« Anasayfa | Künye | Arşiv 17 Mayıs 2024, Cuma
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Kitap -> Bize Gelenler ]

Kitap Tanıtımları - 1

01.04.2000 - 16:00

GÖKYÜZÜNE MERDİVEN

Mevlana Celaleddin Rumi
Om Yayınevi


Ne sayfa kaldı
Ne güzellik
Ne ışık
Ne de gökyüzüne gidecek bir yol
Gizli merdivenler var alemde
Basamak basamak
Gökyüzünün dizginlerine kadar uzanan


TELEVİZYONDA PROGRAM YAPIMI

Dr. Sedat Cereci
Metropol Yayınları


Yaşamımızın ve bir günümüzün büyük bir bölümünde egemenlik kuran televizyon programlarının hazırlık öyküsü, oyunlar, amaçlar, zorluklar, hileler, renkli saatler, gerilimler. Kamera, metin, stüdyo, yönetmen, aktüel program, sunuculuk, boom mikrofon, monitör, VTR, kablo tv, geribesleme...


GÜLÜN GÖLGESİNDE DÜNYEVİ ŞİİRLERİN SON GECESİ 2

Charles Bukowski
Parantez Yayınları


Hiçbir zaman olması gerektiği gibi değil de insanlar, müziğin sesi, sözcüklerin yazılışı. Hiçbir zaman olması gerektiği gibi değil, dedi, bütün bize öğretilenler, peşinden koştuğumuz aşklar, öldüğümüz bütün ölümler, yaşadığımız bütün hayatlar. Hiçbir zaman olması gerektiği gibi değiller, yakın bir dille değiller. Birbiri arkasından yaşadığımız bu hayatlar, tarih olarak yığılmış, türlerin israfı, ışığın ve yolun tıkanması, olması gerektiği gibi değil, hiç değil, dedi. Bilmiyor muyum? diye cevap verdim. Uzaklaştım aynadan, sabahtı, öğlendi, akşamdı. Hiçbir şey değişmiyordu Herşey yerli yerindeydi. Bir şey patladı, bir şey kırıldı, bir şey kaldı.


FELSEFENİN ÖYKÜSÜ

Will Durant
İz Yayıncılık


Felsefenin Öyküsü, Platon'dan başlayarak, Aristo, Bacon, Spinoza, Voltaire, Kant, Schopenhauer, Spencer, Nietzsche, Bergson, Croce, Rusell, Santayana, James ve nihayet Dewey gibi büyük filozofları inceleyen bir felsefe tarihidir. Aynı zamanda medeniyet tarihçisi olan Durant bu kitabında ünlü filozofların yaşam öykülerini belli bir tarih, beşeri durum ve uygarlık fikri içinde ele almakta, felsefi düşünceleri kendi engin birikimiyle bütünlük taşıyacak şekilde yorumlamaktadır. Yazar konusunu parlak, renkli ve ekici bir üslup izleyerek metne dökmüş, felsefe tarihi bilgisini zevkle okunur ve kolay anlaşılır bir şekilde okuyucuya ulaştırmıştır. Onun okuyucuya ulaşmakta gösterdiği başarı, bu kitabın çıktığı ilk birkaç ay içinde yaklaşık iki milyon nüsha satmış olmasından da anlaşılabilir.


AŞKIN DİYALEKTİĞİ

Rasim Özdenören
İz Yayıncılık


Varlığın sesini dinleyenlerin, neler konuştuğuna kulak kesilenlerin, kuşların dilini, içerdeki benim dilini öğrenenlerin hayata verdiği en doğrudan karşılıktır aşk. Bu karşılıkla insan ben, sen ve o arasındaki ayrıştırma grameri aşarak birlik deneyiminde karar kılar. Aşk ve aşkınlık kelimeleri arasında yalnızca bir ses benzerliği yok elbette. Anam ilişkisi var bu ikisi arasında. Aşk gündelik hayat içinde kalıplanmış ben bilincinden geçerek bir vecd deneyimine dönüştüğünde, olup bitecek, yaşanacak olan her neyse artık aşkın bir alana ait olmuştur.


