Eski Dünya Seyahatnamesi, İlber Ortaylı, Aşina Kitaplar, Mayıs 2007, Gezi, 192 sayfa.
Son dönem birikimini kitaplarla da Türkiye gündemine taşıyan ve tarih sevgisine yönelik çalışmalar yapan İlber Ortaylı'nın yeni bir kitabı daha raflarda: Eski Dünya Seyahatnamesi. "Kıt paramla Avrupa'daki demiryollarının ikinci mevki vagonlarında oradan oraya gezindim. Küçük bir bavul ve seyahat rehber kitaplarımla çıktığım yolculuklarda insanlarla gevezelik etmekten büyük zevk duydum. Viyana kafelerinde ihtiyarlarla konuştum. Şam'da baklava ve meyva tatlısı yedim ve bir imparatorluğun hepimize bıraktığı en önemli ortak miras yani Türkçe sayesinde her yere girip çıktım." Diyor yazar kitabın önsözünde. Gerçekten de erken yaştan itibaren gezen Ortaylı tarih bilgisiyle karşılaştıklarını birleştirdiğinde oldukça ilginç anekdotlar çıkmış ortaya. Kitapta Ortadoğu, balkanlar ve Uzakdoğu ülkelerinden anılar bulunuyor. Ele alınan ülkelerse şunlar: Kırım, Mısır, Bahreyn, Arnavutluk, Bosna, İran, Rusya, Kafkasya, İtalya, İspanya, Almanya, Hindistan, Çin ve Japonya.
Kitap Ortaylı'nın vakitsizliği sebebiyle uzun bir serüvenle yazılabilmiş. Buna rağmen her zamanki gibi Ortaylı'nın dili akıcı, üslubu zekice ve ironik, kitaptaki ülkelere dair bilgilerse orijinal. Kitap Ortaylı'nın kişisel serüvenine dair birçok ipuçları barındırması bağlamında da önemli. Ama her şeyden önce gezi yazınını sevenler için hoş ayrıntılar içeriyor. Orijinal coğrafik ve tarihsel bilgiler edinmek isteyenlerin kısa sürede okuyabilecekleri hoş bir yolculuk kitabı.
Kitaptan:
"Tek talihsizliğim ömür boyu uykusuz gecelerde ezberlediğim Rusçayı ancak 40 yaşımda ana ülkesinde kullanabilmek olmuştur. Neyse ki; Gorbaçov devrinde eski Rusya'nın henüz izleri vardı. Şimdi o bile yok. Peki Rusya öyle de bizim ülke daha mı farklı? Utanmaz inşaat histeryasıyla hangi şehir ve kasabamızda eski hava kalabildi ki? 1960'larda İzmir'i, Ege havalisini gezen Antalya'yı Anamur'u Mersin'i arşınlayan, Karaman'da, Konya'da kalan, 1950'lerin İstanbul'unda yaşayan, Bursa'nın hayal gibi ortamında gezinen bizler için bu arsız değişim bir ızdıraptır. Bütün bu havalide Türkiye kadar kentleri ve tabiatları tahrip eden bir ülke belki ancak Mısır'dır. Ve bir ölçüde de Yunanistan. Bu yazılarımı bir araya getirirken gençliğimin Akdeniz ve Ortadoğu'su ile şimdikini karşılaştırmaya gayret ediyorum. Değişme kaçınılmazdır. Ama vandalca değiştirmeye tahammül etmememiz gerekir."
(40ikindi Kitap)
Son dönem birikimini kitaplarla da Türkiye gündemine taşıyan ve tarih sevgisine yönelik çalışmalar yapan İlber Ortaylı'nın yeni bir kitabı daha raflarda: Eski Dünya Seyahatnamesi. "Kıt paramla Avrupa'daki demiryollarının ikinci mevki...