladığımız "tutkudan uzak", "tarafsız" ve "düşüncelerin aktarılmasından ibaret" çalışmalara bir yenisini daha eklemek yerine, kişiliğimizin ve tercihlerimizin olabildiğince görünür olduğu ve yaşadığımız hayata tam da içinden dokunan bir bakış açısını metinlerimizin genelinde hakim kılmaya çalıştık. Bilimsel kaygılardan çok, insani kaygılarla oluşturduğumuz çalışmamızda, öncelikle gazetecilik alanında var olan bazı olguların ardındaki neden sonuç ilişkilerini doğru bir şekilde kurmaya ve görünenin ardındaki esas nedenlere ışık tutmaya çalıştık.»
Kitabın Künyesi: Kral Çıplak, Türk Basınına Eleştirel Bir Bakış Denemesi Editör: M. Bilal Arık Tablet Yayınevi Mayıs 2005 199 sayfa
Tel: 0 332 350 89 87
Türkiye'de, son zamanlarda medyayı konu edinen kitapların yayınlanmasında gözle görülür bir artışın meydana geldiği yadsınamaz. Ülkemizde henüz bakir bir alan olmayı sürdüren medya konusunda akademisyenler, gazeteciler, iletişimciler bir şeyler söyleyip yazmaya çalışıyorlar.