KENT, AİLE, TARİH

Alan Duben
İletişim Yayınları


Elinizdeki kitap, Alan Duben'in son otuz yılda yazdığı makalelerin bir kısmını biraraya getiriyor. Kitabın ilk bölümünü oluşturan makalelerde, yazarın Türkiye'nin çeşitli kentlerinin (İstanbul ile Adana ve Mersin) gecekondu mahallerinde yürüttüğü araştırmaların sonuçları, konuyla ilgili teorik meseleler bağlamına yerleştirilerek ortaya konuyor: Mahalledeki sınıflaşma olgusunun farklı cemaatlerle (özellikle Sünni ve Alevi cemaatleriyle) ve hemşehrilik bağlarıyla ilişkisi; gecekondu sahibi olma sürecinin enformel ekonomideki toplumsal rasyonalitesi; Türkiye kentlerinde aile ve akrabalığın önemi ve kentleşmeyle bağlantısı... Bütün bu yazıların belki de en çarpıcı yönü, hızla değiştiği söylenen Türkiye toplumunda etkisini koruyan süreklilikleri de gözler önüne sermesi.


VARLIK ZİNCİRİ (BÜTÜNCÜL FELSEFENİN TEMELLERİ)

Arthur O. Lovejoy
İnsan Yayınları


Modernliğin sözde meşruluğunun ötesine uzanıp baktığımızda, şimdi modern boyayla boyanmış birçok düşüncenin çok daha farklı kaynaklardan, daha kadim kaynaklardan süzülüp geldiğini görebiliriz. Varlık Zinciri, okuyucuyu işte bu açıdan hayli sarsacak bir eser. Köklerini Platon'da bulan, daha sonra Neoplatonistler ve Skolistler aracılığıyla Orta Çağlar ve modern çağların ilk dönemlerinin felsefesine ve teolojisine damgasını vurmuş bir düşüncenin izini sürüyor.

Kitabın en dikkat çekici yönü, Batılı Tanrı anlayışını nasıl daha en baştan bir ikilemle karşı karşıya kaldığını göstermesi. Dolayısıyla, Batı'nın iyilik ve kötülük, varlıklarının değeri, dünyayı algılama biçimleri gibi anlayışlarının nasıl şekillendiğini, temelde hangi soruları giderebilmek için bu anlayışların ortaya çıktığını göstermesi.


BATI'DAN DOĞU'YA UZANAN ÇİZGİDE BALKANLAR VE TÜRKLER

Gürbüz Bahadır
Çizgi Kitabevi


Hangimiz, içini anılarla doldurduğumuz bir evin yıkımından sonra, zihnimizde de yeller estirebiliriz onun yerinde?

Bu ev, bitişiğindeki arsada top koşturduğumuz komşu bir ev bile olsa, nasıl söküp atabiliriz onu geçmişimizden?

İçine çocukluğumuzun sızdığı, büyüyerek dışına aktığımız; fakat sırlarımızdan tutun da kendimize özel ne varsa, gelip tekrar yerinde bulmak arzusuyla her şeyimizi içinde bıraktığımız bu evin, en küçük ayrıntılarını bile cömertçe önümüze seren fotoğraflarıyla karşılaştığımızda neler hissedeceksek, aynı hisleri duymanın keyfine varacağın bu kitabı okuyarak.

Belki hüzünden çıkacağın yola. Hoşgörü dağlarına tırmanacağız. Gururun kapısına varacağın yorgun argın. Özleme yaslanıp elimizle yüzümüzü gölgelediğimizde ufka bakmak için, Balkanlar'ı bulacağız karşımızda. Kanı durmayan, acıları dinmeyen ve bir türlü değişmeyen girift coğrafyayı bulacağız. Ne mutlu bize, ki bir polis dikkati ve titizliğine tutunarak yapacağız bu yolculuğu. Karmaşık bir coğrafyayı bütün ilgi çekiciliği ile tanımaya hazır mısınız?...


CUMA MEKTUPLARI 8

İsmet Özel
Şule Yayınları


Türklük meselesi insanlık tarihini dolaysız olarak ve münhasıran modernlik tarihini bire bir ilgilendiriyor. Türkler günde beş vakit namaz kılarak dehrin çekip çevrilmesinde kendi yerlerine rıza gösterdiklerini belli ediyorlar. Türkler Ramazan ayı boyunca oruç tutarak kainata Yaratıcısı tarafından verilmiş nizama müdahale etmeye yeltenenlerin yersizliklerine şehadet ediyorlar. Türkler herşeyin kelime-i tevhit ile başladığını, kelime-i tevhidin herşeyi tamamladığını biliyorlar. Türkler Hac farizasının merkezden muhite yayılmaktaki faydayla mukayyet olduğu anlayışına bağlılar. Türkler zekatla arındırılmamış kazancın servet kabul edilemeyeceği görüşündeler. Sözü uzatmanın ne yararı var? Kimse Türklüğün şartlarını yerine getirmeden Türklük davası gütmüyor zaten.


