« Anasayfa | Künye | Arşiv 6 Mayıs 2024, Pazartesi
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Kitap -> Dergi Sergeni ]

Kökler Yeni Sayılarıyla Gündemde

05.12.2005 - 13:37

Mufassal Türk şiiri dergisi Kökler, her konuya getirdiği farklı yaklaşımları dosyalar olarak sunmaya devam ediyor. "İktidar konusunda yazılacaksa, yaptığı işle piyasadaki iktidarsızlığı pekiştiren değil, ucundan kıyısından dahil olma ayaklarına yatan değil, oyunu bozan, işin aslını gösteren bir hareket ancak bizden gelmektedir. Çünkü buna iktidarımız yetmektedir. Bu hareketin ancak bizden gelmesinin sebebi ahlâkla sanatı birbirinden farklı, birbiriyle alâkasız hususlar olarak görmeyişimizdir." diyen Kökler'in 9. sayısındaki Murat Güzel'in, "İktidar ve Nesneleri" başlıklı yazısı buna örnek gösterilebilir.

"Nurettin Topçu, Ahlâk kitabında sanatın da tıpkı ahlâk gibi, çıkar gözetmeyen bir hareket olduğunu beyan eder. Biz buna inanıyoruz. Mesele ipsizlik meselesidir, ahlâk meselesidir. Biz Nurettin Topçu'nun temel tespitinin yanına, İsmet Özel'in, "Ahlâksızlıkla zekâ aynı bünyede barınmaz"ını koyuyoruz. Böylece sağlamlaşmanın yolunun çok sağlam işler yapmaktan geçtiğini de biliyoruz." düşüncesinden yola çıkan "2004 Yılında Şiirimiz" başlıklı değerlendirme de okunmaya değer.
9. sayıda Ali K. Metin, Hayriye Ünal, Murat Güzel, İlhami Atmaca, Evren Kuçlu, Nurettin Durman, Osman Özbahçe ve Hakan Şarkdemir'in şiirlerinin yanı sıra Abdullah Harmancı'nın yeni hikâyesi ve "Öteki Yazılar" bölümünde Hakan Şarkdemir'in "Acemilik Günleri" başlıklı yazısını şiirimize acemilik çekenlere; Ali Bayram'ın "Necip Tosun'un Çabası" yazısı hikâye eleştirisinde disiplinli bir şekilde çalışmayı aksatmayan Necip Tosun hakkında bilgilenmek isteyenlere önerilir.

Hızlı bir şekilde 9. sayının hemen akabinde çıkan 10. sayı "Mükemmel Kısa Şiir önerisi" sunuyor. "Mufassal şiir, kötü örneklerin çoğalması sebebiyle bir baygınlığa yol açmış durumdadır. Elbette baygınlığa yol açan mufassal Türk şiiri değil. Başarılı örnekler değil. Bu örnekleri esas alarak meydana gelen yığılmayı rahatlatmak istiyoruz. Kötü örneklerin zamanla elenmesini beklemek yerine teklifimizi yapalım dedik. Çünkü Türk şiiri bizim birinci vazifemizdir." diyen Kökler ekibi şiir değerlendirmelerini gelenekselleştirdiklerinin de müjdesini veriyor ve "Bu yazılar şiirimize ilişkin yaklaşımların, şiirimiz etrafında dönen tartışmaların karara bağlandığı yer olacak." Diyerek sözü bağlıyor. 10. sayıda Hakan Şarkdemir, Ali K. Metin, İlhami Atmaca, Murat Güzel, Nurettin Durman, Evren Kuçlu, Mehmet Aycı, Osman Özbahçe ve Mustafa Celep'in şiirleri, Abdullah Harmancı'nın hikayesi, İbrahim Demirci'nin Tevfik Fikret ve Ahmet Haşim'in şiirlerini karşılaştıran eleştirisi ve "Öteki Yazılar" bölümünde İsmet Özel'in son konferansının tam metnini de Kökler'de bulabilirsiniz.

Mufassal Türk şiiri dergisi Kökler, her konuya getirdiği farklı yaklaşımları dosyalar olarak sunmaya devam ediyor. 9. sayı "İktidar ve Nesneleri"ni tartışırken hemen akabinde çıkan 10. sayı da "Mükemmel Kısa Şiir önerisi" sunuyor.  
"Kitap"lı SohbetlerTümü »

» Bir Kütüphanenin Serencamı ve "Yazma"ların Açılan Bahtı...
» İsmail Kara: "Türkiye'de sosyal bilimciler ilkokul düzeyinde ilmihal bilgisine bile sahip değiller!" / Röportaj: Önder Deligöz
» İletişim Yayınları Editörü Ali Artun: "Sanat hayata tekrar kök salmalı" / Röp: Barış Yıldırım
» "Surre-i Humayun'la yaşanan güzelliği yeniden yaşamak mümkün" / Röportaj: Yüsra Mesude
» İsmail Bilgin: "Safiye Hüseyin'leri Yeterince Anlatamadık"
Halep&ArşınTümü »

» Hrant Dink Sonrası "Yitik Yürek" Tartışması
» "Atatürk ve Din" Tartışması
» "Tasavvuf Neşriyatı" Tartışması
» Paramparça Entelektüeller ve Fikirler: "İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri" Başlıklı Ertelenen Konferans Sonrasında Türk Entelijansiyası
» "Bir Zamanlar Bir İsmet Özel Vardı..." Tartışması
EkstraTümü »

» Uykusuzluk / Mehmet Uğurlu
» Bir Yılda Kaç Kitap Okuyoruz?
» Doğu'nun Meyvelerini Batı'nın Tepsisinden Sunmak / Ali Ayten
» Kitapçı / Mehmet Ulusel
» "Aşk Istırapsız Olmaz" / Nuri Altun

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!