Ömer Lekesiz'in yerli öykü üstüne incelemeleriyle, genel değerlendirme yazıları ve öykü eleştirileri "Kuramdan Yoruma Öykü Yazıları" adıyla kitaplaştırıldı.
Eleştirinin Görevi, Kavram Kuram ve Uygulama Açısından Türk Öykücülüğü, Türk Öykücülüğünde Adalar, Arayış ve Arınış Olarak Metafizik Öyküler, Kadın Öykücüler, '70'li Yıllarda Türk Öykücülüğü, 1980-2000 Yılları Arasında Türk Öykücülüğü, Öykü Eleştirisinde Günümüz Ölçütleri, Öykücülüğümüzün Hal ve Gidişatı, Öykücülüğümüzde 12 Eylül Yok Ama Var Var! adlı ilk on yazıda, hikâyeden öyküye geçiş sürecindeki kuramsal ve kavramsal problemler poetik bir çerçeve içinde incelenirken, yerli öykücülüğünün belli dönemleri ve tematik eğilimleri büyüteç altına alınıyor; yerli öykücülüğün tümünün kucaklandığı bu yazılarda ideolojik yaklaşımlardan arındırılmış bir bakış açısı ve nesnel bir tutum sergileniyor.
Kitapta yer alan, Nabi-zade Nazım'ın Öyküleri, Bahaeddin Özkişi'nin Öyküleri, Gözlemci / Eleştirel Gerçekçi Öyküçü: Samim Kocagöz, Dost / Yaşamasız'daki Kurgu, "Seçilmiş Hikâyeler"in Salim Şengil'i, Zor Hayatın Öyküleri, Mıgırdıç Margosyan'ın Öyküleri, Orhan Duru'nun Öyküleri başlıklı sekiz genel değerlendirme yazılarını, Ayfer Tunç'un "Aziz Bey Hadisesi", Fatma Karabıyık Barbarosoğlu'nun "Gün Akşamsızdır", Nalan Barbarosoğlu'nun "Her Ses Bir Ezgi" ile "Ayçiçekleri", Özcan Karabulut'un "Aşkın Halleri" adlı kitapları üstüne eleştiriler izliyor.
Kitap, Yücel Balku öykülerinin incelendiği iki yazı ve Tahsin Yücel'in "Haney Yaşamalı" öyküsünün çözümlemesiyle tamamlanıyor.
Ömer Lekesiz, yerli öykü üstüne inceleme ve eleştirilerini halen Hece, Hece Öykü ve Eşik Cini dergilerinde sürdürüyor.
Kuramdan Yoruma Öykü Yazıları, Ömer Lekesiz, Selis Kitaplar, İstanbul 2006
Ömer Lekesiz'in yerli öykü üstüne incelemeleriyle, genel değerlendirme yazıları ve öykü eleştirileri "Kuramdan Yoruma Öykü Yazıları" adıyla kitaplaştırıldı.