MÜSAMERET-NAME GECE HİKAYELERİ

Emin Nihat Efendi - Yrd. Doç. Salih Okumuş
Şule Yayınları


Müsameret-name, Tanzimat Edebiyatı'nın hikaye türündeki en önemli eserlerindendir. 1871-1875 yılları arasında Emin Nihat Efendi tarafından yazılan eser, toplam yedi hikayeden oluşur. Müsameret-name, konusunu günlük hayattan alırken, kahramanlarını da toplumda yaşayan insanlar arasında seçer. Eski ile yeni arasında realist bir geçiş sağlamaya çalışmasına rağmen, zaman zaman da tesadüflerin yardım ettiği aşk vak'alarıyla takviye edilir. İlk hikayelerdeki teknik eksiklerinin sonlara doğru azaldığı görülür. Eser, zaman zaman kullandığı sade ve halk söyleşine yakın üslubuyla geçiş dönemi özelliğini taşır, şekil ve muhteva açısından Türk hikayeciliğine yeni ufuklar açıp, hikayeciliğimizin sınırlarını memleket dışına doğru genişletir.


ZAMAN ZAMAN İÇİNDE ROMAN ROMAN İÇİNDE: MÜŞAHEDAT BİR ÜSTKURMACA OLARAK MÜŞAHEDAT

Yavuz Demir
Dergah Yayınları


"Gökten üç elma" düşer, her masalın sonunda; 'okur

yazar' ve 'kahramanlar' arasında paylaşılmaz üzere... Müşahedat'ta natüralist bir örnek vermeye çalışan Ahmed Midhat, 'üstkurmaca' bir romanla karşı karşıya bırakır okuyucuyu.

Okunması gereken bir romandır. 'Kubbelendirilip

kulplar takılarak' kurgulandırılan, kurmacanın gerçeğe/gerçeğin kurmacaya karıştırıldığı 'sentetik bir yapı'ya dönüşür roman ve başından sonuna kendi düzleminden çıkarılarak 'oyun' içerisine itilir okur.

GÖKYÜZÜNE MERDİVENMevlana Celaleddin RumiOm YayıneviNe sayfa kaldıNe güzellikNe ışıkNe de gökyüzüne gidecek bir yolGizli merdivenler var alemdeBasamak basamakGökyüzünün dizginlerine kadar uzananTELEVİZYONDA PROGRAM YAPIMIDr. Sedat CereciMetropol YayınlarıYaşamımızın ve bir günümüzün büyük bir bölümünde egemenlik kuran televizyon programlarının hazırlık öyküsü, oyunlar, amaçlar, zorluklar, hileler, renkli saatler, gerilimler.  
Kitap MedyasıTümü »

» Edebiyatımızın Coğrafyasını Geliştiren Bir Yazar: Talip Apaydın / Seray Şahiner
» 'Yaratıcı Yazarlık' ve Buluşları / M. İlhan Atılgan
» Gazete-Dergi Okurluğu / Eser Karakaş
» Torpilli Kitap: Sokakta / Haydar Hepsev
» Bilge Karasu Okuma Kılavuzu / Gonca Özmen
"Kitap"lı SohbetlerTümü »

» Bir Kütüphanenin Serencamı ve "Yazma"ların Açılan Bahtı...
» İsmail Kara: "Türkiye'de sosyal bilimciler ilkokul düzeyinde ilmihal bilgisine bile sahip değiller!" / Röportaj: Önder Deligöz
» İletişim Yayınları Editörü Ali Artun: "Sanat hayata tekrar kök salmalı" / Röp: Barış Yıldırım
» "Surre-i Humayun'la yaşanan güzelliği yeniden yaşamak mümkün" / Röportaj: Yüsra Mesude
» İsmail Bilgin: "Safiye Hüseyin'leri Yeterince Anlatamadık"
Arşivlik HayatlarTümü »

» Asaf Hâlet Çelebi 100 Yaşında / Ömer Faruk Şerifoğlu
» Arşivcilerin Babası: Muallim Cevdet / Zeynep Berktaş

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!