« Anasayfa | Künye | Arşiv 18 Nisan 2024, Perşembe
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Kulak Arkası
Nurullah Turan
Birkaç "Bir"

Bolâhenk
Ahmet Çalışır
Mevlevî Âyini: Türk mûsikîsinde bir form

[ Müzik -> Albüm Tanıtımları ]

Nalia'da Beş Dil Hayat Buluyor

05.03.2008 - 21:41

Artvin'in Maçaheli köyünde kulağında Gürcü ezgileriyle doğan Bayar Şahin kaybolmaya yüz tutmuş şarkıların peşinden koşmaya devam ediyor. Karadeniz ve Kafkasya'nın çok sesli otontik müziği ile büyüyen Şahin, tüm albümlerine bu esintileri taşıyor. 21 yıldır müzisyenik yapan Bayar Şahin ilk albümü Horona Çağrı'yı 98 yılında çıkarmış, Rüzgara, Bani, Cilveloy ve son olarak da Nalia.Türkçe, Gürcüce, Lazca, Hemşince, Megrelce 14 farklı şarkıdan oluşan Nalia, Karadeniz ve Kafkaslar'ın sesini taşıyor. Nalia'nın, bütün Kafkas dillerinde ambar anlamına geldiğini söyleyen Bayar Şahin, bu albümünde Kafkas halklarının biriktirdiği ve sakladığı duyguları dinleyiciyle paylaştıklarını belirtiyor. Kafkasya ve Anadolu'nun farklı dillerinden şarkılarda gitardan kemençeye, akordeondan tuluma, neyden perdesiz bağlamaya, kemandan davula kadar farklı enstrümanlara yer veren Şahin, Kafdağı'nın soluğunu şehirlere taşıyor. Nalia albümünde Karadeniz'in genç yaşta kaybettiği sesi Kazım Koyuncu için yazılan Lazca şiir de İsmail Avcı Bucaklişi'nin sesinden yer alıyor.Yerel olmadan ulusal ve evrensele ulaşılamayacağını söyleyen Bayar Şahin, farklı dilleri yaşatmayı amaçladığını belirtiyor ve ekliyor: 'Seçtiğim şarkılarda Gürcü müziğinin polifonisinin bulunmasına dikkat ediyorum. Çalışmalarım bu yönde ilerlerken farklı dillere yönelerek bir dilin kaybolmamasına katkıda bulunmaya çalışıyorum. Mesala Megrelce olan Dido şarkısı bir dönem dillerden düşmedi ama çoğu kimse bu şarkının Megrelce olduğunu bilmez, ben bu albümde kullandığım dilleri üstüne basa basa belirtiyorum ki gelecek nesillere aktarılsın. 'Son yıllarda Karadeniz müziğinin popüleritesindeki artışı beklenen bir süreç olarak yorumlayan Bayar Şahin, '21 yıldır varız, ben herşeye rağmen birgün mutlaka yaptığımız işin değerinin anlaşılacağı inancıyla çalışmaya devam ettim ve meyvelerini topladım' diyor.

Bazı satırlar Bursa'dan bazıları Artvin'den

Her albümü bir arşiv niteliği taşıyan Bayar Şahin, Bursa'dan Artvin'e Balıkesir'den Sinop'a şarkıların izini sürüyor. Yaptığı araştırmalara devam edeceğini söyleyen Şahin, yeni besteler bulmanın ilk hedefi olmadığını dile getiriyor: 'Önemli olan yaşlıların bildiklerini alabilmek, zenginliklerin onlarla beraber yok olup gitmesini engellemek, esas buna dikkat ediyorum. Bazen bir şarkının bir satırını Bursa'da bir satırını Artvin'de buluyorum. Parçaları birleştirip bütüne ulaşıyorum.'

Yeni albüm Gürcistan'da çıkacak

Gürcü sanatçı Bayar Şahin, Gürcistan'da çok seviliyor ve çalışmaları yakından takip ediliyor. Gürcistan'da Altın CD Ödülü'ne ve Gürcistan Kültür Bakanlığı Müzik Yarışması'nda jüri özel ödülüne layık görülen Şahin, iki ülke arasındaki komşuluk ve dostluk ilişkisine katkıda bulunduğu için oldukça memnun. Yeni albümünü Gürcistan'da çıkarmaya hazırlanan Bayar Şahin, bu albümünde Türkçe parçalara yer vermeyi planlıyor.

Nalia, Bayar Şahin, Ateş Müzik, 2008.

(Yeni Şafak)

Gürcü müzisyen Bayar Şahin'in Türkçe, Gürcüce, Lazca, Hemşince, Megrelce 14 şarkıdan oluşan beşinci solo albümü Nalia'da hayat buluyor.  
Müzikal SohbetlerTümü »

» Burhan Öçal: Sabah Ezanını Kaydedeceğim, Sıkıyönetim İlan Edin / H. Salih Zengin
» Suzan Kardeş: Balkanlar'da Sahne Almayı Çok İstiyorum / Önder Deligöz
» Daniel Barenboim: İçimdeki Çocuğu Merakımı Canlı Tutarak Yaşattım / Serhan Yedig
» Ömer Özçelik: Ney, İnsan-ı Kâmildir / A. Tuba Bakiler
» Kudsi Erguner: Gazel ve İlahiler Diskotek Müziğine Dönüştü / H. Salih Zengin
Müzik DünyasındanTümü »

» Abbey Road'un Etkisi Sürüyor
» Cazdan Habersiz Kalmayın
» Albüm Kapaklarında Eskiye Dönüş
» Grammy Müzesi'nde Müziğe Dair Herşey
» Nintendo Wii'yle Orkestramı Kurup Yönettim / Hakan Gence

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!