« Anasayfa | Künye | Arşiv 6 Mayıs 2024, Pazartesi
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Kitap -> Dergi Sergeni ]

Atlılar - 14: "Türkçe Yazan Kürt Şairi" Olabilir mi?

10.01.2005 - 12:18

İki aylık edebiyat dergisi Atlılar'ın 14. sayısı iki ay gecikmeyle Ocak-Şubat 2005 sayısı olarak çıktı. Yeni dönemindeki yayımına 16 sayfa olarak başlayıp üç sayıdır 32 sayfa olarak yayımlanan dergi, yeni yılın ilk sayısında sayfa sayısını 56'ya yükselterek eski hacmine erişmiş görünüyor. Derginin kapağında Hakan Arslanbenzer imzalı dikkat çekici bir yazıya yer verilmiş: "Türkçe yazan Kürt şairi" olabilir mi? Aynı zamanda derginin yönetmenliğini yürüten Arslanbenzer, yazısında sorunu tarihsel bir çerçeve içinde ele alıyor ve başlıktaki ifadenin yersizliğini, Türkiye'de yaşanan "ezilme"nin karmaşık yapısının altını çizerek ortaya koymaya çalışıyor. Bu sayının öne çıkan şairi ise dergide yedi şiiri bulunan Murat Güzel. Ali Akyurt'un Murat Güzel şiiri üzerine yazdığı yazıyla dosya bütünlenmiş oluyor. Bu sayının diğer şairleri ise, Hakan Arslanbenzer, Eren Safi, Esma Toksoy, Ömer Şişman, Serkan Işın, Esra Kocaman, Ümit Aktaş, Ömer Aksay ve Ahmet Güntan. Derginin hikâye yükünü Sena Özhan Borç "Halkalar" ve "Vakt'üzre" adlı iki hikâyesiyle karşılamış. Bunun yanında, Hanife Öz dergiye Donald Barthelme'den bir hikâye tercümesi ve Barthelme üzerine bir inceleme yazısıyla katılıyor. Fazıl Baş'ın Ahmethan Yılmaz ve Ahmet Güntan şiirleri, Esra Kocaman'ın "Osman Özbahçe şiiri" ve Uğur Kart'ın da "Faruk Duman hikâyesi" üzerine yazıları derginin diğer incelemeleri. Hakan Arslanbenzer önceki sayıda başladığı "Sağ Eleştirmenler" dizisine Selçuk Orhan'la, 1971 Sözlüğü'ne de "Dargınlık" maddesiyle devam ediyor. Arslanbenzer, Kalp Atışları'nda ise Eren Safi'ye, "İsimsiz Bir Yazar"a, Sibel Eraslan'ın bir hikâyesine ve İslamcı romanlara değiniyor. Dergide bunların dışında, Hüseyin Rahmi Göktaş'ın "gönül" kelimesinin kökü üzerine yazdığı, yerleşik Türkçe bilgisini sarsan bir yazı ve Eren Safi'nin "İsmail Kılıçarslan'ın Savunması" başlıklı biyografik denemesi bulunuyor.

Türkçe yazan Kürt şairi?

Hakan Arslanbenzer, kapaktan girilen yazısında daha önce farklı dergilerde gündeme getirilen Türkçe yazan Kürt şairi tartışmasına katılıyor. Türk kültürünün topyekun bir yoksulluk ve mahrumiyet kültürü olduğunu ve ırksal bir karaktere sahip olmadığının altını çizen yazar, Türklerle Kürtlerin arasında ezikliğe dayanan bir ilişki olmadığına, tarihsel ezilmişliğin de Kürtlükle sınırlanıp kayıt altına alınamayacağına işaret ediyor. Yani yazarın bir cümlesiyle ifade edecek olursak: "Kürtlüğün şiirdeki meselesi ancak bireysel, dilsel imgeleme ait bir mesele olabilir."

