« Anasayfa | Künye | Arşiv 19 Nisan 2024, Cuma
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Haberler -> Kitap Haberleri ]

Koç ve Kent'ten Cunda Adasında Kütüphane!

30.08.2007 - 08:23

Koç Holding Şeref Bakanı Rahmi Koç ve Coca-Cola Şirketi İcra Başkanı Muhtar Kent'in teşebbesüyle Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı Cunda Adası'ndaki eski şapele kurulan kütüphane törenle açıldı.

Aslına uygun olarak restore edilen eski Ortodoks şapeline kurulan kütüphaneye, Muhtar Kent'in babası eski büyükelçi Necdet H. Kent'in adı verildi. Kütüphanenin açılış töreni, Muhtar Kent, Rahmi M. Koç, Midilli Valisi Paulos Vogiatzis, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Ayvalık Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, Balıkesir eski Milletvekili Dr. Turhan Çömez, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gencer ve çok sayıda davetlinin iştirakiyle gerçekleşti.

Rahmi Koç'un öncülüğünde yapılan kütüphanede, Muhtar Kent tarafından bağışlanan babası Necdet H. Kent'e ait koleksiyon da sergilenmeye başladı.
Açılış konuşmasında zaman zaman duygulanan Koç, "Büyükelçi Necdet Kent ile 1958 senesinde Ankara'da tanıştım. Rahmetli Fuat Bayramoğlu Dış İşleri Genel Sekreteriydi, Necdet bey de sefaletlerden sorumlu yardımcısıydı. İkisinin de merakı, hafta sonları Ankara'daki eski arkeolojik eserleri gezmekti. Ahbaplığımız ilerledikçe beni de yanlarına aldılar. Her ne kadar genlerimizde eskiye merakımız var ise, de bu merakımız daha da gelişti. Birbirimizi tanıdıkça Necdet beyin bana saygı ve sevgisi arttı. Türk Musevileri ölümden kurtaran bir kişiydi. Yerine ve zamanına göre çok iyi hareket ederdi ve kendisinden çok şey öğrendim. Birbirimizi sık sık ziyaret ederdik. Bana aşılayamadığı tek merakı kitap merakıydı. O merakı herhalde beni atlayıp oğlum Ömer'e geçti. Bir gün beni yanına çağırıp, 'Göremediğime değil, okuyamadığıma üzülüyorum' demişti. İnsanlar hayattan gelip geçiyor, bu kubbede baki kalan hoş bir sedadır derler. Bu kitaplığa onun adını vermekten büyük mutluluk duyuyorum. Bir kiliseye babasının kitaplarını koymak istemişler, fakat müsaade alamamışlardı. Şimdi Muhtar Kent'in arzusunu yerine getirdik ve bir taşla 3 kuş vurmuş olduk. Kitapları yerine koyduk, sevdiğimiz, büyüğümüz Necdet Kent'in ismini yaşattık ve Türkiye'de güzel ve eski bir eseri restore ettik. Burası tamamen haraptı ve değirmen de yoktu. Bu eserin kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim" dedi.

Coca-Cola Şirketi İcra Kurulu Başkanı Muhtar Kent ise, hayatının büyük bir kısmının yurt dışında geçtiğini söyleyerek, "Soluduğumuz hava bizleri bu topraklara bağlı kıldı. Böyle bir eser kazandırmaktan mutluluk duyuyoruz. Herkese çok teşekkür ederim" diye konuştu.

Kütüphane ve değirmeni gezen Fener Rum Patriği Bartholomeos ile Midilli Valisi Paulos Vogiatzis, Cunda'da olmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, eserleri çok beğendi. Bartholomeos tören sonunda üzerlerinde resimler bulunan hatıraları imzaladı. Törene Yunan basını ve Yunanlıların ilgi göstermesi dikkati çekti.

Açılış töreni öncesinde kısa bir konuşma yapan Rahmi Koç, katkısı olan herkese teşekkür etti. Kurdele kesimi sonrasında misafirler değirmen ve kütüphaneyi inceledi.

İHA



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
Rahmi Koç ve Muhtar Kent Cunda adasında bir kütüphane açtı. Ortodoks şapeline kurulan kütüphaneye, Muhtar Kent'in babası eski büyükelçi Necdet H. Kent'in adı verildi.  
Halep&ArşınTümü »

» Hrant Dink Sonrası "Yitik Yürek" Tartışması
» "Atatürk ve Din" Tartışması
» "Tasavvuf Neşriyatı" Tartışması
» Paramparça Entelektüeller ve Fikirler: "İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri" Başlıklı Ertelenen Konferans Sonrasında Türk Entelijansiyası
» "Bir Zamanlar Bir İsmet Özel Vardı..." Tartışması
"Kitap"lı SohbetlerTümü »

» Bir Kütüphanenin Serencamı ve "Yazma"ların Açılan Bahtı...
» İsmail Kara: "Türkiye'de sosyal bilimciler ilkokul düzeyinde ilmihal bilgisine bile sahip değiller!" / Röportaj: Önder Deligöz
» İletişim Yayınları Editörü Ali Artun: "Sanat hayata tekrar kök salmalı" / Röp: Barış Yıldırım
» "Surre-i Humayun'la yaşanan güzelliği yeniden yaşamak mümkün" / Röportaj: Yüsra Mesude
» İsmail Bilgin: "Safiye Hüseyin'leri Yeterince Anlatamadık"
Kitap MedyasıTümü »

» Edebiyatımızın Coğrafyasını Geliştiren Bir Yazar: Talip Apaydın / Seray Şahiner
» 'Yaratıcı Yazarlık' ve Buluşları / M. İlhan Atılgan
» Gazete-Dergi Okurluğu / Eser Karakaş
» Torpilli Kitap: Sokakta / Haydar Hepsev
» Bilge Karasu Okuma Kılavuzu / Gonca Özmen

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!