"Kıpkısa Şiirler"

Dergide 1971 doğumlu şair Murat Güzel'in "Kıpkısa Şiirler" başlığıyla yayımlanmış yedi şiiri bulunuyor. Bunlar arasından özellikle otobiyografik ve gündelik hayata dair unsurların oluşturduğu çatışmadan bir bütünlüğe varma özellikleriyle "Ay Paramparça", "Bir Metropol Hamfendisinin Portresi" ve "Tek Şiir Türkçe" öne çıkıyor. Güzel şiiri üzerine yazan Ali Akyurt ise, şairin atmosfer yaratmadaki başarısına ve "kaplamlı şiirin geometrisi"ne dikkat çekiyor.

Carver'dan sonra Barthelme

Atlılar'ın önceki sayılarında Okul ve St. Antony'nin İmtihanı başlıklı hikâyelerinin tercümelerine yer verilen Amerikalı hikâyeci Donald Barthelme'nin yeni bir hikayesini görüyoruz: Tolstoy Müzesinde. Derginin geçen sayısında Raymond Carver üzerine yazan Hanife Öz, bu sayıda da Barthelme hikâyesinin özgürleştirici yanına dikkat çekerek, yazarın fantastik unsurlar ve kesintili anlatım gibi yollarla okuyucuyu hikâyeyi okurken aktif olmaya zorladığının ve yerleşik kalıpları sorgulamaya çağırdığının altını çiziyor.

Selçuk Orhan eleştirisinin eleştirisi

Geçen sayıda Mehmet Can Doğan üzerine yazan Hakan Arslanbenzer, "Sağ Eleştirmenler" dizisini Selçuk Orhan'la sürdürüyor: "Kurmaca olarak eleştiri". Selçuk Orhan'ın yazılarında, kendi edebiyatını sindirememiş olma özelliği bulunduğunu ve Orhan'ın eleştirel mantığının Türk edebiyatından doğmadığını söyleyen yazar, bununsa yazıların telif gerekçelerini ortadan kaldırdığını vurguluyor. Yazar bunun dışında, Orhan'ın Acemi Şansı adlı kitabındaki başlık-üslup / içerik uyumsuzluğu, bütünlük ve terimleştirme / düzenleme eksikliği gibi zaaflara dikkat çekiyor.

İrtibat: arslanbenzer@yahoo.com

İki aylık edebiyat dergisi Atlılar'ın 14. sayısı iki ay gecikmeyle Ocak-Şubat 2005 sayısı olarak çıktı.  
Âlemde Ne Var?Tümü »

» Müziğin Gücü / Çeviri: Hale Sert
» İstanbul'daki Muhalif İranlıların Kısa Tarihi - 2 / Cihan Aktaş
» Tahran Kitap Fuarı'nda İlginç Bir Panel - 1 / Cihan Aktaş
» Benazir Butto'nun Son Sözleri / Çeviri: Hale Sert
» Temizlik: Nereden Nereye... / Çeviri: Hale Sert
"Kitap"lı SohbetlerTümü »

» Bir Kütüphanenin Serencamı ve "Yazma"ların Açılan Bahtı...
» İsmail Kara: "Türkiye'de sosyal bilimciler ilkokul düzeyinde ilmihal bilgisine bile sahip değiller!" / Röportaj: Önder Deligöz
» İletişim Yayınları Editörü Ali Artun: "Sanat hayata tekrar kök salmalı" / Röp: Barış Yıldırım
» "Surre-i Humayun'la yaşanan güzelliği yeniden yaşamak mümkün" / Röportaj: Yüsra Mesude
» İsmail Bilgin: "Safiye Hüseyin'leri Yeterince Anlatamadık"
40ikindi KitaplığıTümü »

» Işık Yanar'ın İkinci Romanı Çıktı: "Şemsiye Tamircisi"
» Bir İhtilalciden Dinlediklerim - Müfid Ekdal / Nuri Altun
» Tarihin Büyük Yalanları-Richard Shenkman / Nuri Altun
» Bütüncül Psikoterapi Ne Kadar Gerekli Ve Ne Kadar Mümkün? / Ali Ayten
» Kısa 20. Yüzyıl Tarihi: 1914-1991 Aşırılıklar Çağı / Seda Yaşar

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!